7. april 2022.7. apr 2022.
Da l’ je ljubav uvek od vernosti jača
Pozorišno proleće u Šapcu

Da l’ je ljubav uvek od vernosti jača

„Da l’ je ljubav uvek od vernosti jača? Pozorišno proleće nije uslovljeno prirodnim fenomenima godišnjih doba, nego sopstvenim buđenjem, klijanjem i bujanjem, te se, shodno tome, može događati u bilo koje doba godine, u zavisnosti od okolnosti i raznih drugih uslovljenosti“, kaže selektor Festivala Zoran Karajić
Od 11. do 16. aprila u Šabačkom pozorištu biće održan 6. Teatarski festival Pozorišno proleće. Tokom sedam teatarskih dana publika će imati priliku da pogleda predstave: Bura, Ana Karenjina, Dabogda te majka rodila, Naš grad, Cement Beograd, Trpele i Kada se mi mrtvi probudimo u čast nagrađenih.

Umetnički savet festivala
Predsednik: Dušan Kovačević; Članovi: Mira Banjac, Dragana Bošković, Vojislav Voja Brajović, Nikita Milivojević, Nebojša Bradić, Svetislav Basara, Svetislav Jovanov i Milivoje Mlađenović.


Nakon godinu dana pauze Festival se vraća u Šabac, te će poštovaoci dramske umetnosti uživati u izvedbama Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, Atelja 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Kraljevačkog pozorišta i Šabačkog pozorišta.

-Ovogodišnju selekciju bih, iz mnoštva pozorišnih razloga, od kojih su neki i duboko intimni, želeo da zaklonim pod duhovni kišobran replike iz jedne od festivalskih predstava koje je napisao naš poznati dramaturg, inspirisan Šekspirom, piscem koji je u jedno drugo vreme, tako sličnio našem, pozorištem pokušao da se zaštiti od stvarnosti: „Da l’ je ljubav uvek od vernosti jača?’’. Pred tom replikom glumac ne može a da ne zastane.



Ovakav izbor predstava je moj skromni pokušaj da odgovorim, bar delimično, na ovo pitanje – rekao je selektor Festivala Zoran Karajić i dodao da većina dramskih komada za temu ima porodicu.

-Lako je uočljivo da se skoro sve predstave bave porodicom kao osnovnom temom, ali, zar ljubav i vernost nisu osnovni postulati i kad je porodica u pitanju. Da l’ je ljubav uvek od vernosti jača? Pozorišno proleće nije uslovljeno prirodnim fenomenima godišnjih doba, nego sopstvenim buđenjem, klijanjem i bujanjem, te se, shodno tome, može događati u bilo koje doba godine, u zavisnosti od okolnosti i raznih drugih uslovljenosti. Veliko zadovoljstvo mi je pričinjavalo gledanje predstava iz produkcije srpskih pozorišta. Celoga života teatar mi je bio utočište, a u ovo čudno vreme sam shvatio da mi je i zaklon i poslednja odbrana – pojašnjava Karajić.

Nagrade
Nagrada za najbolju predstavu u celini
Nagrada za najbolju režiju
Nagrada „Ljubiša Jovanović“ za najbolju mušku ulogu
Nagrada za najbolju žensku ulogu
Tri nagrade za elemente predstave koji se posebno izdvajaju
Nagrada „Zalog za budućnost“ za mlade umetnike koju dodeljuje novinarski žiri


Nakon jednogodišnje pauze, dva odlaganja tokom pandemije i iščekivanja popravke dekoraterskih cugova na sceni Šabačkog pozorišta, festival „Pozorišno proleće “ se vraća u Šabac na veliku scenu „Ljubiša Jovanović“, u proleće, naglašava direktor gradskog teatra Vladimir Vasilić i direktor Festivala.

-I sada, tokom finalnih priprema organizacije Festivala i pisanja ovih uvodnih reči, kada se korak po korak vraćamo punom kapacitetu pozorišne sale i dalje smo oprezni jer smo, kao i sva pozorišta, i sami bili prinuđeni da otkazujemo i odlažemo mnoga igranja predstava i nismo se još uvek oslobodili teskobe koja je deo naših života već više od dve godine. Čini se da smo, baveći se pozorištem, više pričali o virusu nego o predstavama – ističe Vasilić uz osvrt na reči Pitera Selarsa iz SAD-a povodom Svetskog dana pozorišta.

Žiri
Zijah Sokolović, glumac i reditelj
Slađana Kilibarda, rediteljka
Irfan Mensur, glumac, reditelj i pedagog


-„Mi ne živimo u dvadesetčetvoročasovnom ciklusu vesti, već živimo na kraju vremena“. Dve godine pandemije korona virusa su utihnule ljudska čula, suzile ljudske živote, uništile veze među njima i vratile nas na jedan neobični početak ljudskog života.Koje seme treba posaditi i uzgajati u ovo vreme, a koje iždžikljalo i napadno korenje treba zatreti, potpuno i za sva vremena? Mnogo ljudi je na ivici. Mnogo se nasilja rasplamsalo, neracionalno i neočekivano. Nama ne treba zabava. Nama treba okupljanje. Treba da delimo prostor i gradimo zajednički prostor. Prostor jednakosti i suštinskog razumevanja, osvetljava skrivena lepota koju održava živom suštinski odnos opasnosti, spokoja, mudrosti, delovanja i strpljenja. Pozorište je umetnička forma iskustva.“

Neka naše „Pozorišno proleće“, šesto po redu, bude uvod u vraćanje okupljanja, osmeha bez maski, druženja, zagrljaja i radosti.

Novinarski žiri
Gordana Manjenčić
Vukica Strugar
Nataša Gvozdenović


Nakon svake predstave u zvaničnoj konkurenciji, u Galeriji „Vladislav Lalicki“,biće održan Okrugli sto. Moderatorka je teatrološkinja i kritičarka Dragana Bošković

Dobrodošli na Proleće, u proleće, u Šabac, u pozorište! – poručuju iz gradskog teatra.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa