10. mart 2022.10. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PROMOCIJA VOJNIH ŠKOLA I FAKULTETA U
SREDNjOJ EKONOMSKOJ ŠKOLI “STANA MILANOVIĆ”

Častan poziv i siguran posao

Prvi put ove godine naša Vojna škola i Vojna akademija primaju konkursnu dokumentaciju lično od kandidata ili putem pošte. Konkurs je otvoren od 15. februara do 31. marta
Ministarstvo odbrane Republike Srbije održalo je u utorak u Ekonomskoj školi “Stana Milanović” promociju konkursa za prijem kandidata za učenike u Vojnu akademiju Univerziteta odbrane u Beogradu, Medicinski fakultet Vojno medicinske akademije, Srednju stručnu vojnu školu 1.300 kaplara i Vojnu gimnaziju.

-Ove godine u Vojnu akademiju prima se 100 kandidata iz građanstva, 25 na Medicinski fakultet, 70 kandidata u Srednju stručnu vojnu školu i 80 kandidata u Vojnu gimnaziju. Opšti uslov za prijem u Vojnu akademiju je to da kandidati moraju biti 2001. godište i mlađi, za Medicinski fakultet 2002. godište i mlađi i za Vojnu gimnaziju i Srdnju stručnu vojnu školu 2006. godošte i mlađi. Prvi put ove godine naša Vojna škola i Vojna akademija primaju konkursnu dokumentaciju lično od kandidata ili putem pošte. Konkurs je otvoren od 15. februara do 31. marta, navodi potpukovnik Dalibor Novković, načelnik odseka za pitanja kadeta i studenata Vojne akademije.

Selekcija kandidata za upis u Vojnu akademiju realizuje se iz dva dela.
-U prvom delu naši kandidati polažu prijemni iz matematike i vrši se provera fizičkih sposobnosti. Drugi deo podrazumeva psihološku procenu i medicinsko-zdravstvenu procenu kandidata.

Ove godine Vojna akademija prima kandidate na sedam akreditovanih studijskih programa i to su: kopnena vojska, vojno-saobraćajno inženjerstvo, vojno-mašinsko inženjerstvo, vojno-elektronsko inženjerstvo, tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, ekonomija odbrane i vojno vazduhoplovstvo, navodi potpukovnik Novković.

Foto: "Glas Podrinja"


Od toga koji studijski program kandidati izaberu zavisi i koje će zvanje dobiti po završetku vojne škole ili vojne akademije.

-Poslednjih godina je povećano interesovanje za prijem kandidata u vojnu akademiju i vojne škole. Na osnovu dokumentacije koja nam pristiže očekujemo veliki broj kandidata i da će oni ispuniti sve uslove koji se pred njih postave Osnovni motiv svim našim kandidatima treba prvo da bude to da vole vojni poziv, koji je jako zahtev. Zatim, po završetku Vojne akademije našim potporučnicima je obezbeđeno radno mesto i oni se raspoređuju na početne dužnost komandira voda u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, kaže potpukovnik Novković.

Učenici Srednje ekonomske škole pokazali su veliko interesovanje za današnju promociju.

-Neizmerno nam je drago što imamo priliku da ugostimo goste sa različitih fakulteta i tako pružimo bolji uvid u dalje školovanje na pojedinim fakultetima. Učenicima to dosta znači, kako bi imali uvid kako izgleda konkurs i studiranje na nekom konkretnom fakultetu, rekla je Jelena Rafailović, psiholog Srednje ekonomske škole.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa