24. mart 2022.24. mar 2022.
PREDANjA I SAČUVANI ZAPISI RUKU POD RUKU

Seljani nadmudrili Sulejman pašu

Uz Dobravu kod Vukošića uz drum ka Šapcu nalazilo se selo Dobrava u vreme kad se selo na izvoru zvalo Dobrinja. Pominje se i car Dušan koji je ovim krajem prošao od Skoplja putujući za Šabac gde pisani trag pominje da je zatekao i dve kuće pokrivene šašom
U Posavotamnavi samo onaj ko ne mari za starine nije čuo za Carski drum, Dizdarevaču, kamenu ćupriju i brojne verzije o Savića mali, od sela do sela. A da predanja i zapisi idu ruku pod ruku govore pisani tragovi. U traganju za podacima o svojim precima došao je mladi gospodin zaljubljenik u selo, tradiciju i običaje do vrednih podataka. I zaprepastio se koliko su slična predanjima a mi ih predajemo na čuvanje Vama. Ko ume da veruje...

Silna vojna se kretala ka Šapcu kada se seljani setiše i posiriše šestora kola sa šest volova i sa obiljem druge hrane sačekaše vojsku na Carskom putu koji i dan danas zovu Carska džada. Vojska se opustila ili narodski raspojasala. Kada krenuše ka Šapcu prelazeći Dobravu Sulejman naredi da se ozida kamena lučna ćuprija na mestu gde i sada postoji ćuprija između sela Riđaka i Vukošića.

Nastavio Sulejman paša put ka Šapcu i krenuo preko Srema do Beča, gde dožive težak poraz i nipošto se nije hteo vratiti istim putem. Seljani su mudrošću u poraz odveli Sulejman pašu.
Zanimljiva je i priča o Dizdarevači, tačnije Dizdaru, ili carskom čuvaru puta koji je bio starešina širih prostora vele predanja. Pod njegovom vlašću na ispašu su vodili stoku sela od Malog Bošnjaka, Kaone, Brdarice, Belotića, Krnula, Vladimiraca i Matijevca koji se tada zvao Muratovac. Car je Dizdaru dao i Bobovik i Jalovik ali ovaj je sakrio tri kuće, pa ga je car prokleo da živ izgore.

Desetak godina kasnije Dizdar se nađe u šumi za vreme oluje gde grom udari u veliki grm i ubi Dizdara koji zajedno sa drvetom izgore. Mnogo leta je prošlo dok na tom mestu ljudi iz Srema ne iskopaše ćup sa blagom.

Uz Dobravu kod Vukošića uz drum ka Šapcu nalazilo se selo Dobrava u vreme kad se selo na izvoru zvalo Dobrinja. Pominje se i car Dušan koji je ovim krajem prošao od Skoplja putujući za Šabac gde pisani trag pominje da je zatekao i dve kuće pokrivene šašom.

Bogata priča teče dalje pa svedoči i o Savića mali gde su iskopani ćupovi puni pepela u kojima je nađeno dosta srebrnih prstenova a kao lokalitet se pominje njiva Isajlović Mijoljuba baš kao i u predanjima starih đedova. Ćupovi bili slični Užičkim loncima, crni debeli ćupovi.

Tragajući za korenima brojni su tražili svoje poreklo da posvedoče da smo od njih ponikli za razliku od novokompanovanih koji žive sa mišlju da je sve počelo baš od njih. A koliko je velik taj narod svedoči priča sa početka da su mudri seljani odredili tok pohoda velikog Sulejman paše.
Tek da se ne zaboravi i obodre oni koji verovanjem veličaju tradiciju i svoje pretke.
SRETEN KOSANIĆ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa