24. novembar 2011.24. nov 2011.
ŠABAČKE PRIČE - SVETLANA ŽEGARAC

DAMA U SVETU BOJA

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (30)
Bila je dama i u godinama kada je to nekome smetalo, ostala i do danas žena koja drži do sebe i uvek spremna da savetuje druge kako živeti život. Duhom i izgledom izdvajala se od okoline u varoši u kojoj se znalo ko je ko, kao i danas kada penzionerske dane provodi gonjena neobičnom životnom energijom. Slika za svoju dušu, jer to joj je u krvi, pomaže ljudima, jer tako je vaspitana i ponosi se onim što je u prosvetnom radu učinili tokom godina službe. Generacije rasute po svetu pamte njene savete a ona ni sada nema vremena da uradi sve na šta je želje podstiču.
Svetlana Ceca Žegarac žena koja živi u svetu boja i ljubavi za druge ljude plemenitost je ponela iz roditeljskog doma a ugled stvarala kao na svojim platnima, različitostima koje stvaraju sliku života. Rođena je u Šapcu, majka Spasa je iz stare trgovačke porodice Topuzović a otac je u došao iz Pešte i u varoši kraj Save stvorio porodicu u kojoj je bilo šestoro dece. Otac Aleksandar Kuzminac bavio se sa svojim bratom restauracijom crkava širom tadašnje Jugoslavije. Njihovi ikonostasi i još mnogo toga što krasi svetinje i danas su sačuvani u hramovima u Zrenjaninu, Molu, Vladimircima... Šabac je za život odabrao zbog kulturnog ugleda još iz vremena stare Srbije i kao poklonik umetnosti tu se nastanio a širom zemlje se iskazivao u zanatskim radovima koji su podrazumevali slikarstvo, pozlatu, dekoraterske, molerske i farbarske radove, firmopisanje... a sve to pod okriljem preduzimačke radnje za dekoraciju. Tako je i život u porodičnoj kući Kuzminčevih, bio dinamičan a Svetlana, kao najmlađe dete uživala je u takvom ambijentu iz koga je upijala zrake za svoje buduće stvaralačke ljubavi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa