3. mart 2022.3. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

JP “INFRASTRUKTURA ŠABAC” SPREMNO ZA PREDSTOJEĆU GRAĐEVINSKU SEZONU

Ulagaćemo kako u razvoj grada, tako i u razvoj sela

“Među većim radovima koji nas očekuju u narednom periodu su dodatno infrastrukturno opremanje Severozapadne industrijske zone. Grad je izdvojio 300 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Radiće se rekonstrukcija kotlarnica u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Šapca. Takođe, očekuje nas i rekonstrukcija i izgradnja novih puteva. Ove godine predstoji i izgradnja kompleksa sa tri nova bazena, od kojih će jedan biti olimpijski, jedan srednje veličine kao postojeći zatvoreni bazen i jedan dečiji” navodi direktor JP „Infrastruktura - Šabac“ Saša Maksimović
Zimski period JP „Infrastruktura - Šabac“ iskoristilo je kako bi se priremili za predstojeću građevinsku sezonu. Istovremeno, službe za zimsko održavanje puteva spremne su ukoliko se vreme ponovo pogorša.

-Kako su na početku godine zimski meseci, tako su mogućnosti izvođenja radova ograničeni vremenskim uslovima. Za to vreme službe koje rade zimsko održavanje puteva, radile su punim kapacitetom. Imamo dovoljne količine soli kao i odgovarajući broj mehanizacije potrebne za održavanje i čišćenje puteva. Pošto je u februaru bilo i toplih dana, to smo iskoristili i uradili čišćenje i prokopavanje kanala u seoskim mesnim zajednicama: Žabar u dužini od 2 kilometra, Gornja Vranjska, takođe 2 kilometra i Mala Vranjska u dužini od 1,5 kilometara, navodi direktor JP „Infrastruktura - Šabac“ Saša Maksimović.

Tokom ovog perioda rekonstruisano je i više kilometara neasfaltiranih puteva. Nasuti su putevi u MZ Jelenča, MZ Letnjikovac, MZ Bukor, MZ Prnjavor, MZ Majur i MZ Zablaće. Sanirano je klizište u Krivaji. Izrađen je i pošljunčen parking ispred gorblja u Pocerskom Pričinoviću. Urađeno je grejderisanje i ravnanje puta Ribari – Očage i Slepčević – Dublje. Na zahtev građana, u MZ Kamičak je izvršeno spuštanje nivelete saobraćajnice na celokupnoj dužini ulice Ljube Stojanovića, urađen je propust i iskopan kanal. Urađena je nova javna rasveta u Predvorici, Grušiću, Majuru, Krivaji, Petlovači, Varni, Mačvanskom Pričinoviću, Petkovici, Kormanu, Beloj Reci, Gornjoj Rumskoj, Bogosavcu, Kasarskim Livadama, Maloj Vranjskoj, Oridu, Žabaru i na Letnjikovcu.

Urađena su ili su u fazi izrade i dečija igrališta sa mobilijarom na uglu ulica Fruškogorske i Uskočke, u Radničkoj, u ulici Janka Veselinovića, u ulici Nikole Pašića kao i fitnes tereni u parku u Masarikovoj i u Benskoj Bari.

Radi se i po zahtevima građana
U JP „Infrastruktura - Šabac“ svakog dana stižu i zahtevi i predlozi građana.
-Građani svakodnevno dolaze u prostorije JP ,,Infrastruktura - Šabac” ili nam se obraćaju zehtevima preko Jedinstvenog šaltera koji se nalazi u zgradi Gradske uprave grada Šapca. Zahtevi se pregledaju i na osnovu mišljenja naših stručnih službi dostavlja se odgovor građanima. Ako su zahtevi realni i u skladu sa delatnošću kojom se naše preduzeće bavi zahtevi se rešavaju. Građani se najviše interesuju u vezi sa izgradnjom puteva, zatim oko javne rasvete, kanalizacije i vodovoda, nasipanja puteva, parcelacija, imovinsko pravnih odnosa i održavanja zgrada.


Maksimović najavljuje da će početkom građevinske sezone imati veliki broj lokacija na kojima će se izvoditi radovi, kako u gradu tako i na području seoskih mesnih zajednica. Dalje opremanje Severozapadne radne zone od velike je važnosti za privredu, a građani će se verovatno najviše obradovati izgradnji kompleksa otvorenih bazena, kao i širenju vodovodne i kanalizacione mreže.

-Među većim radovima koji nas očekuju je infrastrukturno opremanje Severozapadne industrijske zone, izgradnja atmosferske i fekalne kanalizacije, vodovodne mreže, distributivno gasne mreže i asfaltiranje ulica, kako bi se stekli svi uslovi za nesmetan rad kompanija koje posluju u zoni kao i onih koje nameravaju da dođu u našu radnu zonu. Najveća investicija koja je došla u Šabac je kompanija MINT. Fabrika koja treba da počne sa radom u martu vredna je 50 miliona evra, a druga njihova investicija je fabrika u vrednosti od 46 miliona evra i biće izgrađena neposredno pored prve, kaže Maksimović.

Ove godine predstoji i izgradnja kompleksa sa tri nova bazena, od kojih će jedan biti olimpijski, jedan srednje veličine kao postojeći zatvoreni bazen i jedan dečiji. Kada su u pitanju sportski objekti, rekonstruisaće se i sportska hala „Zorka“.

Po zahtevnosti i veličini projekata planiranih za ovu godinu svako se izdvajaju izgradnja kompleksa novih bazena koji je svakako jedan od najzahtevnijih projekata, a među takve spadaju i rekonstrukcija Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“, izgradnja nove kanalizacione i vodovodne mreže i rekonstrukcija sportske hale


-Biće izgrađeno 22 kilometra nove vodovodne mreže. Grad je izdvojio 300 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Radiće se rekonstrukcija kotlarnica u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Šapca. Takođe nas očekuje i rekonstrukcija i izgradnja novih puteva. Za to je grad iz budžeta izdvojio preko 600 miliona dinara. Izrađuje se idejno rešenje projekta za građevinsku dozvolu kao i projekta za izvođenje i izgradnju kružnog toka „ Kamička bašta“. Rekonstrukcija dečijih igrališta spada u redovne aktivnosti preduzeća, navodi Maksimović.

Kao jedan od najznačajnijih projekata na kojima rade direktor „Infrastrukture“ ističe izmenu i dopunu plana detaljne regulacije Sava parka.
-Definisana je nova lokacija međunarodnog putničkog pristaništa, u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama. Nalaziće se kod starog pristaništa. Predviđena je i rekonstrukcija Savske ulice sa formiranjem trotoara i biciklističkih staza. Tvrđava, novi gradski park na lokaciji nekadašnje kasarne, Savska avenija i plaža na Starom gradu, biće reprezentativno turističko mesto, namenjeno ne samo za izletnike nego i za javne sadržaje i održavanje manifestacija, kaže Maksimović.

Trenutno je u toku izrada nacrta četiri značajna plana detaljne regulacije za izgradnju kanalizacionih mreža, sa postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Slepčeviću, Lipolistu, Drenovcu i Prnjavoru. Pored toga, u pripremi su i geodetske podloge za izradu projektne dokumentacije za kanalizacione mreže u vezi sa projektom ,,Čista Srbija”.

-Izrađuju se veoma važni planovi za grad Šabac. Po značaju se izdvaja prostorni plan grada Šapca i generalni urbanistički plan za Šabac i prigradska naselja. Prostornim planom je obuhvaćena čitava teritorija lokalne samouprave, što podrazumeva da će se ponovo raditi i planovi za sva sela. To je ogroman posao koji će se obavljati naredne dve do tri godine. Radiće se plan detaljne regulacije Benske Bare – istok, odnosno područja između Kajmakčalanske i ulice Kneza Lazara, Kamičak – blok između Nove robne kuće i ulice Stojana Čupića sa Mačvanskim trgom, zatim Trg šabačkih žrtava – prostor između Trga i ulice Kralja Petra Prvog, objašnjava naš sagovornik.

Po zahtevnosti i veličini projekata planiranih za ovu godinu svako se izdvajaju izgradnja kompleksa novih bazena koji je svakako jedan od najzahtevnijih projekata, a među takve spadaju i rekonstrukcija Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“, izgradnja nove kanalizacione i vodovodne mreže i rekonstrukcija sportske hale „Zorka“.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa