17. novembar 2011.17. nov 2011.

KRSNA SLAVA

Ne sastoji se u jelu i piću, nego u dobrom hrišćanskom životu, u misli na Boga, u sećanju i ugledanju na život svetitelja i vršenju dobrih dela. Deo je srpskog iskustva hrišćanske pravoslavne vere kojeg po sv. Savi nazivamo i svetosavlje
Naši preci počeli su slaviti slavu, tj. posebno poštovati i molitveno proslavljati onog svetitelja na dan čijeg su praznovanja primili sveto krštenje. Otuda i naziv krsna slava ili krsno ime. To je, dakle, dan kada se neko od naših predaka krstio u ime Hristovo, obukao se u Hrista, rodio se za svetu Crkvu, ušao u zajednicu svetih, u zajednicu u kojoj se zapravo i pokazuje prava slava čovekova, koja svoju slavu ima u Bogu, a svoju potvrdu u svetiteljima kao ostvarenim i potvrđenim hrišćanima ovde na zemlji.
Slavska obeležja bez kojih se ne može slaviti slava i koja na vidljiv način izražavaju i određenu nevidljivu suštinu slave su slavska sveća, slavsko žito i slavski kolač.
- Slavska sveća se pravi od voska i kupuje u crkvi gde je prethodno osveštana. Sveća je simbol svetlosti carstva Božjeg zbog čega svojom svetlošću podseća sve okupljene na rajsku svetlost u kojoj žive svetitelji. Toj svetlosti treba da teže svi hrišćani i da svojim delima svedoče tu svetlost kao što kaže Gospod svojim učenicima: „Da se svetli svetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra dela i proslave Oca vašeg koji je na nebesima“ (Mt. 5, 16). Paljenjem slavske sveće praktično počinje slavljenje krsne slave. Po dolasku iz crkve sa osvećenim žitom, kolačem, domaćin pali sveću sa posebnim poštovanjem.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa