31. mart 2022.31. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Dan otvorenih vrata u kompaniji Elixir Zorka

Poslovanje u skladu sa najvišim standardima

Menadžment Elixir Zorka predstavio je najvažnije segmente tehnologije procesa dobijanja finalnog proizvoda koji se izvozi u 78 zemalja širom sveta. U procesu proizvodnje mineralnih đubriva koristi se prirodni gas kao energent. Otpad se ne spaljuje, odlaže se u Eko lageru
Kompanija za proizvodnju kompleksnih mineralnih đubriva Elixir Zorka kontinuirano ulaže u unapređenje svog poslovanja pridržavajući se svih propisanih standarda, istaknuto je tokom posete medija fabričkom pogonu u Šapcu u okviru dana otvorenih vrata.

Menadžment Elixir Zorka predstavio je najvažnije segmente tehnologije koja se koristi u procesu dobijanja finalnog proizvoda koji se izvozi u 78 zemalja širom sveta. Iako teritorijalno pozicionirana u Šapcu, više od 70 odsto proizvoda je namenjeno inostranom tržištu i prolazi strogu kontrolu kvaliteta.

Prirodni gas kao energent
U procesu proizvodnje mineralnih đubriva koristi se isključivo prirodni gas kao energent, te je pojava vodene perjanice vezana za proizvodnju, ne otpad koji je skladišten u Eko lageru, naglašavaju iz kompanije. Meteorološki uslovi utiču na povećanje perjanice, ali ne i na njen sastav.

-Prirodni gas koristimo za dobijanje toplog vazduha za tehnološki proces sušenja. Takođe, dobijena vodena para je iskorišćena za dogrevanje određenih tehnoloških procesa u postrojenju - kaže doktor hemijskog ineženjerstva Nemanja Tošković o upotrebi prirodnog gasa kao jedinog energenta u fabrici.

Foto: "Glas Podrinja"


Otpad se ne spaljuje
Uz pogon za proizvodnju mineralnih đubriva u okviru fabričkog kompleksa nalazi se i Eko lager za odlaganje otpada. Kako ističu iz kompanije skladište je u potpunosti urađeno prema najvišim standardima Evropske unije i sve podleže strogim kontrolama, regulativom Republike Srbije i svim važećim standardima (međunarodno priznatim ISO sertifikatima). Naglašavaju da se otpad ne spaljuje.

-Posedujemo dozvole Ministarstva zaštite životne sredine za skladištenje opasnog i neopasnog otpada, kao i svu plansku dokumentaciju. Pri samoj izradi projekta za protivpožarnu zaštitu učestvovao je i nemački institut. Posedujemo vatrogasnu jedinicu sa 19 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila koja su u krugu fabrike u svakom trenutku. Celokupan ogranak je pod video nadzorom, a skladište je obezbezbeđeno armiranom betonskom nepropusnom tankvanom u skladu sa EU standardima.

U procesu proizvodnje kao energent se koristi gas. godišnje se potroši više od 5 miliona standardnih kubnih metara ovog energenta, kažu u fabrici


Investicija u skladište je iznosila 3 miliona evra. Otpad je podeljen po boksovima u jasno određenim kategorijama, te ne postoji mogućnost da dođe do fizičkog mešanja. Jasno obeležen, skladišten. Otpad ne spaljujemo, nego ga skladištimo u skladu sa dozvolama koje posedujemo - istakla je Jovana Tomičić diplomirani inženjer tehnologije.

Ulaganje u unapređenje kvaliteta proizvodnje uz ekološke standarde
Tokom 2021. godine rad postrojenja je bio u potpunosti obustavljen zbog rekonstrukcije, ali je i u periodu obustave proizvodnje kompanija označena kao zagađivač vazduha. Dodaju da je komunikacija sa građanima važna, te su otvoreni za dijalog i unapređenje kvaliteta vazduha u gradu.

-U periodu kada je fabrika bila u remontu dobili smo pritužbe građana na kvalitet vazduha u gradu. Ovo dovodi do zaključka da u gradu postoje drugi izvori zagađenja. Želim da naglasim da je Elixir spreman da finansira monitoring ambijentalnog vazduha u gradu, kako bismo identifikovali zagađivače. Naša vrata su otvorena za građane, ekološka udruženja- rekao je dr Nemanja Tošković i dodao da će i u narednom periodu posvetiti pažnju unapređenju kvaliteta poslovanja u domenu zaštite životne sredine.

Foto: "Glas Podrinja"


-Elixir je izdvojio značajna sredstva za filtere, više od 3,5 miliona evra, a sa investicijama smo nastavili i ove godine. U pitanju su mokri filteri, predispirač i ispirač granulatora. Ono što bih istakao je da su emisije koje se mere na našem emiteru, kao i emiterima Zavoda za javno zdravlje Šabac, daleko ispod graničnih vrednosti propisanih zakonom.

Iz Elixira poručuju da su posvećeni odgovornom poslovanju u svim sferama svog delovanja, od saradnje sa primarnim poljoprivrednim sektorom, preko prerade i proizvodnje, do podrške razvoju lokalnih zajednica u kojima posluje.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa