31. mart 2022.31. mar 2022.
Bez bitnih izmena
PROGRAM LETNjEG ODRŽAVANjA DRUMOVA

Bez bitnih izmena

Programom koji je nedavno usvojilo opštinsko veće obuhvaćeno je letnje održavanje 14 lokalnih saobraćajnica u dužini od skoro 60 kilometara, zatim 370 kilometara nekategorisanih puteva, od čega je dužina malskih puteva prvog reda 256. Nadležno opštinsko odeljenje stara se i o održavanju ulične mreže u Koceljevi koju čine 42 saobraćajnice ukupne dužine preko 23 kilometra od kojih je preko 21 kilometar sa modernim kolovozom a tek oko dva bez asfalta
Za potrebe letnjeg održavanja kolovozne konstrukcije i sistema za odvodnjavanje opštinskih i nekategorisanih puteva i ulica u 2022.godini planirano je da se iz koceljevačke kase izdvoji gotovo 30 miliona dinara, nešto manje u odnosu na prethodnu sezonu.

Programom koji je nedavno usvojilo opštinsko veće obuhvaćeno je letnje održavanje 14 lokalnih saobraćajnica u dužini od skoro 60 kilometara, zatim 370 kilometara nekategorisanih puteva, od čega je dužina malskih puteva prvog reda 256. Nadležno opštinsko odeljenje stara se i o održavanju ulične mreže u Koceljevi koju čine 42 saobraćajnice ukupne dužine preko 23 kilometra od kojih je preko 21 kilometar sa modernim kolovozom a tek oko dva bez asfalta.

Za opštinske puteve predviđen je iznos od oko 5,6 miliona, održavanje ulica koštaće preko tri, za hitne intervencije namenjeno je više od dva, dok će za nekategorisane puteve prema usvojenom programu biti utrošeno oko 19 miliona dinara.

Prema rečima načelnika odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu tekuća godina je u finansijskom smislu slična prethodnoj, bez bitnih izmena.

-Razlika je u pojedinim pozicijama u programu. Ove godine smo planirali 29.990.861 dinar, prošle godine je to bilo nešto oko 30,4 miliona. Razlika je u 500 hiljada. One pozicija gde je opredeljeno više u odnosu na prošlu godinu su opštinski putevi i ulice zato što ima puteva koji su u lošem stanju i koji moraju da se rade. To su uostalom javni putevi i povećanje na ovim pozicijama išlo je na uštrb nekategorisanih. Sve ostalo je kao i prošle godine- objasnio je Dragan Milinković.

Odgovarajući na pitanje predsednika veća Dušana Ilinčića načelnik odeljenja je rekao da je nakon obilaska terena utvrđeno da ima rupa na malskim putevima gde se meštani žale ali da su, po pravilu, oni sami dužni da održavaju ove drumove.

-U praksi je drugačije. Svakako ćemo popraviti sve ono što je u mogućnosti. U suštini stanje ovih puteva je dobro- ocenio je Milinković.

Predsednik opštinskog veća podsetio je da je ranije učešće građana u održavanju puteva potpuno eliminisano, te da je sve poslove preuzela nekadašnja direkcija, od čišćenja snega i rešavanja udarnih rupa, preko popravki i svega onoga što spada u ovu oblast.

-Učešće građana ne postoji kao ni njihovo interesovanje da se uključe u rešavanje problema i održavanje puteva. Međutim, izgradnja puteva će pretpostavljam u narednom periodu ostvariti značajne uštede. Imamo projektovanje puteva koje treba da asfaltiramo u Goločelu, u Galoviću, Svileuvi i Družetiću. Imamo započetih puteva koji su počeli da se rade prošle godine u saradnji sa Putevima Srbije, da se asfaltiraju i nadam se da će to biti nastavljeno čim krene sezona i da ćemo uspeti da ih u potpunosti završimo, obzirom da su pripremljene podloge, odnosno završeni zemljani radovi- izjavio je Ilinčić.

2, 5 MILIONA ZA KOŠENjE TRAVE I ŠIBLjA
Osim programa letnjeg održavanja saobraćajnica usvojen je i onaj koji se odnosi na košenje trave i šiblja pored lokalnih drumova na teritoriji koceljevačke opštine u tekućoj godini a čiji je cilj uređivanje zelenih površina u putnom zemljištu kako bi se zaštitio put, obezbedila neophodna preglednost i povećala bezbednost učesnika u saobraćaju.

Za ove namene iz opštinske kase biće izdvojeno nešto manje od 2,5 miliona dinara. Kako se navodi u programu procenjeno je da će košenje trave pored puteva biti obavljeno na preko 226 hiljada kvadratnih metara, a cena usluge najpovoljnijeg ponuđača je 2,6 dinara po kvadratu. Ovim dokumentom i na osnovu prethodnih iskustava nadležnog odeljenja planirano je da se šiblje uklanja sa više od 82 hiljade kvadrata po ceni od 18 dinara po metru kvadratnom.

-Ovaj program je takođe u okviru oblasti održavanja puteva. Za razliku od prošle godine morali smo malo da povećamo sumu na uštrb signalizacije, zato što nam se pojavio u Svileuvi put za Jestrotiće i u tom delu šuma je u vlasništvu opštine pa ćemo mi morati to da rešimo i održavamo. Tako da je praktično samo za taj iznos povećana ukupna suma- istakao je načelnik odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu.

Predsednika veća zanimalo je za kada je planirano prvo košenje jer se često iz mesnih zajednica mogu čuti pritužbe na neadekvatno održavanje putnog pojasa.

Iz nadležnog odeljenja su poručili da je programom i sredstvima sa kojima raspolažu predviđeno samo dva košenja u sezoni te da bi prvo trebalo da bude krajem maja.

-Međutim, mi smo, da bi više uštedeli pribegavali praksi da to ostavimo za kasnije. Opet, zavisi od godine jer ako bude kišovitih perioda u junu, a pokosi se u maju, onda imamo još većih problema. Ako i tada pokosimo onda za treći put nećemo imati novca- zaključio je Milinković.

ZA BOLjU SAOBRAĆAJNU SIGNALIZACIJU
Suma od oko 2,5 miliona dinara ove godine predviđena je za realizaciju programa postavljanja, zamenjivanja, dopunjavanja i obnavljanja saobraćajne signalizacije za putevima i ulicama. Najveći procenat namenjen je za vertikalnu i horizontalnu signalizaciju u uličnom sistemu te je za ove namene planirano više od dva miliona dinara.

Na opštinskim putevima za ono što je dokumentom predviđeno da se uradi u toku 2022.godine biće izdvojeno gotovo 260 hiljada, dok će taj iznos za nekategorisane saobraćajnice biti nešto više od 202 hiljade dinara.

-Obišli smo teren i gde god je bilo potrebe, to je uvršteno u program od horizontalne signalizacije, vertikalne, postavljanja određene saobraćajne opreme kao što su ležeći policajci u Donjem Crniljevu, u naselju Podbare u Koceljevi. Tamo gde je imalo potrebe, gde su građani javljali, mi smo uneli u program- rekao je načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj, turizam, opštu upravu i javne službe Miodrag Tadić i dodao da kod škola u Draginju i Zukvama zaista postoji potreba za postavljanjem određene signalizacije ali da lokalna samouprava to ne može učiniti jer put nije u njihovoj već u državnoj nadležnosti.

On je naglasio da će određena vrsta signalizacije poput merača brzine biti urađena kroz projekat video nadzora koji je u završnoj fazi, te da je on predviđen u ulici Šeste ličke, kod škola u Dositejevoj kao i u ulici Milovana Glišića.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa