17. februar 2022.17. feb 2022.
Budući prvi zeleni okrug
MEDIJSKA PROMOCIJA MAČVANSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Budući prvi zeleni okrug

Grad Šabac ima najveće mogućnosti u korišćenju geotermalnog potencijala, ali se ovi resursi za sada ne koriste u punom kapacitetu. Očekujemo da rukovodstvo grada i privredni subjekti iznađu načine za korišćenje obnovljivih izvora energije
U informativnoj emisiji Vest, Televizije Pink, koja je emitovana u subotu 12. februara, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je predstavio aktivnosti koje su realizovane u lokalnim samoupravama, kako bi se očuvala zdrava i čista životna sredina.

Ovu temu prepoznali su gradonačelnici gradova i predsednici opština sa područja Mačvanskog upravnog okruga i uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike i države Srbije krenulo se u realizaciju ambicioznog projekta da ovaj okrug postane prvi “zeleni okrug” u Republici Srbiji.

Bilo je reči o rešavanju problema sa komunalnim otpadom, korišćenju geotermalnih resursa, kojima obiluje Mačvanski upravni okrug i turističkim potencijalima.

Grad Šabac i opština Bogatić problem sa komunalnim otpadom rešili su pre par godina, na taj način što se komunalni otpad odvozi na deponiju Srem - Mačva. Za ostalih šest lokalnih samouprava od značaja je potpisivanje akta o prisajedinjenju Regionalnoj komunalnoj deponiji Kalenić, kod Uba. Dokument su potpisali grad Loznica i opštine Ljubovija, Mali Zvornik, Krupanj, Vladimirci i Koceljeva. Projekat regionaln komunalne deponije, koji je započet prethodne godine, rešava problem zbrinjavanja komunalnog otpada za šest lokalnih samouprava Mačvanskog upravnog okruga, Kolubarski upravni okrug i tri opštine koje pripadaju gradu Beogradu i to Lazarevac, Barajevo i Obrenovac. Projektom je obuhvaćeno područje na kome živi preko 550.000 stanovnika. Postojeće komunalne deponije biće sanirane uz finansijsku pomoć države Srbije. Kada je ova problematika u pitanju, očekujemo da se svest građana promeni. Potrebna je značajna edukacija stanovništva, kako bi se ponašanje u postupanju sa komunalnim otpadom promenilo. Naredne godine očekuje se druga faza u realizaciji ovog projekta koja se finansira iz kreditne linije, a obuhvatiće opremanje svih lokalnih samouprava kompletnom komunalnom infrastrukturom.

Obnovljivi izvori energije i geotermalni potencijali su takođe u funkciji očuvanja životne sredine. Deo Semberije, Mačva, južni i jugoistočni Srem predstavljaju područje sa ogromnim geotermalnim potencijalom. Nakon dužeg niza godina donet je Zakon o energetici, kojim je uređena ova oblast. Velika energetska kriza koja je prisutna u Evropi, ali i u čitavom svetu, uticala je da država preduzima mere i aktivnosti, kako bi se na najbolji način koristili postojeći energatski resursi kojima Srbija raspolaže. O geotermalnim potencijalima ovoga okruga istraživanja su započela pre više decenija, ali se realizacija nije sprovela do kraja. Opština Bogatić je najviše napredovala u eksploataciji geotermalnih resursa i korišćenju obnovljivih izvora energije za potrebe zagrevanja sedam lokalnih institucija. Druga faza se nastavlja u ovoj 2022. godini priključenjem još četiri institucije na sistem daljinskog grejanja. Ovaj prirodni potencijal koristi i privreda kroz sektor turizma i poljoprivrede,ali i individualna domaćinstva.

Aktivnost je sprovedena i u opštini Vladimirci, gde su realizovana istraživanja energetskih potencijala, ali se zbog nedostatka finansijskih sredstava nije mnogo odmaklo u ovoj oblasti.
Značajan doprinos geotermalnim istraživanjima na području Mačvanskog upravnog okruga dao je profesor dr Dejan Milenić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, sa svojim saradnicima.
Opština Krupanj je u proteklih dva meseca započela istraživanje o mogućnostima i potencijalima korišćenja geotermalnih resursa. Razvoj turizma, posebno onog u oblasti sporta, perspektiva je budućeg privrednog razvoja Krupnja.U toku je izrada projektne dokumentacije za nova tri hotela, koji će koristiti obnovljive izvore energije. Uz pomoć Ministarstva omladine i sporta i lokalne samouprave izgradiće se 300 kilometara pešačkih i biciklističkih staza.

Opština Mali Zvornik na svojoj teritoriji ima jednu od najstarijih hidrocentrala za koju je Ministarstvo rudarstva i energetike u protekloj godini realizovalo rekonstrukciju i samim tim produžilo radni vek hidrocentrale za narednih 40 godina. Ova aktivnost je od izuzetnog značaja u obezbeđenju elektrirčne energije kako za domaćinstva tako i privredne subjekte, posebno u vreme energetske krize. Uz opštinu Priboj, Mali Zvornik je dobio prvu energanu na biomasu, koju su finansirali Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava.Stanovništvu je obezbeđeno kvalitetno grejanje, bez zagađenja životne sredine.

Grad Šabac ima najveće mogućnosti u korišćenju geotermalnog potencijala, ali se ovi resursi za sada ne koriste u punom kapacitetu. Očekujemo da rukovodstvo grada i privredni subjekti iznađu načine za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Kada je reč o turističkim potencijalima, treba pomenuti prirodne lepote opština Mali Zvornik i Ljubovija, reku Drinu i Podrinje, koji su među najlepšim predelima naše države i koje kao takve treba očuvati za buduće generacije.

U poslednje dve godine, usled pandemije korona virusom, došlo je do ekspanzije domaćeg turizma i velikog broja posetilaca koji su boravili u Mačvanskom upravnom okrugu. U prilog ovoj konstataciji govori podatak da su infrastruktura ovog kraja, kuće za izdavanje, vikendice, brvnare i svi drugi turistički kapaciteti protekle godine bili maksimalno popunjeni. Ostvaren je i najveći prihod od turističke takse. Turistička ponuda Ljubovije, Malog Zvornika, područja duž reke Drine, manastiri, Soko Grad, Čokešina, Radovašnica, Tronoša, crkve, Tršić, veliki broj ugostiteljskih objekata primili su i ugostili brojne turiste iz čitave Srbije, susednih država i naše dijaspore. Pored odmora u zdravom prirodnom okruženju posetioci su uživali u gastronomskim specijalitetima i tradicionalnom gostoprimstvu naroda Mačvanskog upravnog okruga.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa