24. mart 2022.24. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Šapčanka Sara Jovanović, trener Kajak kluba „Zorka“

Sport je moja velika ljubav

„Sport me je promenio i znala sam šta želim u narednim koracima. Posvetila sam se obrazovanju i po sticanju diplome na osnovnim studijama upisala master. Iako se u tom periodu nisam takmičila, ostala sam verna sportu. Čitav život mi je vezan za klub, a od ove godine i zvanično sam deo trenerske postave“, ističe Sara Jovanović, trener Kajak kluba „Zorka“
Šapčanka Sara Jovanović sa dvadeset i pet godina ostvarila je jednu od svojih velikih želja, postala je trener u jednom od najtrofejnijih šabačkih sportskih kolektiva. Od marta meseca tekuće godine deo je stručnog tima Kajak kluba „Zorka“. Ovim angažmanom Sara se sa diplomom profesora fizičkog vaspitanja vratila u klub gde je kao takmičarka u dvosedu na 1.000 metara osvajala medalje. Danas, kao trener, nekim novim klincima pomaže da osete čari trijumfa i ponosno zakorače na pobedničko postolje.

Početak na Savi
Ne može precizno da se seti kada je sport postao velika ljubav, ali dobro pamti trenutak kada je odabrala kajak.

-Od detinjstva se bavim sportom. Trenirala sam gimnastiku, plivanje. Pohađala sam i osnovnu Muzičku školu. Razmišljajući o sportskim alternativama po završetku škole iskristalisale su se dve opcije, kajak i rukomet. Kako su mi bliži individualni sportovi, odlučila sam se za vodu, čamac i tako je sve počelo - kaže kroz osmeh Sara o sportskoj avanturi u koju se upustila sa 13 godina. Poznavaoci sporta bi rekli da je „zakasnila“ nekoliko godina, no to nije bila prepreka za njen karakter.

-Tadašnji trener Zoran Jevtić smatrao je da imam više godina nego što je praksa kada se počinje sa treningom. Prema pravilima, u početku se vesla u manjem čamcu, a kasnije sledi vežba na velikom. Zbog godina bilo je neophodno da počnem sa većim. Ipak, nije bilo značajnijih poteškoća. Do 2012. godine trenirala sam sa Zoranom i Urošem Pavlovićem, a potom intenzivnije sa Milanom Đenadićem - ističe mlada Šapčanka.

Sara Jovanović svoj master rad posvetila je posebnom istraživanju u kom će uporediti postignuća kajakaša iz Šapca, Slavonskog broda i Zagreba.
-Rad je baziran na analizi motoričkih sposobnosti, odnosno snage i fleksibilnosti u pripremnom periodu kajakaša mlađih od 18 godina. Takođe obuhvata i rezultate ankete namenjene trenerima kako bismo uporedili trenažne procese. Cilj je da ostane baza podataka kreirana tokom samog procesa koja će biti značajna za klubove. Mali je broj naučnih radova u oblasti kajaka, te će nam ovo biti dragoceno.


Medalje i priznanja
Ubrzo su usledili uspesi i Sara je na Prvenstvu Srbije sa Dunjom Sarić, bila državni prvak u disciplini K2 na 1.000 metara, a osvojila je i bronzanu medalju na maratonu od pet kilometara. Za klub ovo je bilo značajno odličje u seniorskoj kategoriji, a u tom trenutku Sara je uzrastom bila kadetkinja. Na izbornom takmičenju na Adi u jednosedu na 500 metara bila je druga u svom godištu, ukupno četvrta. Ipak odlazak iz rodnog grada na akademsko usavršavanje u Novi Sad, na Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja delimično je promenio prioritete.

-Odlazak na fakultet uticao je na takmičarski deo. Još u osnovnoj sam govorila da želim da „preskočim“ srednju školu i odmah upišem DIF. Verujem da su svi očekivali da ću s vremenom promeniti mišljenje i studirati ETF, ili nešto iz domena informacionih tehnologija, posebno kada sam upisala informatički smer u Šabačkoj gimnaziji. Porodica me je usmeravala u tom pravcu, ali to nije ono što sam želela. Sport me je promenio i znala sam šta želim u narednim koracima. Sada, su ponosni na mene. Posvetila sam se obrazovanju i po sticanju diplome na osnovnim studijama upisala master. Iako se u tom periodu nisam takmičila, ostala sam verna sportu. Već na drugoj godini studija bila sam angažovana kao trener gimnastike u školici sporta.

Foto: "Glas Podrinja"


Povratak u „Zorku“
Povratak u Šabac bio je ujedno i Sarin povratak u KK „Zorka“. Sa iskustvom, željom, energijom postala je deo klupskog stručnog tima.

-Od samog dolaska u klub bila sam uključena, pomagala tokom letnjih raspusta, do polaska na studije sam već radila sa mlađima. Čitav život mi je vezan za klub, a od ove godine i zvanično sam deo trenerske postave.

Kao trener radi sa mini kajak ekipom. To je najmlađi takmičarski pogon u „Zorki“

Pravo je blago i radost raditi sa decom. Energija koju emituju je neverovatna, za nekoliko trenutaka vam poprave dan


-Pravo je blago i radost raditi sa decom. Energija koju emituju je neverovatna, za nekoliko trenutaka vam poprave dan. Pravo je uživanje biti sa njima, gledati kako se druže, napreduju, takmiče se i postižu rezultate. Nedavno smo osvojili Ligu Srbije, bili drugi na državnom prvenstvu za mini kajak ekipu, osvojili smo ekipnu titulu. Uglavnom smo uvek u prva tri - sa ponosom ističe Sara.
Sarina sadašnjost i budućnost je trenerski poziv u najdražem sportu. Planira prvi naredni trening, sprema strategiju za takmičenje i sanja velike uspehe svojih takmičara.

- Volela bih da imam svoj klub i bavim se razvojnom gimnastikom, ili školicu sporta. Sada sam u klubu i volim ono što radim. Uživam - zaključuje Sara.

Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa