24. februar 2022.24. feb 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Akvaristika – jedan od najstarijih hobija

Akvarijum, minijaturna slika živog sveta

Potrebno stvoriti životnu sredinu sa svim uslovima naophodnim za život. Ukoliko je zapremina vode u akvarijumu mala, svaka greška može narušiti sastav vode. Preporučuje se sadnja biljaka kako bi dale osećaj prirodne sredine
Čuvanje riba u kućnom akvarijumu jedan je od najstarijih ljudskih hobija, koji je postao izrazito popularan i rasprostranjen širom sveta. Za bavljenje akvaristikom potrebna je pažnja i posvećenost ali i osnovna znanja biologije, hemije, fizike i mnogih drugih nauka.

FORMIRANjE AKVARIJUMA
Za akvarijum nisu dovoljni samo voda i ribe. Potrebno je stvoriti životnu sredinu sa svim uslovima naophodnim za život. Iskusni akvarista i stručni saradnik časopisa „Zov“ u rubrici „Akvaristika“ Vladimir Vuković podelio je svoje znanje o samom formiranju akvarijuma.

-Pravi akvarijum treba da ima sve ono što prirodna sredina nalaže. Da bismo to postigli na dno te ,,staklene kutije” treba najpre postaviti peska i najsitnijeg šljunka. Ovaj materijal, u koji ćemo kasnije saditi vodene biljke, akvaristi zovu podloga. Podloga se mora dobro ispirati sve dok poslednja voda ne bude potpuno bistra. Tek posle toga se u akvarijum naliva voda. Brzo ćete shvatiti da niste isprali sve čestice u pesku. Budite strpljivi. Primetićete verovatno tanak sloj prljavštine i mulja koji su, udruženi sa nataloženim kamencem, napravili finu skramu na površini podloge. Ponekad je potrebno nekoliko dana da se sve ovo iščisti. To je jedan od razloga zašto nam treba filter.

Sugestije
1. Postolje (bez obzira na to da li je deo nameštaja ili poseban stalak) mora biti tako konstruisano da podnese težinu punog akvarijuma. Računajte na težinu stakla, vode, podloge i filtera! Zaštitite ga od vlage postavljanjem stiropora preko površine na koju se oslanja akvarijum.
2. Izbegavajte tesno uglavljivanje u komad nameštaja. Da bismo lako održavali taj deo prostora, akvarijum treba postaviti tako da mu možemo prići sa svih strana, a naročito omogućiti lako skidanje filtera i prohodnost mrežice za hvatanje ribica u sve unutrašnje uglove.
3. Akvarijum treba zaštititi od direktnih sunčevih zraka, čime sprečavamo pregrevanje vode i prenamnožavanje algi. Zato je, možda, najbolje da akvarijum stoji u najmračnijem delu prostorije.


Uloga filtera različitih vrsta, jeste da omoguće strujanje vode, njeno prečišćavanje i stvaranje kulture bakterija uz čiju pomoć će se uspostaviti neophodna biološka ravnoteža.

-Mala motorna pumpa za vazduh, koja vodu obogaćuje kiseonikom (,,balončićima vazduha”) preko kamena raspršivača, neophodan je deo opreme naročito u toplim letnjim mesecima. Grejač je, takođe, blagotvoran deo opreme za vaš akvarijum. On održava optimalnu temperaturu vode tokom hladnih zimskih dana – dodaje Vladimir Vuković.

Takođe, tehničko formiranje akvarijuma podrazumeva instaliranje svetla, prekidača i utičnica za filter, grejača i vazdušnu pumpu.

VELIČINA AKVARIJUMA I IZBOR RIBA
Često se može čuti da su manji akvarijumi pogodniji za početnike. Međutim, ukoliko je zapremina vode u akvarijumu mala, svaka greška može narušiti njen sastav.

-Za početnike se preporučuje što veća zapremina, barem 50-60 litara, jer se u malom akvarijumu početničke greške (preterano hranjenje, prenaseljenost ribama, velika kolebanja temperature, loše prečišćavanje vode) brže manifestuju a sporije i teže otklanjaju.

Kada su omogućeni svi uslovi i pripremljena sva oprema, na red dolazi izbor ribica koje se ubacuju u akvarijum. Važno je napomenuti da se u jednom akvarijumu ne mogu gajiti zajedno sve vrste ribica. Neke su agresivnije, grabljivice, neke vole toplu vodu, neke hladniju, kiseliju, meku, tvrdu...

Često se može čuti da su manji akvarijumi pogodniji za početnike. Međutim, ukoliko je zapremina vode u akvarijumu mala, svaka greška može narušiti njen sastav


Vladimir Vuković predložio je neke mogućnosti.
-Akvarijum od 40 do 60 litara, sa temperaturom od 22 do 26˚C, pogodan je za manje ribe. Ako su to, npr. živorotke, možemo useliti gupije (4 mužjaka i 4 ženke), platike (2 mužjaka i 3 ženke), ili, recimo mačonosce (Xiphophorus: mužjak i tri ženke), nekoliko crnih i zlatnih molija (Mollienesia sphenops).

Neophodni su ,,čistači“: 4 oklopna somića (Corydoras sp.), algar ancistrus. U nešto manjem akvarijumu (40-50 litara, temperature 24-26˚C) lepo će izgledati jata haracina: 5-6 serpi (Hyphessobrycon serpae), 5-6 neonki (kraljevske ili ,,obične”), 5-6 rodostomusa (Hemigrammus rhodostomus), 4 oklopna somića i aigar ancistrus. Ako vam se dopadaju barbusi, predlažemo kombinovanje raznih varijeteta sumatranske mrenice (Barbus tetrazona): zebraste, zelene, zlatne – ukupno desetak ribica. Lep kontrast daće jedan bikolor (ne više jer su međusobno veoma svadljivi!) i 5-6 razbora (Rasbora heteromorpha).

GREŠKE PRI NABAVCI BILjAKA I RIBA
U akvarijum se mogu stavljati i biljke, uglavnom „žive“, kako bi dale osećaj prirodne sredine ali i stvarale dodatni kiseonik. Pri izboru biljaka poželjno je posavetovati se sa iskusnim akvaristom. Vladimir Vuković preporučuje da se, za početak, nabave otpornije i manje zahtevne vodene biljke, ali i kako prepoznati i pažljivo izabrati zdrave ribe.

-Kada se početnik nađe pred akvarijumima u prodavnici, obično ga ponesu neopisive boje ribica. Budući da zna vrlo malo, ili čak ništa o pojedinim vrstama, prirodno je da će zatražiti savet prodavca, koji će, iako katkad ni sam ne zna više od kupca, pokušati da proda sve što nudi. Najpre, ribe ne smeju imati nikakve povrede, osipe ili naslage na koži i/ili perajama. Koža zdravih riba je čista i sjajna i ima jasne boje. Iskrzane ili skraćene peraje, naročito ako su primetni krvni podlivi ili ranice, mogu biti znak bakterijske infekcije. Obolele ribe se njišu bočno ili napred-nazad, peraja su im skupljena, teško dišu i traže vazduh na površini vode.

U nekim, najćešće krajnjim stadijumima bolesti, miruju na dnu. Oči zdravih riba su bistre i veselo prate pokrete naše ruke. One odmah reaguju na ubačenu hranu i plivaju brže i veselije. Osim toga, zdrave ribe je teže uhavatiti.

Napominje da nipošto ne treba kupovati ribice iz akvarijuma u kom je voda žućkasta, fluroscentno plava ili zelenkasta jer to znači da je tretirana nekim od lekova i da karantinski period u prodajnom akvarijumu još nije prošao.
Ž.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa