24. februar 2022.24. feb 2022.
Mali mrazovac
Štetni insekt na koštičavom i jabučastom voću

Mali mrazovac

Kada je u pitanju mali mrazovac, šteta koju on pravi nastaje zahvaljujući njegovim gusenicama. One su veoma proždrljive i u konstantnoj su potrazi za hranom. Ovaj insekt je takođe veoma otporan, pa mu tako ne smetaju ni veoma niske temperature. Odgovaraju mu uslovi koji vladaju od -15 °C pa sve do +11 °C
Mali mrazovac (Operophtera brumata) je vrsta štetnog insekta koji napada brojne vrste voća. Najopasnije su njegove gusenice koje uništavaju listove, pupoljke, ali i same plodove. Prisustvo njegovih larvi u voćnjacima najčešće se može uočiti na višnjama, jabuci i krušci.

Mali mrazovac ima jednu generaciju godišnje. Jaja ovog insekta prezimljavaju na stablima voćki ili šumskom drveću u grupama u kojima može biti između 5 i čak 50 komada. Sredinom marta iz njih počinju da izlaze male gusenice koje odmah kreću da se hranu pupoljcima, cvetovima i lišćem. Posle 40 dana, ili otprilike krajem maja, oni završavaju svoj razvoj.

Tada se uz pomoć niti koje pletu spuštaju do zemlje i ukopavaju se u dubini od oko 5 cm. Tu provode naredna 3 meseca u svojim čaurama. Čim se pojave prvi jesenji mrazovi, a najranije od oktobra, počinju da se javljaju prvi leptiri. Mali mrazovac na početku boravi na listopadnom drveću, a može da se proširi i na voćnjak.

Kada je u pitanju mali mrazovac, šteta koju on pravi nastaje zahvaljujući njegovim gusenicama. One su veoma proždrljive i u konstantnoj su potrazi za hranom. Ovaj insekt je takođe veoma otporan, pa mu tako ne smetaju ni veoma niske temperature. Odgovaraju mu uslovi koji vladaju od -15 °C pa sve do +11 °C.

Ova štetočina uništava pre svega pupoljke, mlade listove i cvetove. Karakteristični su po tome što pletu svoje tanke niti, zbog čega delovi stabla počinju da zaostaju u rastu i na kraju se suše. Na listovima prave ogromne rupe i oštećenja, a neretko se desi da prouzrokuju i golobrst.

Jedna od mera zaštita jeste ručno pregledanje tla oko stabala i potraga za lutkama ovog insekta. Preporučljivo je sakupiti čaure u jednu kanticu i uništiti ih van prostora gde su pronađene. Tokom zime, mogu se primeniti razna mineralna ulja ili insekticidi. Pomoću njih treba obaviti prskanje delova stabala na kojima se najčešće nalaze jaja malog mrazovca. U slučaju jačeg napada, naročito ako se pojavi ogroman broj gusenica, moguće je upotrebiti jače preparate.
dipl.ing. Sanja Popović savetodavac u PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa