3. mart 2022.3. mar 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Unapređenje saradnje Medicinske škole i Udruženja paraplegičara

Odlična saradnja na još višem nivou

Lift omogućio pristup svim prostorijama osobama sa invaliditetom. Sredstva obezbeđena kroz projekat i podršku Ministarstva i Grada. Medicnska škoal prva u Šapcu potpuno dostupna za OSI. Fizikalne i kozmetičarske usluge za članove
Saradnja Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga (UPMO) i Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ traje više od jedne decenije, a kroz zajednički projekat i pomoć Ministarstva i lokalne samoprave u školsku zgradu je instaliran lift, čime je i posredno i neposredno kooperacija podignuta je na viši nivo, a obezbeđeni su preduslovi da i u budućnost nastavi kontinuitet unapređenja.

Lift koji je učinio sve školske prostorije dostupne za osobe sa invaliditetom izgrađen je kroz sredstva obezbeđena projektom „Bez barijera do obrazovanja“. Sredstva od 3.640.000 dinara obezbedili su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (3.340.000 dinara) i Grad (300.000 dinara). Na ovaj način Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ postala je prvi školski objekat u Šapcu potpuno pristupačan za osobe sa invaliditetom.

-Lift će olakšati pristup svim prostorijama u našoj školi osobama u invalidskim kolicima, ali i drugima. Na taj način smo dobili mogućnost da organizujemo pružanje usluga fizikalne terapije i kozmetičke usluge za članove Udruženja u školskim kabinetima, a uslugu će pružati naši učenici - istakla je direktorka Medicinske škole “Dr Andra Jovanović” Biljana Đuknić dodajući da su slični tipovi saradnje, poput pripreme medicinskih krema, losiona, odnosno terapija već organizovani za članove Udruženja, ali u prostorijama UPMO koje nisu potpuno uslovne za takav vid medicinske usluge.
Učenice i učenici će sada biti na raspolaganju članovima u prostorijama svoje škole prilagođenim za ovaj tip terapije.

Foto: Glas Podrinja


-Jednom nedeljno za članove UPMO biće dostupna fizikalna, kinezi terapija, kao i kozmetičarske usluge manikira i pedikira. Nama je zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja i što imamo priliku da usvojeno znanje primenjujemo u praksi – naglasila je Katarina Jokić, učenica treće godine Medicinske škole.

Saradnja Udruženja i škole je saradnja u kojoj svi dobijaju, uveren je sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić koji je za učenike organizovao i predavanje „Još uvek vozim, ali ne hodam“ posvećeno bezbednosti u saobraćaju gde je kroz lično iskustvo i udes koji ga je zauvek vezao za kolica pokušao da budućim vozačima predoči značaj odgovornog ponašanja za volanom.

-Volim da kažem da je ovo uspostavljanje međusektorske saradnje. Svi nešto dobijaju, a nešto drugo pružaju. Mi smo autori projketa, pružamo predavanje na temu bezbednosti u saobraćaju, a naši korisnici imaju mogućnost usluge koju učenici pružaju kroz stručnu praksu, a reč je o uslugama koje ne mogu svi da priušte iz materjalnih ili nekih drugih razloga. Učenice su ranije dolazile kod nas, no naše prostorije nisu najadekvatnije, a sada imamo sve uslove za najbolju uslugu – rekao je Slaviša Savić.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa