31. mart 2022.31. mar 2022.
Miloš Veliki  u Vladimircima
OMAŽ MILOVANU VITEZOVIĆU

Miloš Veliki u Vladimircima

Posle monodrame o junačkom vojvodi Janku Katiću protekle subote u Domu kulture viđena je monodrama o više nego junačkom delu Miloša Obrenovića, Knjaza srpskog, u narodu Miloša Velikog, zahvaljujući
Lokalnoj samoupravi Opštine Vladimirci i turističkoj organizaciji. Brojni najmlađi žitelji opštine upoznali su se sa likom i delom tvorca srpske istrajnosti. Glumac Aleksandar Dunić je maestralno doneo lik za nezaborav.

Ponikao je u siromaštvu gde je ostala zapisana misao, kako je zborio Miloš Teodora Obrenović da se i u uz glad može zaspati. Korak po korak odvažni megdandžija je stigao do same vladavine zemljom koju ni u najtežim trenucima nije hteo napustiti. A opet usput sledeći narodnu mudrost izrastao je u pregovarača bez premca u vreme turske vladavine.

A sve se nekako skockalo da se pretoči u omaž preminulom Milovanu Vitezoviću zaljubljeniku u istoriju i njene divljenja vredne junake. I to baš na dan kada je Vitezović sahranjen. Pa eto kamenčića u mozaiku nezaborava da su njegovom delu posthumno, prvi se poklonili baš Vladimirčani.


Umeo je gledajući Turke da kaže, pokazujući u pravcu Nemačke, da je to nesreća koja se nazirala. Uz bezbroj anegdota svojstvenih mudrom vladaru uživalu su pre svega najmlađi novim spoznajama o vremenu o kojem su tako malo znali.

Glumac omiljen u narodu Aleksandar Dunić nije krio oduševljenje toplim prijemom Vladimirčana dodajući viđenom da je trebalo mnogo vremena da se dođe do obilja informacija o Milošu Velikom. Veče veliko koliko i samo žitije Knjaza srpskog ostaće za pamćenje i prenošenje sa kolena na koleno. Tim pre što je to veče istorija u malom.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa