7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

JOŠ JEDAN USPEH KOCELjEVAČKIH SREDNjOŠKOLACA

Drugo mesto na republičkom takmičenju iz statistike

Andrija Pantelić, učenik četvrtog razreda smera ekonomski tehničar u Srednjoj školi u Koceljevi osvojio je drugo mesto na republičkom takmičenju iz statistike
Svake godine se na nivou zajednice ekonomskih škola organizuje državno takmičenje iz ovog predmeta koji je, kako kažu predavači, i stručnog i opšteg karaktera. Ove godine je nadmetanje održano u Zemunu a na njemu je učestvovalo 12 škola i njihovih predstavnika.

Profesorka Marijana Bajić kaže da se već iz ovog podatka može doći do zaključka da nema mnogo entuzijazma i hrabrosti da se na jednom tako ozbiljnom takmičenju pojavi više škola i đaka.

-Statistika je možda jedna od najtežih grana u ekonomiji. Nije bilo mnogo interesovanja jer je za učešće na takmičenju potrebno malo više rada, entuzijazma, ambicije i hrabrosti da se na jednom takvom takmičenju pojavi- objašnjava profesorka Bajić.

Međutim, Andrija i njegova razredna imali su dovoljno hrabrosti i znanja da učestvuju na takmičenju na kojem su bili predstavnici škole sa najmanjim brojem učenika ekonomske struke. To ih nije sprečilo da osvoje drugo mesto, iako su ih tek četiri boda delila od prve pozicije.

-Nismo nezadovoljni sa osvojenim drugim mestom na tom takmičenju u odličnoj konkurenciji, u konkurenciji svih odličnih učenika, ambicioznih, onih đaka koji na prvo mesto stavljaju ekonomiju i ekonomsko zvanje i znanje na prvo mesto- istakla je Bajić.

Andriji je za drugu poziciju bilo dovoljno da prikupi 76 bodova, četiri manje od prvoplasiranog takmičara. Dobio je pregršt priznanja ali i ličnu satisfakciju za svoj rad i trud, zadovoljstvo.
Govoreći o utiscima ovaj devetnaestogodišnjak kaže da su testovi ove godine bili teži u odnosu na prethodne, te da se među zadacima našao jedan sa fakulteta koji niko od takmičara nije uspeo da reši.
-Ali, sve u svemu, zadovoljan sam svojim plasmanom. Naravno, uvek može bolje. To su neke sitne greške ili previdi koji su doveli do toga da ipak ne osvojim prvo mesto. Ali,ovo je ipak fantastično iskustvo, lepo druženje- smatra Andrija.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i profesorka Marijana koja je potvrdila da su zadaci bili nešto zahtevniji te da činjenica da su takmičari maksimalno iskoristili tri sata predviđena za rad i rešavanje testova dovoljno govori u prilog toj tvrdnji.

-Jedan od zadataka jeste bio sa ekonomskog fakulteta sa vežbi iz statistike. Andrija je napravio neke sitnije propuste u radu, ali je jedini koji je taj zadatak na svoj neki način otključao, pokušao da ga reši i dobio određeni broj bodova na tom postupku. Ima i treme u svemu tome koja uradi svoje. Ja sam na kraju zaista prezadovoljna. Ovo jeste i moj za sada, posle 16 godina rada, najveći uspeh, a nadam se da će biti još boljih rezultata. Čini mi se da smo na dobrom putu, i kolege u školi uključujući i mene, da zaista vredno i predano radimo i pokušavamo da generacije naučimo svemu onome što znamo i za šta smo plaćeni i što volimo da radimo- poručila je profesorka Srednje škole u Koceljevi koja ima želju da sledeće godine bude domaćin ovog takmičenja na državnom nivou.

OZBILjNIM RADOM DO USPEHA NA TAKMIČENjIMA
Koceljevačka škola ima mnogo iskustva i uspeha na raznim takmičenjima. Bilo je u njenoj istoriji značajnih priznanja, nagrada, osvojenih takmičenja. Posebno su bili uspešni profili zanatskog karaktera mašinske struke ali i đaci poljoprivredne koja je u zadnjih nekoliko godina sve popularnija među svršenim osnovcima.

O najnovijem uspehu koceljevačkih srednjoškolaca profesorka Bajić napominje da na takmičenju iz statistike nema veštine kod učenika već je reč isključivo o znanju.

-Kada se upustite u ovu avanturu idete u nju i ne znate šta vas očekuje. Imate samo neka iskustva iz prethodnih godina, ali to nikada nije isto i ta iskustva ranijih generacija ne moraju ništa da znače- objašnjava Marijana. Onlajn a potom ni kombinovana nastava nisu umanjili kvalitet srednjeg obrazovanja u koceljevačkoj školi. Tako tvrdi Andrija i veruje da onaj ko hoće da uči ne traži razlog niti izgovor da to ne čini.

-Nije mi to predstavljalo veliki problem. Šta više, možda mi se i dopalo, jer ipak mogao sam da se fokusiram na određene predmete koji su mi zanimljiviji, naravno ne zanemarujući ostale. Što se tiče priprema iz statistike to nije predugo trajalo i nije mi bilo previše zahtevno. U trećoj godini i sada, kroz četvrtu smo i profesorka i ja radili kao i drugi učenici na časovima statistike, tako da sve to za mene nije bio preveliki izazov. Što se tiče samog rada sa razrednom rekao bih da je atmosfera bila opuštena ali radna, maskimalno posvećena. Ozbiljno smo shvatili to takmičenje i tako se i pripremali- ističe Andrija.

Za svog učenika profesorka Bajić kaže da je vredan i radan, spreman da uči, i da veruje da osvojeno drugo mesto iz statistike nije kraj jer je pred njim novo takmičenje iz računovodstva za koje se spremao temeljno.

-Predstojeće takmičenje iz računovodstva je bila moja prva želja. Moja očekivanja što se tiče tog takmičenja su velika. Nadam se najboljem ali videćemo kako će to na kraju sve ispasti- odgovara ovaj maturant.

DA U MALOJ SREDINI ZAJEDNO STVARAMO VELIKE REZULTATE
Andrija Pantelić je odličan učenik. U dnevniku pored njegovog imena stoje isključivo petice. Pre četiri godine, kada je upisao Srednju školu u Koceljevi, nije ni slutio da će postati drugoplasirani u republici. Na samom kraju osnovne škole razmišljao je da upiše Gimnaziju. Počeo je da razmišlja čime bi želeo da se bavi, šta da upiše posle srednje škole i shvatio da bi to mogao biti Ekonomski fakultet. Ubrzo je odustao od gimnazijskog obrazovanja i odlučio da će njegov put do zvanja diplomiranog ekonomiste ići preko koceljevačke Srednje škole i smera ekonomski tehničar. I, nije se pokajao. Naprotiv. Siguran je da je napravio pravi izbor.

-Kao učenik završnog razreda slobodno mogu da kažem da nosim sa sobom iz ove škole ogromna znanja. Svi profesori koji su mi predavali izuzetno su posvećeni svom poslu. Jednostavno još uvek postoji ta predrasuda o Koceljevi kao malom mestu i maloj školi u njoj, i mnogi misle da je bolje upisati negde školu u drugom mestu, u gradu. Ali, ja mislim da mi ovde nismo uskraćeni ni za šta. Tu su i rezultati koji potvrđuju ono o čemu govorim. U nadmetanju sa drugim školama, većim, mi postižemo odlične rezultate. To je dovoljan razlog da učenici završnog razreda osnovne škole ne beže od upisa Srednje u Koceljevi i smatram da, ukoliko žele, mogu da nauče sve što im je potrebno i neće ni za šta biti uskraćeni- poručio je budući student Ekonomskog fakulteta.

Da su đaci koji upišu fakultet nakon završene srednje škole u Koceljevi uspešni studenti potvrđuje profesorka Marijana koja sa ponosom ističe da je nedavno postala koleginica sa svojom nekadašnjom učenicom.

-U proseku, preko 80 odsto svih učenika koji završe smer ekonomski tehničar uspešno se ne samo upisuju nego i završavaju ono što su izabrali kao životni poziv. Sve su to mladi, uspešni ljudi i nalaze se u svim sferama društvenog života. Za 16 godina profesorskog rada, kada imate takve učenike i ispratite njihov put, to je i lična satisfakcija za mene kao profesora, ali i svojevrsno priznanje ovoj školi koja zaista ima odličan pravac u radu. Pozivam ovoga puta sve osnovce koji su možda u dilemi šta odabrati da dođu kod nas u školu, da u jednoj maloj sredini ostvarimo zajedno velike rezultate- rekla je profesorka Marijana Bajić.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa