31. mart 2022.31. mar 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

“Srbi na Korzici” Zorana Radovanovića

Drugo kapitalno izdanje pred čitaocima

“Srbi na Korzici”, drugo dopunjeno izdanje će biti promovisana u Beogradu, a planirano je da bude predstavljena publici u Novom Sadu i Šapcu. Knjiga je važna, jer rasvetljava istorijska dešavanja i istovremeno odaje počast hrabrim junacima Velikog rata od kojih je 6.000 boravilo na Korzici u izbeglištvu
Učitelj iz sela Drenovac, Zoran Radovanović, zaljubljenik u istoriju i autor knjige “Srbi na Korzici” nedavno je objavio dopunjeno izdanje dela u kom je sabrao i zabeležio sećanja Srba koji su tokom ratnih godina izbegli na tokom Prvog svetskog rata na pomenuto francusko ostrvo. Vođen mišlju da je spona između Srbije i Francuske više od savezništva u Velikom ratu Radovanović je značajan deo svog rada posvetio prijateljstvu dva naroda, kako u teškim vremenima, tako i u periodu mira.

Gost francuskog ambasadora



Prva knjiga “Srbi na Korzici” objavljena 2014. u izdanju Izdavaštva RTS i “Prometeja” iz Novog Sada, a sada je doživela dopunjeno izdanje. Publikacija je plod naknadnog i dodatnog sedmogodišnjeg istraživačkog rada u odnosu na prvo izdanje, te njen tematski sadržaj znatno prevazilazi objavljeni istorijski materijal prethodnog izdanja.

Kapitalno izdanje bilo je povod za susret Radovanovića i novopostavljenog ambasadora Francuske u Beogradu Pjera Košara. Zoran Radovanović bio je gost Njegove ekselencije u Beogradu, a razgovoru je prisusustvovao i direktor Francuskog instituta u Beogradu Stanislas Pjere.

Iako je ovo prvi susret Radovanovića i ambasadora Košara nije prva poseta francuskoj ambasadi. U više navrata autor knjige “Srbi na Korzici” razgovarao je sa nekadašnjim diplomatskim predstavnikom Francuske U Srbiji Frederikom Mondolonijem, za koga kaže da su postali prijatelji, a povezala ih je knjiga “Srbi na Korzici”. Tema je posebno zainteresovala Mondolonija, poreklom sa Korzike, sadašnjeg direktor Direkcije za centralnu Evropu i Ministarstva spoljnih poslova Evrope koji je napisao predgovor francuskom izdanju. Ovaj predgovor se može naći i na stranama druge proširene verzije knjige na srpskom jeziku.

-U pogovoru za drugo izdanje je i komentar Nataše Marić, ambasadorke Srbije u Francuskoj i Monaku sa sedištem u Parizu. Recezent knjige je istoričar dr Radomir Popović viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu. Knjiga će biti promovisana u Beogradu, a planirano je da bude predstavljena publici u Novom Sadu i Šapcu - kaže Radovanović i naglašava da je velika čast razgovarati sa diplomatskim predstavnikom zemlje kao što je Francuska.

-Ambasador je ugostio nekog ko nije iz diplomatskih krugova, jer je prepoznao da je ovo knjiga zajedničke istorijske istine Srbije i Francuske. U prijatnoj atmosferi smo razgovarali i o budućim aktivnostima i budućoj saradnji. Njegova ekselencija, Košar je iskazao interesovanje da poseti Šabac i upozna se sa istorijom i kulturom grada koji je nosilac odlikovanja za stradanje i herojska dela u Prvom svetskom ratu kada je i nazvan Srpski Verden - dodaje Radovanović ukazujući na sponu Francuske i Šapca.

-Uvek volim da kažem „drži se novog puta i starog prijatelja“ i da se „budućnost gradi na iskustvima predaka“.

Omaž herojima i ratnicima


Knjiga je važna, jer rasvetljava istorijska dešavanja i odaje počast hrabrim junacima Velikog rata od kojih je 6.000 boravilo na Korzici u izbeglištvu.

Drugo, dopunjeno izdanje podržao je i Grad Šabac na konkursu za sufinansiranje projekata u kulturi kao delo od značaja za lokalnu i nacionalnu istoriju, a posebno kulturu sećanja.


Radovanović deo Molijerovih dana


Tokom manifestacije “Molijerovi dani” u organizaciji Francuskog instituta, koja će biti održana 11. i 12. maja, važan segment programa biće posvećen Korzici.

-Delegacija sa Korzike biće tada u Beogradu. Srpskoj javnosti predstaviće se i pisac Žerom Ferari, dobitnik Gonkurove nagrade, čija su tri romana prevedena na srpski jezik - naglašava Zoran Radovanović.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa