3. mart 2022.3. mar 2022.
Tri žene u trci za predsednika
DO SADA PROGLAŠENO 11 IZBORNIH LISTA

Tri žene u trci za predsednika

Građane Srbije 3. aprila očekuju lokalni i predsednički izbori, a stanovnike Beograda i još nekih gradova i opština u Srbiji i lokalni. Republička izborna komisija je do sada proglasila 11 izbornih lista.

Republička izborna komisija prvu je proglasila listu “Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve” za izbore za narodne poslanike i ta lista će se na glasačkom listiću nalaziti pod brojem jedan. Nosilac liste je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić, a prva na poslaničkoj listi je direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju dr Danica Grujičić.

Među prvih 10 na listi nalaze se glumac Lazar Ristovski, stonoteniserka Branislava Perić Ranković, violinista Jovan Kulundžija, molekularni biolog Jelena Begović, operska pevačica Jadranka Jovanović
Srpska napredna stranka kampanju je počela u Merošini.

-Morate da razumete da je lako nešto obećati. Lako je onima koji će vam reći „mi ćemo to bolje“. Imali ste 12 godina pa niste, a opljačkali ste narod, niste ga se setili nijednog sekunda. Od puteva, pruga, bolnica, nigde ništa nije bilo, rekao je Aleksandar Vučić na prvom predizbornom skupu.

Druga je proglašena lista “Ivica Dačić premijer Srbije” koju je podnela koalicija Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Zelene Srbije. Predsednik Socijalističke partije Ivica Dačić je i nosilac liste.

-SPS jednako je državna stabilnost, državni kontinuitet, tradicija i trajanje”, poručio je Ivica Dačić sa predizbornog skupa u Beogradu

Lista Srpske radikalne stranke za poslanike Narodne skupštine proglašena je treća. Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da će predložiti Centralnoj otadžbinskoj upravi da radikali nemaju kandidata za predsednika i da podrže Aleksandra Vučića kako bi pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora.

-Ako Vučić ne bi prošao u prvom krugu, ako ne bi pobedio, onda bi prozapadne, izdajničke stranke organizovale velike demonstracije, nemire sa krvoprolićem. To su im planovi. Mojim odustajanjem i otvorenom podrškom Vučiću za predsednika mi ćemo doprineti da on pobedi u prvom krugu, rekao je Šešelj na predizbornom skupu u Beogradu.

RIK je izbornu listu “Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor” proglasio kao četvrtu.
Pod brojem pet nalazi se lista “Marinika Tepić - ujedinjeni za pobedu Srbije”

-Sigurna sam da naša lista ima podršku širom Srbije i da će pobediti na svim nivoima i zato smo, pored ključnog slogana “Promene iz korena”, definisali četiri stuba naše kampanje - borbu protiv korupcije, odnosno pravedna Srbija, koji se oslanja na tri ključna zakona. Prvi je o antikorupcijskom tužiocu, drugi je lustracioni zakon, treći je zakon o poreklu imovine. Kada uspostavimo red i pravdu svima će biti bolje, rekla je Marinika Tepić.

Kandidat za predsednika Srbije koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” je Zdravko Ponoš, koji je na
prvom predizbornom skupu koalicije u Nišu istakao da predsednik treba da bude u službi naroda.
Listu “Marinika Tepić - ujedinjeni za pobedu Srbije” podneli su Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM-VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, US S “Sloga”, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija i Vlaška stranka.

Lista “Dr Miloš Jovanović - nada za Srbiju” je šesta. Podnosilac izborne liste je Srpska koalicija NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove kraljevine Srbije Vojislava Mihajlovića i još 25 pokreta. Prvi na listi je general Božidar Delić, a podržava je i akademik Matija Bećković.
-Kada imate ovakve ljude uz predsednika POKS-a Vojislava Mihailovića i moje malenkosti, onda nema sumnje da smo mi jedina patriotska alternativa ovoj vlasti, smatra je Jovanović.

RIK je kao sedmu proglasilo listu “Zavetnici” lista “Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici”. Milica Đurđević Stamenkovski je i nosilac liste i kandidat za predsednika.
Na osmom mestu je manjinska lista Bošnjaka “Muftijin amanet, Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlić”. Nosilac liste je sin preminulog osnivača stranke, muftije Muamera Zukorlića.

Deveta je izborna lista koalicije ‘’Moramo’’, koju čini više od 60 organizacija iz Srbije. Na listi grupe građana ‘’Moramo - Akcija - Ekološki ustanak Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović’’ prvi je Aleksandar Jovanović Ćuta, druga doc. dr Biljana Đorđević, a treći bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Koalicija je kampanju pokrenula iz Gornjih Nedeljica, gde su saopštili i da će njihov kandidat za predsednika Srbije biti doc. dr Biljana Đorđević “članica saveta Skupštine slobodne Srbije, profesorka Univerziteta i istaknuti borac za životnu sredinu, pravdu i ljudska prava”.

-Borba za životnu sredinu, čist vazduh, zdrav u zemlju i pitku vodu, solidarnost, vladavina prava, istinska demokratija i ljudska i radnička prava, svima dostupno i kvalitetno obrazovanje i zdravstvo, vrednosti su koje su nam zajedničke i iza kojih Skupština slobodne Srbije i MORAMO čvrsto stoje.

Deseta lista koja je proglašena je “Suverenisti-Saša Radulović, Milan Stamatović, dr Jovana Stojković”. Koliciju “Suverenisti” čine stranke Dosta je bilo, Zdrava Srbija i pokret “Živim za Srbiju”. Predsednički kandidat ove koalicije je Branku Stamenković, zamenika predsednika DJB-a.
-Predsednik Srbije izražava državno jedinstvo Republike Srbije, tako kaže naš Ustav. Nama je potreban predsednik koji će da okuplja ljude, a ne da ih deli i koji sa predsedničkog mesta neće uzurpirati nadležnosti Vlade. Demokratski izabrana Vlada upravlja državom, a predsednik predstavlja državu”, navela je Branka Stamenković na jednom od predizbornih skupova.

Kao jedanaesta i, za sada poslednja, proglašena je izborna lista “Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije”.

-To je sjajan tim koji ima kapacitet da se bori sa najvažnijim pitanjima za Srbiju, a to su korupcija, zdravstvo, ekonomija i ekologija”, rekao je Boško Obradović na predstavljaju kandidata i dodao da su to ljudi koji se do sada nisu eksponirala u politici, stručni i odgovorni, bez mrlje u karijeri.
Potpise prikuplja i lista oko Socijal demokratske stranke nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića koja nosi naziv “Boris Tadić – Ajmo ljudi”.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa