3. mart 2022.3. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U ŠAPCU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN RETKIH BOLESTI

Retki su važni

U ponedeljak je obeležen Međunarodni dan retkih bolesti. Cilj je upoznavanje javnosti o problemima sa kojima se sreću pacijenti koji boluju od retkih bolesti, kao i o mogućnostima da uz adekvatnu zdravstvenu i socijalnu podršku žive kvalitetniji život. Uključivanje šire zajednice može doprineti da ova grupa pacijenata izađe iz izolacije.

Grad Šabac ima Fond za lečenje dece od retkih i teških bolesti, a u Budžetu grada za 2022. godinu izdvojena su sredstva od pet miliona dinara za ovu namenu. Takođe, Grad finansira i projekte udruženja roditelja dece sa retkim i teškim bolestima preko konkursa za projekte iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

- Udruženje “Da budemo svi jednaki” prošle godine organizovalo je izložbu “Lepota nesavršenosti” i na jedan lep način učinila vidljivim decu koja su retka, a tako važna. Mi ćemo i u buduće osluškivati potrebe naših sugrađana iz ove kategorije i kreirati mere podrške kako bismo unapredili kvalitet njihovog života i pružili podršku i pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija, kaže Jelena Milošević, članica Gradskog veća zadužena za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja .

Na Trgu šabačkih žrtava Udruženje Da budemo svi jednaki organizovalo je druženje mališana.

- Naše Udruženje koje okuplja porodice sa decom sa smetnjama u razvoju već četvrtu godinu obeležava ovaj datum. S obzirom da prethodne dve godine nismo mogli da organizujemo manifestaciju zbog pandemije, ove godine iskoristili smo ovaj lep dan da se družimo sa decom iz Udruženja i drugarima iz celog Šapca, rekla je Mina Mijailović, potpredsednica Udruženja Da budemo svi jednaki, a kao roditelj deteta sa retkim oboljenjem, naglasila da je život porodica dece sa retkim bolestima jako težak - Dug je put do same dijagnoze, jako je teško doći do leka i do lečenja. Važno je da društvo shvati da, iako su drugačija, deca sa smetnjama u razvoju imaju iste potrebe kao i sva ostala deca.

Druženje je organizovano na Trgu šabačkih žrtava u periodu od 12 do 14 časova. Izloženi su predmeti koje su pravile majke iz Udruženja (humanitarna prodaja), a Oriflejm tim Ane Sakić donirao je paketiće za decu koja boluju od retkih bolesti. Muzičkim programom, druženje je upotpunio bend Kafanica.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa