17. mart 2022.17. mar 2022.
Foto: MUO

Foto: MUO

Svečana dodela Ugovora o sufinansiranju Programa energetske sanacije u Aranđelovcu

Ukupna vrednost projekta četiri milijarde dinara

Realizacijom ovog Projekta uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu
Svečano dodeljivanje Ugovora o sufinansiranju Programa energetske sanacije, u okviru Nacionalnog Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova,održano je u petak, 11. marta 2022. godine u Aranđelovcu, sa početkom u 11 časova, u „Dvorani park“ Centra za kulturu i obrazovanje. Ugovore je predstavnicima 151 lokalne samouprave, koje učestvuju u Nacionalnom Programu energetske sanacije, dodelila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović.

Ukupna vrednost Projekta iznosi četiri milijarde dinara, od kojih će Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa lokalnim samoupravama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencionisanje građanima koji učestvuju u projektu. Ovo je druga godina za redom, u kojoj se sprovode aktivnosti za energetsku sanaciju objekata, s tim da su za ovu godinu opredeljena značajno veća finansijska sredstva.

“Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog Projekta uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu”, rekla je ministarka rudastva i energetike Zorana Mihajlović.

Foto: MUO


“Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu, kao da gradimo jednu veliku hidroelektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno, jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije”, naglasila je ministarka Mihajlović.

Predstavnici gradova i opština izrazili su reči zahvalnosti Vladi Republike Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike, jer su na konkretan način pokazali brigu za svoje građane.

Postižu se velike uštede, koje su posebno u vreme energetske krize, značajne za celu našu zajednicu. Istovremeno se vodi briga i za očuvanje čovekove životne i radne sredine. Pored predstavnika lokalnih uprava, događaju su prisustvovali i načelnici upravnih okruga, s obzirom da se sve aktivnosti realizuju preko upravnih okruga.

Svečanom dodeljivanju ugovora prisustvovali su predstavnici gradova i opština sa područja Mačvanskog upravnog okruga i načelnik Vladan Krasavac.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa