24. februar 2022.24. feb 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

UTVRĐENA NOVA EKONOMSKA CENA ZA BORAVAK DECE U VRTIĆU

Viša cena uz niži procenat učešća

Na osnovu rešenja utvrđena je nova ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja po detetu u koceljevačkom vrtiću i ona za 2022. godinu iznosi gotovo 43 hiljade dinara. Do sada su roditelji izdvajali petinu ukupnog iznosa, ali će ubuduće njihov udeo činiti 13 odsto, dok će opština kao osnivač iz lokalnog budžeta za svako dete davati mesečno 37.390 dinara što je učešće od 87 odsto
Za celodnevni boravak deteta u PU “Poletarac” u Koceljevi roditelji će ubuduće na mesečnom nivou izdvajati 5.787 dinara, 383 više nego do sada. Istovremeno, njihovo učešće u novoutvrđenoj ekonomskoj ceni biće niže. Naime, na osnovu rešenja utvrđena je nova ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja po detetu u koceljevačkom vrtiću i ona za 2022.godinu iznosi gotovo 43 hiljade dinara. Do sada su roditelji izdvajali petinu ukupnog iznosa, ali će ubuduće njihov udeo činiti 13 odsto, dok će opština kao osnivač iz lokalnog budžeta za svako dete davati mesečno 37.390 dinara što je učešće od 87 odsto.

-Utvrđivanje cene se vrši svake godine. Ove godine je izašao i novi pravilnik o utvrđivanju ekonomske cene. Mi smo dali predlog osnivaču tako da ekonomska cena u odnosu na prethodne godine nije bitno menjana. Ranije je bila praksa da je učešće roditelja 20 odsto. To sada u pravilniku ne stoji i na osnivaču je da sam odredi visinu učešća roditelja u ovoj ceni. Ekonomska cena po detetu je u 2021.godini bila 5.404 dinara za decu celodnevnog boravka i toliko su roditelji mesečno izdvajali za usluge vrtića. To je predstavljalo iznos od 20 odsto od ukupne ekonomske cene. Ove godine ustanova je predložila da taj iznos bude 5.787 dinara sa 13 posto učešća roditelja. Smanjeno je učešće roditelja jer bi primenom dosadašnje prakse došli do značajnijeg povećanja na teret roditelja. Da bi ostali na nekoj približnoj ceni u odnosu na prošlu godinu nađeno je rešenje da se praktično poveća učešće lokalne samouprave- istakla je vd direktorka koceljevačkog obdaništa Marina Gajić.
Ideja lokalne samouprave je, prema rečima načelnika nadležnog odeljenja bila da cena boravka u vrtiću praktično ostane na prošlogodišnjem nivou.

-Bez obzira na sva poskupljenja i probleme sa kojima se suočavamo trudimo se da cenu ne poskupljujemo , da ne opterećujemo dodatno budžet roditelja, da damo na taj način svoj doprinos. Do sada je bilo definisano Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju da uvek 20 odsto mora biti procenat učešća. To sada nije slučaj jer je data mogućnost osnivaču, jedinici lokalne samouprave da kaže da to može da bude i drugačije, da odredi visinu procenta u odnosu na potrebe. Da bi ostali na nivou kao prošle godine ili da neznatno korigujemo cenu, mi smo obračunali ekonomsku cenu. Svakako, ta struktura zavisi od ukupnih prihoda u predškolskoj ustanovi, od sredstava koja su određena budžetom, od prisutnosti i broja dece koja dolaze. Došli smo do toga da je učešće roditelja 13, a osnivača 87 odsto. Sa tim procentima mi smo na istom nivou kao prošle godine- obrazložio je Miodrag Tadić.
Roditelji “poletaraca” koji pohađaju pripremni predškolski program u grupama celodnevnog boravka u ovoj godini će na mesečnom nivou plaćati 4.720 dinara dok troškovi obaveznog četvoročasovnog programa idu na teret republičkog budžeta.

BEZ MOGUĆNOSTI ČUVANjA MESTA U VRTIĆU
Prošle godine na mesto u vrtiću čekalo je 32 mališana, ali se procenjuje da je taj broj realno veći jer ima i onih roditelja koji su zainteresovani za usluge obdaništa ali nisu podneli zvaničan zahtev za upis.

Sa druge strane, do sada je zakon dozvoljavao roditeljima da plaćanjem polovine mesečnog iznosa praktično čuvaju mesto svom detetu u ustanovi, iako ono ne dolazi u vrtić. Od ove godine ta mogućnost ne postoji jer je ukinuta novim republičkim propisima.

- Upravo je novim pravilnikom to pitanje regulisano. Do sada je bilo da roditelj može da upiše dete i iskoristi postojanje stavke čuvanje mesta za koju plaća 50 odsto. Mi kao ustanova nemamo pravo jednostranog raskida ugovora, sem u slučaju da roditelj ne izmiruje redovno svoje obaveze. Ako izmiruje obaveze na vreme, mi nismo imali osnova da reagujemo drugačije. Dešavalo se da se mesto čuva i do godinu dana a da deca ne dođu ni jednom. Sa druge strane, drugo dete ne može da koristi usluge vrtića koji je sprečen da primi novu preko određenog broja već upisane dece. Nema više čuvanja mesta ako dete ne dolazi duži vremenski period sem opravdanih izostanaka od strane pedijatra. Mada, ove izmene pravilnika više se odnose na velike gradove koje imaju ozbiljne liste čekanja, sa po nekoliko hiljada dece, a neko drugi čuva svoje mesto i ne dovodi dete u obdanište. Situacije sa čuvanjem mesta za dete bile su i kod nas prisutne, posebno u proteklom periodu od početka pandemije. Sada ne toliko. Bude po jedno do dvoje u svakoj grupi, do desetak dece na nivou ustanove- istakla je vd direktorka vrtića i dodala da se iskreno nada da “Poletarac” neće imati u buduće probleme sa listom čekanja nakon rekonstukcije, dogradnje i proširenja kapaciteta ustanove.

Govoreći o razlikama u odnosu na prošlu godinu načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj, turizam, opštu upravu i javne službe istakao je da će ubuduće roditelji za dane odsustva deteta iz ustanove plaćati pun iznos, umesto dosadašnjih 50 odsto, jer je to izmena predviđena novim, republičkim propisom.

-Postoje izuzetne situacije kada se može plaćati polovina propisanog iznosa a to je kada dete ima opravdanje od lekara pedijatra, vreme korišćenja godišnjih odmora roditelja, kao i kada se roditelj opredeli da dete ne dolazi u kolektiv određeni vremenski period najkasnije do prestanka važenja preporučenih mera koje ustanova sprovodi radi sprečavanja zaraze. U svim ostalim sitacijama iznos se plaća u potpunosti- precizirao je Tadić.

Marina Gajić je dodala da je sličan princip i do sada bio primenjivan u koceljevačkom vrtiću, odnosno da je uz validnu potvrdu lekara pedijatra iznos za vreme odsustva deteta umanjivan za 50 odsto, kao i u prilikama kada roditelji najave korišćenje godišnjeg odmora.

-Jedina razlika je što će sada roditelji morati da donesu u vrtić rešenje o korišćenju godišnjeg odmora, što do sada nije bila praksa. Takođe, roditelj ima mogućnost da najviše deset dana na godišnjem nivou opravda izostanak deteta bez potvrde pedijatra- precizirala je Gajić.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa