17. mart 2022.17. mar 2022.
Bluzeri su retke ptice
Vrhunski muzički trio u Šapcu (četvrtak, 21:00)

Bluzeri su retke ptice

Eho bluza je u soul muzici, r&b, rokenrolu, hiphopu, on je deo svih vrsta moderne muzike, bluzu ne možeš okrenuti leđa (Roni Vud)
Bluz je više od muzike, a bluzeri u Srbiji su poput retkih ptica, po bezličnim principima su konkurencija, po logici srca saborci, braća koja se međusobno čuvaju, poštuju, podstiču. Iza sebe imaju sjajne albume, ali nigde kao na uživo nastupu ne daruju dušu i ne prožimaju svoje izvedbe energijom posetilaca, zato je uživo svirka poseban svet u koji Šapčani imaju priliku da zakorače večeras, u restoranu „Stari most“ (motelu na Savi) gde ih čekaju:

Petar Miladinović – Pera Joe
Usna harmonika asocira najviše na SAD, te u svakoj asocijativnoj slici nju svira tamnoputi muzičar, međutim u bivšoj Jugolsaviji usna harmonka je bila dostupna na trafikama, više kao igračka, ali je i tim ograničenim mogućnostima pobudila interesovanje kod „bledolikog“ Kruševljanina, čoveka duge plave kose Petra Miladinovića i ubrzo je osvajao mogućnosti i kompleksnijih tipova minijaturnog, a opet moćnog instrumenta. Stigao je do najteže, dijatonske, ubrzo je Petar postao Pera Joe.

Još u dečačkim godinama imao je bluz bend, kasnije je nastupao u drugim sastavima, dominirao i ubrzo je prepoznat od imena kao što su: Šugar Blu, Louzijana Red, Džon Hamond... svako je hteo da ga odvede u SAD i „pokažu kako mali Srbin rastura crni bluz”. Svirao je na albumima Ju grupe, Smaka, Električnog orgazma. Zvanični je predstavnik usne harmonike “Hohner” za Evropu i redovni član žirija mnogih međunarodnih bluz festivala.

Nenad Zlatanović –Mr Swagger
Nenad Zlatanović je široj publici poznat kao osnivač i lider Texas flood verovatno vodećeg bluz rok benda u Srbiji koji je traje gotovo dve decenije. Nastupali su na svim domaćim i internacionalnim festivalima, a bili su i predgrupa čuvenog ZZ top. Ma koliko zvučalo kao kliše, Nenadu je muzika sve i u stalnoj je težnji za novim izazovima, od njega to traži srce i bluz koji ga je u ranoj mladosti osvojio i ne popušta. Ne napuštajući Texas flood, upustio se u solo krijeru pod imenom Mr Swagger.

Debitovao je već 2010. albumom „Naked blues“, kako kažu rasprodatom u kompletnom tiražu u vrlo kratkom roku. Zagovornik je stava da muzika za profesionalca ostaje hobi, ali postaje i profesija od koje živi i za koju radi svakodnevno. Kako je govorio put je dug, ali bez prečica, počinje sa „kaverima“, kojim se maksimalno ovlada, potom autorska pesma i na kraju album i onda si muzičar...

Solo karijera, tročlani bend i kao da je primećivao stvaralačku prazninu u izazovu oličenom u broju dva. Tražio je duet i tako je počela saradnja sa Petrom Miladinovićem. Ovaj tandem se predstavio Šapčanima pre nekoliko godina na Šabačkom internacionalnom blues&jazz festivalu, kao i jam session-u posle nastupa. Sada će ponovo pred Šapčane, pojačani Dudom Bezuhom.

Dušan Bezuha - Duda
Dušan Bezuha je gitarista, kompozitor, rođeni talenat koji je sa 13 godina nastupao u poznatom bendu, a sa 18 nastupao sa vodećim bendom sedamdesetih u Begradu, Suncokretima. Već osadesetih je postao i aranžer, producent, studijski muzičar, sarađivao sa najvećim muzičarima, najduže sa Đorđem Balaševićem, sudelovao u stvaranju brojnih albuma koji su obeležili muzičku scenu, ne samo svog vremena, poput „Jahača magle“ (Bajaga i instruktori), „Jedan od onih dana“ (Balašević), albuma Viktorije, Alise, a saradnja sa Vladom Divljanom je rezultirala muzikom za film „Tri palme za dve bitange i ribicu“. Znanje, talenat i inspiraciju pretočiuo je i u više instrumentalnih albuma.

U tri kratka osvrta na biografije sakupljeno je raznoliko, veliko i moćno iskustvo pretočeno u zajednički nastup gde će delić umeća biti podeljen sa Šapčanima. Sinergija majstorstva obećava, a koliko ispunjava najbolje je da svako lično proveri, večeras (17. mart) od 21 sat.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa