24. mart 2022.24. mar 2022.
Foto: ŠPU

Foto: ŠPU

Jubilarna izložba Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku ŠPU u SKC Beograd

Priča o ljubavi i posvećenosti

„Sve dosadašnje izložbe mladih autora, učenika Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, dokazuju da im po talentu i uspelim radovima u domenu fotografije, u Srbiji nema ravnih vršnjaka“, rekao je Miki Pješčić, urednik Srećne galerije Studentskog kulturnog centra u Beogradu
U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu polaznici Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti u Šapcu predstavili su svoje radove u okviru jubilarne postavke pod nazivom „Tren“ u okviru afirmacije mladih stvaralaca. Direktorka škole Nevenka Đokić ističe da je velika čast i odgovornost biti na čelu obrazovne ustanove koja baštini ovu decenijsku tradiciju.

-Ovo je podrazumevalo stalni rast i napredak naših učenika u oblasti umetničke fotografije, odnosno kontinuitet u kvalitetu izlaganih fotografija. Čestitam učenicima i njihovom nastavniku - mentoru Mihailu Simoviću na ovom lepom jubileju, bez čije posvećenosti ne bi postojali ovakvi rezultati. A rezultati su i na desetine nagrada osvojenih na prestižnim republičkim i međunarodnim takmičenjima i konkursima, neretko i u konkurenciji sa profesionalnim fotografima.

Jubilarna izložba nosi naziv Tren, jer je za nas ovih deset godina bio tren, tren u kome smo gledali, videli i beležili fotografskim objektivom, istraživali, učili i pritom uživali- istakla je direktorka ŠPU i dodala da „sagledavanje slike iz fotografskog ugla pokreće nove vizure vremena i okruženja u kom se odigrava naš život i to su generacije naših učenika shvatale i primenjivale u svom umetničkom izrazu“.

Foto: ŠPU


-Zato je decenija izlagačke aktivnosti učenika, polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti, priča o kontinuitetu ljubavi i posvećenosti, koje su iza sebe ostavile neizbrisiv trag kreativne snage i ponosa na ostvarene rezultate - zaključila je Đokić.

Talenat i rad su vidljivi
Mihailo Simović, nastavnik-mentora sekcije navodi da je izložba dragocena za sve, a posebno za učenike čiji radovi se istaknu, to im otvara mogućnost da izlažu i samostalno.

- Ova izložba predstavlja veliki podsticaj daljem radu naših učenika, polaznika fotografske sekcije, Dvoje naših maturanata, Ksenija Opanković i Dušan Stanojlović, dobili su priliku da realizuju i svoje samostalne izložbe u ovoj reprezentativnoj galeriji, koja je jedna od naših najznačajnijih izložbenih prostora, namenjenih upravo autorima mlade generacije. Naše izložbe su uvek posećene, možemo reći da smo za ovih deset godina stekli i stalnu publiku, ljubitelje fotografije, među kojima ima i profesionalnih fotografa, kao i likovnih pedagoga koji su specijalizovani u ovoj oblasti, a od kojih dobijamo pozitivne kritike i pohvale za stvaralački domet naših učenika - rekao je profesor Simović dodavši da veliku zahvalnost duguje svim dosadašnjim polaznicima sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, koji su kvalitetom svojih radova dali nemerljiv doprinos da postavka fotografija u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra dožive svoje deseto izdanje.

Fotografija u fokusu
-Četvrti put zaredom učestvujem na izložbi fotografija u Studentskom kulturnom centru Beogradu. Mislim da smo i ove godine izložili fotografije visokog kvaliteta, tematski raznovrsne, a radovi mlađih članova fotografske sekcije uveravaju me da će i generacije koje stasavaju posle nas nastaviti da stvaraju kvalitetne fotografije i daju svoj doprinos radu sekcije. Zahvalila bih Školi i svom mentoru, Mihailu Simoviću, za podršku koju smo imali u svom radu tokom ove četiri godine - rekla je učenica četvrtog razreda Ksenija Opanković.
-Drago mi je što imamo priliku da svoj rad prezentujemo široj publici, posebno na izložbama koje se već tradicionalno organizuju u Studentskom kulturnom centru. Učestvovao sam na svim izložbama fotografija koje je naša škola organizovala u prethodne četiri godine, a iskustva i znanja koja sam stekao u okviru sekcije za fotografiju, podstakla su me da svoje obrazovanje nastavim upravo u ovoj oblasti, kroz studije na odseku za fotografiju Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu - dodao je učenik četvrtog razreda Dušan Stanojlović.


Dugogodišnja saradnja
Dugogodišnja saradnja Škole primenjenih umetnosti i Srećne galerije Studentskog kulturnog centra u Beogradu ulazi u drugu deceniju na obostrano zadovoljstvo, a kako tvrde organizatori izložbe, talenat učenika je neupitan.

-Sve dosadašnje izložbe mladih autora, učenika Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, dokazuju da im po talentu i uspelim radovima u domenu fotografije, u Srbiji nema ravnih vršnjaka. To su uvek bili radovi visokog dometa, što govori o izuzetnom, pedagoškom pristupu nastavnika Mihaila Simovića i dobroj organizaciji i radu same škole. Ove godine, na izloženim radovima mogu se sagledati male psihološke studije emotivnih stanja, od harmonično komponovanih pejzaža lirskih tonova, preko dokumentarnih zabeleški trenutaka svakodnevice, sve do dinamičnih prizora jakih ritmova i naglašenih dijagonala, dramatične atmosfere - izjavio je Miki Pješčić, urednik Srećne galerije Studentskog kulturnog centra u Beogradu.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa