17. mart 2022.17. mar 2022.
Geotermalna energija budućnosti
MAČVANI NA PUTU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Geotermalna energija budućnosti

Osim što doprinosi znatnoj uštedi novca, na efikasan način štiti životnu sredinu. U Bogatiću se za sada koristi samo za zagrevanje objekata, ukupne površine oko 16.000 kvadratnih metara u centru varošice, a postoji i niz drugih projekata na bazi tople vode pronađene pre tridesetak godina u utrobi plodne mačvanske oranice. Republičko Ministarstvo rudarstva i energetike na čelu sa Zoranom Mihailović rešeno da pomogne
Voda, zlata vredna, često će te čuti u Mačvi. Koristi i kao „politička poštapalica“, kad se govori o skrivenim energetskim potencijalima ovog kraja. Topla voda je sasvim slučajno otkrivena u Dublju, blizu Bogatića, prilikom bušenja bunara u potrazi za pijaćom vodom. Od tada je u više ovdašnjih sela napravljeno dvadesetak bušotina koje su potvrdile prognoze stručnjaka da se u utrobi plodne oranice na dubini od 400 i više metara nalazi čitavo podzemno jezero koje „skriva“ toplu vodu izuzetne vrednosti, koja bi se mogla iskoristiti za razne namene.

Nažalost, dugo je ova voda oticala u nepovrat, a sa njom i dragocena energija, a tek nedavno koristi se za zagrevanje oko 16.000 metara kvadratnih prostora koji se nalazi u centru varošice. Prvi daljinski sistem snabdevanja geotermalnom energijom u Srbiji, a 251 u Evropi uspešno radi u Bogatiću. Iz dimnjaka najveće mačvanske osnovne škole u Bogatiću više se ne vije gusti dim od koga je varoš bila često „nevidljiva“, a učenici sede u klupama pored prozora u majicama kratkih rukava, jer je u celoj prostoriji (učionici) izuzetno toplo.

Tako je i u drugim prostorijama, na drugim mestima, gde se za grejanje koristi geotermalna energija. Specijalne cevi vrelu vodu, temperature 78 stepeni Celzijusa provode sa bušotine BB1 u Bairu (udaljenost oko dva kilometra), prema centru varoši, gde greju više objekata. Izliv vode na bušotini daleko je veći od potrebnog za zagrevanje ovog prostora, što znači da se može upotrebiti i u druge svrhe, a osim što je istražena, ova bušotina je i eksploataciona. Protok vode ne opada ni posle tri decenije od kako je napravljena. Stručnjaci kažu da se voda obnavlja(kruži).

Zadovoljni su i u opštini jer štede znatna sredstva na ime kupovine neophodnog uglja koji je do skoro služio za grejanje ovih prostora. Proračunali su da je godišnja ušteda u energiji, od kako se za grejanje koristi topla voda između 100 i 150 hiljada evra. Osim toga učinjen je i važan korak u zaštiti životne energije.



Tim povodom u Bogatiću je nedavno boravila i ministarka Zorana Mihailović koja je o svemu ovome detaljno upoznata. Na značaj većeg korišćenja geotermalne energije ukazao je ovom prilikom i predsednik ove lokalne samouprave Milan Damnjanović, koji je između ostalog naglasio da su prvobitna ulaganja za realizaciju projekata na bazi korišćenja ovog prirodnog blaga Mačve, izuzetno velika, što deluje obeshrabrujuće. Ministarka Mihailović je obećala veću pomoć Ministarstva, budući da se radi o mogućnosti korišćenja zdrave, obnovljive i jeftine energije, te velikom doprinosu očuvanju čiste prirode i zdravlja ljudi.

-Jedinstveno ulaganje je od izuzetnog značaja. Tome je prilagođena i zakonodavna regulativa. Posebno je značajno usvajanje Zakona o obnovljivim izvorima energije, istakla je ministarka.
U jednom delu konferencije za novinare bilo je reči i o korišćenju drugih načina za efikasnije korišćenje energije, kao što je izolacija zgrada, upotreba panela na krovovima kuća i gasifikacija. Upravo to dobija ovih dana epilog, potpisivanjem sporzuma o energetskoj efikasnosti u Aranđelovcu, čiji je potpisnik, između ostalih i opština Bogatić.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović koji je sporazum i potpisao u ime ove lokalne samouprave i ministarka Mihailović s druge strane, ističe posebno zadovoljstvo u odnosu na nameru Ministarstva da se u ove poslove ozbiljnije uključi, pre svega u finansijskom delu, budući da je to najveći problem ne samo u opštini Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa