17. mart 2022.17. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Trinbina „Um na drum“

Pamet u glavu, inače...

Godišnje do stotinu mladih izgubi život u udesima. Uzroci različiti, ali osnova ista. Svi su mislili da njima to ne može da se dogodi. Lično iskustvo Slaviše Savića kao primer posledica
Mladost nosi želju za dokazivanjem, potrebu da se iskaže umeće, samopouzdanje, da se bude bolji, spretniji od nekoga. Kada u tim naumima automobil postane sredstvo, posledice mogu biti najgore. Svaki mlad vozač će pomisliti da se to njoj ili njemu ne može desiti, ali identično su mislili oni kojima se to desilo i koji sada žive u sećanjima samo, život grade iz pozicije osobe sa invaliditetom ili iza nekih rešetaka misle o životu koji nikada neće biti isti noseći teret na duši što su nekome prekinuli ili uništili život.

Nekima su kobne greške bile jedine, drugima jedne u nizu, prve krupne posle sitnih gde su se provukli sa kaznom, nekim bodom. Ipak, kada se nešto tako desi, više nije važno šta je bilo, jer je sve drugačije onom ko pogreši i/ili njegovim najbližima.

Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi kampanju „Um na drum“ gde maturantima srednjih škola, budućim vozačima pokušava da predoči sve opasnosti na drugačiji, slikovitiji način kako prevenirali posledice i omogućili da uče na tuđim greškama, jer na ličnim nemaju priliku.

-Godišnje oko stotinu mladih izgubi život u saobraćajnim udesima. Svi se sećaju udesa na Adi Huji. Vozač je pre tragedije imao 19 zaustavljanja od policije, a u pitanju je bio mlad čovek. Zakazali su svi, sistem, porodica, posledice su najtragičnije. Tribina „Um na drum“ ima za cilj da probudi svest kod mladih o važnosti korišćenja sigurnosnog pojasa, štetnostu upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, štetnost upotrebe alkohola, vožnje brzinom veće od ograničene – istakao je Veljko Ćurčić stručni saradnik za edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja koji je pripremio i realizovao nedavno tribinu u Srednjoj poljoprivednoj školi sa domom učenika. Tribina je organizovana u saradnji sa Lokalnim savetom za bezbednost saobraćaja.

Posledice mogu bti najteže, kako za njih, tako i njihove porodice, a ispravke nema. Nadam se da mogu dopreti do svesti mladih i ukazati na važnost odgovornog pristupa saobraćaju


Slaviša Savić, sadašnji sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga i predstavnik udruženja „Još uvek vozim, ali ne hodam“ pogrešio je samo jednom, ali ta greška u mladosti do kraja života ga je vezala za invalidska kolica. Kroz priču o svom iskustvu želi da skrene pažnju o važnosti bezbedne vožnje.

-Najbolje je učiti iz tuđih grešaka. Nudim detalje svog iskustva i sve posledice kao nauk drugima da im se ne dogodi što i meni. Posledice mogu bti najteže, kako za njih, tako i njihove porodice, a ispravke nema. Nadam se da mogu dopreti do svesti mladih i ukazati na važnost odgovornog pristupa saobraćaju – naglasio je Slaviša Savić koji je posle tribine organizovao jedno u nizu predavanja baziranih na ličnim iskustvima budućim vozačima.

Uvek je bilo i nažalost uvek će biti „začkoljica“ da se propisi i pravila prevare, da se ponešto izbriše, malo umanji brojka među negativnim bodovima, da se greška i faktički minimizira. Nađu se uvek i saveznici u tom poduhvatu, ubeđeni da čine uslugu. Jedini spas je lična odgovornost i svest o sebi i onima koji vas vole, jer prekršaj je prekršaj, a najsitniji može biti upozorenje, poziv na pozor, inače sreća može okrenuti leđa. Kada se dogodi, više pomoći nema.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa