17. februar 2022.17. feb 2022.
Hrišćanski praznik i dan državnosti
SRETENjE GOSPODNjE

Hrišćanski praznik i dan državnosti

Sretenje se praznovalo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Ponovo je počeo da se proslavlja 2001. godine. Srpska pravoslavana crkva proslavlja Sretenje Gospodnje od 544. godine
Sretenje je jedan je od najznačajnijih datuma, ne samo u verskom, nego u istorijskom i političkom životu Srbije. Godine 1804. u Orašcu započeo je Prvi srpski ustanak i borba za oslobođenje od Turaka, a 1835. Skupština u Kragujevcu donela je prvi Ustav Srbije, koji je označio početak savremene srpske države.

Sretenje se praznovalo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Ponovo je počeo da se proslavlja 2001. godine.
Srpska pravoslavana crkva praznuje Sretenje Gospodnje od 544. godine.

U četrdesti dan po rođenju malog Iususa, Presveta Bogorodica dovela je svog sina u jerusalimski hram da ga, po zakonu Mojsijevom, posveti Bogu. U to vreme služio je u hramu prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče. Tom prilikom, pojavile se u hramu dve neobične ličnosti: starac Simeon i Ana, kći Fanuilova. Pravedni starac je uzeo Spasitelja u ruke i rekao: “Sada otpuštaš u miru slugu svoga, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje Spasenje tvoje, koje si ugotovio pred licem svih naroda. Svetlost, da prosvećuje neznabošce i slavu naroda tvoga Izrailja.” (Lk. 2, 29-32)
Ana, koja je od mladosti služila Bogu postom i molitvama, i sama je poznala Mesiju i objavila jerusalimljanima radosnu vest.

Ako osvane sunčan dan, a medved se, uplašen od sopstvene senke, vrati u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Jedan od običaja je i da se na Sretenje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća


Kad je to saznao car Irod, uveren da se radi o novom caru o kome su mu govorili mudraci sa Istoka, naredio je da ubiju Isusa, ali je božanska porodica već bila na putu za Misir.

Ako osvane sunčan dan, a medved se, uplašen od sopstvene senke, vrati u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Jedan od običaja je i da se na Sretenje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća.

Najzanimljivije od sretenjskih verovanja jeste da mlade devojke treba da tog dana paze koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa