10. mart 2022.10. mar 2022.
Sećanje na Edena zaborava nema
BRZI KONjI OBELEŽILI ŽIVOT VLADE JANKOVIĆA IZ ŠAPCA

Sećanje na Edena zaborava nema

Život u okruženju konja, pasa i mačaka sa pogledom na hipodromsku stazu i đubrište. U svom „kutku sreće“, jedan od najstarijih šabačkih konjara očekuje prinove i povratak na staru slavu, koju mu je doneo Eden, sigurno jedan od najboljih šabačkih konja u istoriji dugoj dva veka
U svom „kutku sreće“ na jednoj od štala šabačkog hipodroma, koji se nalazi u dnu ovog prelepog i sve privlačnijeg sportskog objekta, živi Vlada Janković iz Šapca, po zanimanju mašinski tehničar, bivši komercijalista Zorkine fabrike đubriva i danas jedan od najstarijih šabačkih konjara. Do njega se dolazi oronulim betonskim stepenicama, a u predsoblju i omalenoj sobi, čeka vas dosta mačaka i pasa, pored konja domaćinovih velikih prijatelja.

Danas su u prizemlju štale ždrebne kobile Terma i Tahira. Obe su od Blek Monka. Prva, stara 11
godina, oždrebiće se u aprilu, a druga tri godine mlaća treba da donese na svet novo ždrebe u maju. Vlasnik, Vlada od prinova očekuje mnogo. Nada se da će ponoviti slavu svog slavnog Edena, koga je pazario u ergeli Ljubičevo i ovaj konj ga je zauvek upisao u istoriju slavnih. Priča se da je Eden bio jedan od najboljih šabačkih konja u protekloj istoriji ovog dinamičnog sporta u Šapcu i okolini, dugoj dva veka. Buduća ždrebad su iz vrlo retke, a izuzetno dobre linije ovih ljubičevskih konja iz koje i Eden potiče, kao i njegova slavna braća Mobi Dik i Vuk, koje je u svet konjičkog sporta“lansirao“ tadašnji upravnik Ergele Ljubičevo Dragiša Milošević, poznatiji po nadimku Gile.

-Njihova baba je od čuvenog pastuva Vićenca, koji je Edenov otac, podseća Vlada.

Kod našeg sagovornika, kada je u pitanju konjički sport, sve je krenulo od 1988. godine i druženja sa kumom Dragoljubom Marjanovićem, čuvenim vlasnikom i odgajivačem trkačkih konja iz Štitara. Tada je od doktora Mila Nikolića kupio Kremenka.



-Doneo mi je mnovo radosti sa raznih hipodroma. Inače 12 mojih konja su poreklom iz Ergele Ljubičevo. Od 1996. godine formirali smo štalu Agrohemiko, posle Agrobenda. U njoj su se našli Eden, Kenej i Tezej. Sve ljubičevski konji, dobrog pedigrea, a tamo je kupljen i Kron, možda najbolji u ovom paketu, kaže Vlada.

Daleko bi odvelo nabrajanje svih njegovih četvoronogih lepotana štala, ali sasvim je sigurno da je Eden bio najbolji. Svim zaljubljenicima u ovaj dinamičan sport, koji je naročito popularan u Mačvi, ponosno pokazuje snimke Edenovih trka na kojima on nadmoćno finišira i ubedljivo pobeđuje. Izdvajaju se njegovi veličanstveni galopi na hipodromima u Ljubičevu i Zobnatici. Svugde je, a posebno na travnatoj stazi hipodroma u Šapcu privlačio pažnju publike. Dolazili su iz inostranstva navijači da ga gledaju.

-Mislim da smo 1998. godine dominirali u Srbiji. Eden je nizao vrhunske rezultate, a dobro su ga pratili Gvarnari i Pasat. Njihovi rezultati ostaju za ponos ljubiteljima konjičkog sporta u ovom kraju, tvrdi Vlada.

Po njegovom uverenju ima mnogo razloga za ulaganje u ovaj izuzetno skup ali privlačan sport, a posebnu šansu treba dati domaćem odgoju konja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa