3. mart 2022.3. mar 2022.
Distribucija  humanitarne pomoći
Caritas i MUO

Distribucija humanitarne pomoći

Aktivnošću Karitasa i uz tehničku podršku Mačvanskog upravnog okruga izvršiće se distribucija i podela 5.600 paketa humanitarne pomoći za socijalno ugrožene kategorije stanovništva
U sredu 23. Februara, u Bogatiću je u prostoru objekta Avlije održivog razvoja održan radni sastanak u organizaciji Miroljuba Nikolića, direktora Karitasa Šabac i Vladana Krasavca, načelnika Mačvanskog upravnog okruga. Prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava i centra za socijalni rad iz Loznice, Bogatića, Malog Zvornika i Krupnja. Tema sastanka je dogovor oko distribucije humanitarne pomoći koja se realizuje zajedničkom aktivnošću Mačvanskog upravnog okruga i Karitasa Šabac.

Početak ove humanitarne akcije bio je u decembru mesecu prošle godine, kada su Karitasu Šabac dostavljeni podaci o broju korisnika socijalne pomoći u pet lokalnih samouprava sa područja Mačvanskog upravnog okruga. Radi se o gradovima Šabac i Loznica i opštinama Krupanj, Mali Zvornik i Bogatić.

Na početku sastanka načelnik Vladan Krasavac se zahvalio domaćinu i inicijatoru akcije, Miroljubu Nikoliću i učesnicima sastanka iz lokalnih samouprava. Aktivnošću Karitasa i uz tehničku podršku Mačvanskog upravnog okruga izvršiće se distribucija i podela 5.600 paketa humanitarne pomoći za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Centri za socijalni rad poseduju bazu podataka korisnika socijalne pomoći i ugroženih građana,pa će se paketi podeliti licima koja ispunjavaju uslove za dobijanje pomoći. Izneti su podaci o broju korisnika u svakoj od lokalnih samouprava. Neophodno je da se u što kraćem roku opredele lica za kontakt i termini za distribuciju paketa.

Direktor Karitasa, Miroljub Nikolić je poželeo dobrodošlicu učesnicima sastanka i predstavio Avliju održivog razvoja. Reč je o imanju Karitasa koje je jedinstveno ne samo u Srbiji već i u regionu. U objektu se pruža nekoliko usluga za socijalno ugrožene kategorije, a tu je i Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Napravljen je spoj socijalne zaštite i socijalnog biznisa. Jedna od prioritetnih aktivnosti Karitasa je pružanje pomoći u vanrednim prilikama.

U prethodnim godinama Karitas je delovao u vreme velikih poplava i drugih elementarnih nepogoda, a od 2020.godine, od početka pandemije, pružana je podrška stanovništvu kroz različite vidove aktivnosti. Resorno ministarstvo je prepoznalo kvalitet rada Karitasa, pa je usledilo i priznanje za rad u vreme pandemije. Paketi su obezbeđeni za 2800 porodica, s tim da su planirane dve raspodele, jedna početkom marta meseca, a druga u maju mesecu.

Svi predstavnici lokalnih samouprava i centra za socijalni rad u potpunosti su podržali projekat kojim se pomaže socijalno ugroženim porodicama. Obezbediće punu tehničku podršku za preuzimanje i distribuciju paketa krajnjim korisnicima. Izkazali su veliku zahvalnost Karitasu Šabac i direktoru Miroljubu Nikoliću za projekat koji se realizuje, ali i za pomoć koja je do sada obezbeđena stanovništvu.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa