24. mart 2022.24. mar 2022.
Veče bluz majstora
Bluz trio u Šapcu

Veče bluz majstora

Utisci se rečima teško prenose, muziku je potrebno čuti i osetiti. Nadamo se da će oni koji su bili u restoranu „Stari most“, kao i oni koji nisu, imati priliku da uskoro ponovo negde čuju iste ili druge majstore, te tako ispune veče, srce i dušu tom vrstom umetnosti
Ukoliko postoje muzičari koji ne cene bluz, oni su apsolutna manjina, jer se svaka potraga za korenima većine muzičkih pravaca upravo okončava u bluz ritmu. Bluz je koren, stablo iz kojeg se umetnička krošnja grana u bezbroj pravaca. Šapčani su imali priliku da u izvedbi trojice vrhunskih muzičara: Dušana Due Bezuhe, Petra Miladinovića Pere Džoa i Nenada Zlatanovića čuju samo deo kvaliteta i snage koju bluz rok pravac nosi.

Veliki majstori kao solisti, nastupali su i u duetima i trio se nametnuo kao logičan sled potrage za novim načinom da se muzički izraze.

-Neša i ja umemo povremeno da zasviramo zajedno i to su uvek svirke koje ispune srce. Odlično se razumemo, imamo veliko poštovanje jedan za drugog, a kako on dugo svira sa Perom, shvatili smo da i trio može imati identičan efekat. Naravno, primarno su nas spojili ljubav prema muzici i dobar bluz. Spoj senzibiliteta je učinio da se brzo usviramo i funkcionišemo, verujem, na jako dobar način – istakao je Dušan Duda Bezuha, jedan od naših najpoznatijih i najpriznatijih gitarista.

Ukoliko postoje muzičari koji ne cene bluz, oni su apsolutna manjina, jer se svaka potraga za korenima većine muzičkih pravaca upravo okončava u bluz ritmu. Bluz je koren, stablo iz kojeg se umetnička krošnja grana u bezbroj pravaca


Bluz je odavno van glavne pozornice popularnosti. Izazov za njega je današnji period i era elektronske muzike, reprodukcije preko ju tjuba, telefona, za razliku od ranijih decenija.

-Izuzetno je važno što se ponovo slušaju i izdaju ploče, ali još uvek, posebno među mladima primat imaju pomenuti izvori. Ne postoji nacija koja sluša samo bluz, apsolutno je tačno da bluz postaje dopadljiv mnogima s godinama, viš prija, međutim meni je na svakoj svirci drago kada vidim mlade, jer znam da bluz neće biti pravac koji u muziku uvodi mase, ali još ima snagu da privuče probrano društvo mladih koji će ga održavati, širiti, privlačiti buduće naraštaje. Bluzeri su retke ptice, ali jake, koje će trajati – uveren je Petar Miladinović – Pera Džo čija je virtuoznost na usnoj harmonici zadivila mnoge muzičare „preko bare“, na kontintu koji je prva asocijacija na ovaj instrument.



Nenad Zlatanović je po godinama najmlađi član bluz trija. Muzika je odavno njegovo zadovoljstvo i životni poziv, a dueti sa velikim muzičarima su novo otkriće ličnih mogućnosti i ispit za znanje.

-Meni je pre svega velika čast da sviram sa dvojicom muzičkih velikana kao što su Pera i Duda. Odrastao sam gledajući i slušajući kako oni sviraju. Pera je odlično definisao naš duet kao onaj koji svira muskulozno, rokerski, gde moj agresivniji pristup, on odlično prati. Duda je jedan od prvih mentora koje sam imao kada sam pravio prve korake na gitari, to je čovek uvek raspoložen za svirku, za savet. Svaki put kada sam na bini sa njima uvek očekujem magiju, drugačiju svirku koja će prijati slušaocima i nama – navodi Nenad, osnivač benda Teksas flad, poznat i kao Mister Svager u solo nastupima.

Utisci se rečima teško prenose, muziku je potrebno čuti i osetiti. Nadamo se da će oni koji su bili u restoranu „Stari most“, kao i oni koji nisu, imati priliku da uskoro ponovo negde čuju iste ili druge majstore, te tako ispune veče, srce i dušu tom vrstom umetnosti.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa