17. mart 2022.17. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NESVAKIDAŠNjE ISKUSTVO EKIPE HITNE POMOĆI

Sedmo dete rodila u sanitetu

“Rekla mi je da ništa ne brinem, da su joj sva deca rođena sitna, ali da nijedno nije bilo u inkubatoru i da su svi zdravi”, priča dr Sandra Ćosić o događaju od pre nekoliko dana
Pola sata iza ponoći. Šabačka hitna pomoć dobija poziv od uznemirenog oca iz Ševarica. Supruga mu se porađa. Bolovi su počeli par sati ranije. Ekipa koju čine dr Sandra Ćosić, sestra Olivera Dukić i vozač Goran Marković kreću po trudnicu sa namerom da je prevezu do porodilišta.

Devojčica, međutim, ne želi da čeka. Svet je ugledala između Tabanovića i Majura, u sanitetskom vozilu. Lakša od 2 kilograma, imala je pupčanik oko vrata.

-Priznajem da sam se uplašila kada sam videla da beba ima pupčanik oko vrata. Nikada se sa tim ni na praksi nisam susrela, nego sam se prisetila šta sam u teoriji učila. Bila je i jako sitna i rekla sam majci da je beba dobro, ali da je mala. Tada je ona tešila mene. Rekla mi je da ništa ne brinem, da su joj sva deca rođena sitna, ali da nijedno nije bilo u inkubatoru i da su svi zdravi, priča dr Sandra Ćosić o događaju od pre nekoliko dana.

dr Sandra Ćosić, Foto: "Glas Podrinja"


Majci, dvadesetdevetogodišnjoj Romkinji, ovo je sedmo dete. Tokom čitave trudnoće nijednom nije bila kod doktora. Srećom, dete je rođeno zdravo.

Prvo što je doktorka uradila po povratku u ambulantu bilo je da pozove zabrinutog supruga i javi mu srećne vesti. Kod kuće je čuvao šestoro dece, od kojih je najmlađe staro tačno godinu dana.
Sestra Olivera Dukić jedna je od najiskusnijih sestara u službi i kada je čula da ekipa ide po ženu koja se porađa sama se prijavila da zameni kolegu. Njena pomoć u tim trenucima bila je nemerljiva.
Dr Sandri Ćosić ovo je bio drugi porđaj u sanitetu za manje od godinu dana. Prvi je doživela letos. Situacija takođe specifična. Porodila se maloletnica, koja nikome nije rekla da je trudna.

-Pozvao nas je mladić koji je rekao da njegovu drugaricu boli stomak i da ima gušenje. Bila je sezona alergija, pa smo ga posavetovali da se jave u dečji dispanzer. Nekoliko minuta kasnije mladić je ponovo nazvao sa rečima “Ona kaže da beba izlazi”, priča dr Ćosić.

Iako je od adrese gde devojka živi do Bolnice bilo svega nekoliko stotina metara, ekipa je stigla taman da je porodi. Tehničaru Ivanu Cvejiću to je bilo treći put da se “nađe u ulozi babice”. Dečak se rodio zdrav i krupan.

Uglavnom zovu na vreme
-Često nas zovu kada porođaj počne, ali uglavnom to bude na vreme. Neki zaposleni u službi Hitne pomoći nikada ne dožive ovo iskustvo, a nekima se desi više puta tokom karijere da im se trudnica porodi usput. Imam uz sebe iskusnu ekipu, koja je doživela gotovo sve, te se uz njih osećam sigurno, navodi dr Ćosić.


Ni ova mlada majka nikada tokom trudnoće nije bila na ginekološkom pregledu. Nažalost, to nije redak slučaj. Ne dešava se samo mnogo mladim, neobrazovanim, sa ruralnih seoskih područja. Lekari kažu da takvih slučajeva ima i u urbanim porodicama, kod visokoobrazovanih trudnica. Ističu da su pregledi tokom trudnoće neophodni kako bi se ustanovilo eventualne anomalije kod bebe, ali i da bi trudnica na porođaj došla sa svim urađenim neophodnim analizama.

Dve majke iz naše priče imale su sreće i njihove bebe su rođene zdrave. Poruka trudnicama je, ipak, da se ponašaju odgovornije i posećuju lekara tokom trudnoće. Naravno, poželjno je da i na porođaj krenu na vreme, ali i ako zakasne ekipe hitne pomoći šabačkog Doma zdravlja pokazale su da su spremne i za tu situaciju.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa