17. mart 2022.17. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba u Kulturnom centru Šabac- Rade, Miloje i Dušan

Stankelja i prijatelji

Rade Stanković Stankelja, Miloje S. Lukić i Dušan Bujišić na zajedničkoj izložbi u Kulturnom centru u Šapcu. Njihova dela iako različita i pripadaju drugačijim likovnim svetovima čine njihov međusobni odnos zanimljivim i sadržajnim
-Izložba pod nazivom Stankelja i prijatelji je mala, intimna retrospektiva tri sjajna umetnika koji već decenijama slikaju i stvaraju svoj intimni, likovni svet. Postavka sublimira likovno stvaralaštvo Rada Stankovića Stankelje, slikara koji je svoje umetničko i profesionalno delovanje dugi niz godina vezivao za Šabačko pozorište, a postavkom u Galeriji Kulturnog centra sa prijateljima Milojem Lukićem i Dušanom Bujišićem predstavlja jednu vrstu koji bi mogli da nazovemo od „Tradicije do savremenog“ - istakla je istoričarka umetnosti i urednica likovnog programa Sonja Petrović Jagić o postavci naglasivši da se izložbom predstavlja širok spektar umetničkog iskustva tri autora, Rada Stankovića Stankelje, Miloja S. Lukića i Dušana Bujišića.

-Njihova dela skoro dijametralano suprotna kao da pripadaju različitim svetovima što njihov međusobni odnos čini zanimljivim i sadržajnim, čak i edukativnijim. Njihov umetnički put dug je preko četiri decenije.

Prijatelji po umetnosti
Rade Stanković Stankelja rođen je 1955. godine. Završio je Višu pedagošku školu- likovni smer u Beogradu. Član je ULUS-a. U Šabačkom pozorištu oslikao je veliki broj scenografija, kulisa, rikvanda i drugih elemenata dekora. Kako je istaknuto na otvaranju postavke Stanković je tiho i nenametljivo proveo radni vek, ali je uvek „govorio“ specifičnim jezikom izuzetnog umetnika.

-Čekali smo pravi trenutak za izložbu i nakon pandemije, odlaganja sada se sve poklopilo. Ideja je potekla da na jednom mestu budu radovi tri prijatelja. Naše druženje je spojilo i umetnost i različitost. Kao posebnost bih izdvojio sliku gubera koji se tkaju u Srbiji već vekovima. Oni su kao svojevrstan bar kod koji je nastao pre nego što su Amerikanci počeli da ga koriste. U njima je utkana naša sudbina i naše poreklo, kolektivno pamćenje i genetski kod - naveo je Rade Stanković.
Miloje S. Lukić rođen je 1954. Godine. Završio je Pedagošku školu u Beogradu. Izlagao je na više izložbi u Šapcu, Beogradu, Ljuboviji, Krupnju, Nikšiću, Risnu i Svetom Stefanu i mnogim drugim mestima. Njegova dela se nalaze u kolekcijama širom sveta. Kao umetnik iz svog bogatog slikarskog opusa za postavku izdvojio je nekolicinu radova koji ga karakterišu kao neorenesansnog umetnika koji klasičnim tehnikama postiže crtež, kompoziciju i atmosferu na slikama.

-Slikam i stvaram već četiri decenije, te je teško sve sublimirati u nekoliko reči. Moja umetnost je bliska baroku i renesansi, tek ponekad imam „izlete“ u druge pravce, odnosno ekspresionizam, ali duboko verujem da moje slike najbolje govore i dočaraju sve - naglasio je Miloje S. Lukić.

Dušan Bujišić rođen je 1954. Godine u Šapcu. Od 1973. godine izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama. Član je ULSŠ i dobitnik više nagrada iz oblasti crteža, akvarela, slikarstva. Njegova dela su u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Slikar neverovatne stvaralačke energije na izložbi u Kulturnom centru predstavio se novim crtežima kojima iskazuje lično viđenje današnjice i sveta.

-Nova dela su nekako vizionarska, jer intuitivno osećam šta se dešava u svetu i kuda ide planeta. Kovid, strahote rata, su motivi na mojim najnovijim delima. Možda deluje tamno i mračno, ali to je ono što osećam i što sam preneo na platno - rekao je Dušan Bujišić.

Postavka je otvorena do 23. marta, a ulaz u Galeriju je besplatan za sve posetioce.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa