31. mart 2022.31. mar 2022.
Nastavak  dobre  saradnje
PROJEKAT “TRAWECU”

Nastavak dobre saradnje

Ostvareni su novi kontakti, razmenjena iskustva i doneti zaključci u kom pravcu će nastaviti saradnja na razvoju tradicije, kulture i turizma na lokalnom nivou, povezujući ih kroz narodno rvanje
Posle sastanka u Šapcu krajem juna 2021. godine, u okvru Erasmus + projekta “TRAWECU”, korišćenje tradicionalnog rvanja kao medijuma kulturnog turizma i lokalnog razvoja, kao i drugog u septembru 2021. u Grčkoj, domaćin trećeg susreta, na kome su pored rvačkog kluba “Vitez” partneri i organizacije iz Grčke, Rumunije, Španije i Francuske, bio je francuski gradić Morle (regija Bretanja).

Stanovnici Bretanje su keltskog porekla, preci su izbegli iz Britanije pred naletima Angla i Sasa, te imaju drugačiju etničku strukturu od ostatka Francuske. U očuvanju identiteta veliku pažnju posvećuje očuvanju tradicije, i kroz tradicionalne igre i sportove. Posebno mesto zauzima način narodnog rvanja pod nazivom Guren, slično keltskom i srpskom rvanju u koštac.

Srpsku delegaciju su predstavljali predsednik RK Vitez Jovica Mihailović i član rukovodstva Dejan Čikarić.

Ostvareni su novi kontakti, razmenjena iskustva i doneti zaključci u kom pravcu će nastaviti saradnja na razvoju tradicije, kulture i turizma na lokalnom nivou, povezujući ih kroz narodno rvanje. Upoznali smo sistem organizovanog bavljenja narodnim rvanjem devojčica i dečaka još od predškolskog uzrasta – ističe Jovica Mihailović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa