3. mart 2022.3. mar 2022.
Za primer drugim selima
POČELA OBUKA ČLANOVA DVD “GRUŠIĆ”

Za primer drugim selima

Počela je obuka za članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Grušić”. Prvi časovi održani su u subotu u prostorijama DVD-a u Grušiću.

Obuka će trajati četiri vikenda. Teorijski deo nastave obavljaće se u prostorijama DVD-a u Grušiću, a praktični u Vatrogasnom domu u Šapcu. Nakon završene obuke, polaznici će polagati ispit pred stručnom komisijom kako bi mogli da učestvuju u gašenju požara.

Početku obuke prisusvovali su predstavnici Sektora za vanredne situacije, predstavnici Nacionalnog trening centra za vanredne situacije, kao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, koji od početka daje veliku podršku čitavoj ideji.

Do kraja obuke DVD će dobiti i vozilo. Postojanje DVD-a na ovom delu Pocerine od ogromnog je značaja. Do najudaljenijih sela pripadnicima profesionalne vatrogasno - spasilačke jedinice treba dosta vremena. DVD će prvi priteći u pomoć i suzbijati vatru do dolaska profesionalaca, ili potpuno ugasiti požar.

Šabac je među prvim gradovima prepoznao značaj dobrovoljnih vatrogasnih društava i po donošenju novog Zakona o vatrogastvu, među prvima oformio jedinicu. Potreba za DVD-ima postoji i na području Mačve i Posavotamnave. Bilo bi dobro kada bi i u drugim selima krenuli primerom Grušića. Požari u selima su česti, pogotovu na otvorenom i kada se oni otmu kontroli vreme teče izuzetno sporo. Svaka pomoć do dolaska profesionalaca je dragocena, a pogotovu kada se radi o ljudima koji su obučeni za taj posao i imaju adekvatnu opremu.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa