31. mart 2022.31. mar 2022.
REČ STRUČNjAKA

Prolećna setva lucerke

Lucerka spada u najbolje proteinsko hranivo stočarske proizvodnje naročito u mlečnom govedarstvu. Kao takva dosta je zastupljena u setvenim strukturama naših gazdinstava. Lucerišta se mogu zasnivati kako u jesen tako i u proleće. Najbolja setva je posle strnih žita,međutim ako je sušni period izražen pa nicanje neće biti dobro, setva se može izvesti u rano proleće. Treba naglasiti da prolećna setva nije izdašna kao jesenja ako su agrometeorološki uslovi nisu u granici optimuma.

Preporuka je za što raniju prolećnu setvu uz praćenje meteorološke situacije kasnih mrazeva. Glavni problem tek nikle lucerke je mraz, tako da minus 2-3 stepena ispod nule može da uništi tek iznikle biljke. Odrasle biljke podnose i minuse do 15 bez posledica. Lucerka voli duboka humusna zemljista dobrih fizicko hemijskih osobina, Ph od 6,5-7 bio bi idealan kako za nicanje tako i za duzi niz godina trajanja.

Rastresita zemljišta,dobrog vodno vazdušnog režima su preduslov dobrog ukorenjivanja kao i lakšeg podnosenja sušnog perioda. Lucerka duže traje na zemljištu bogatijem kalcijumom, pa se predlaže da se posle rada analize plodnosti tla izvrši i unošenje potrebnih količina krečnog materijala kako bi stvorili što optimalniji uslovi za njen rast i duže trajanje.

Setvu treba izvesti u dobro pripremnjeno zemljište,preporučena je mehanizovana setva. U zavisnosti od tipa zemljišta i dubine setve su različite, na lakim 2-3cm dok na teškim 0,5 -1cm. Kako je bitna vlaga za nicanje mora se voditi računa da nicanje izbegne moguće mrazeve. Agrotehnička operacija valjanja je potrebna kako bi nicanje prošlo sto ujednačenije. Startna đubriva treba uneti u osnovnoj obradi koja obezbeđuje dosta dubok ornični sloj u protivnom produbiti ga podrivanjem. Kako lucerku sejemo na duži niz godina tako se i makroelementi zaoravaju u količinama bar za 2-3 godine.

Koren lucerke je azotofiksator pa azota treba samo u prvom periodu,kasnije biljka usvaja potrebe istog iz vazduha. Veće količine azota mogu se loše odraziti na razvoj kvržica korena koje preuzimaju usvajanje azota. Potrebe lucerke prema fosforu u jednoj sezoni su 180-200kg a kalijuma 100-140 kg. Samim tim osnovno đubrivo sa naglasenim fosforom. Kako bi lucerka trajala što duže mora se boriti sa korovima, postoji paleta sredstava kako protiv uskolisnih tako i širokolisnih, nepraćenjem populacije korova lucerište se može iz gubiti.

Lucerka može dati prinos od 15-16 tona kvalitetnog proteinskog obroka. Zbog toga se valja potruditi i obezbediti optimalne uslove za setvu.
Dipl.ing. Sušić Jovan

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa