7. april 2022.7. apr 2022.
Spomen srpskim majkama
TRAGOVI MILOVANA VITEZOVIĆA U MAČVANSKOM PRIČINOVIĆU

Spomen srpskim majkama

U plitkom reljefu na ploči ispred crkve uklesani su likovi srpskih majki tuge, nadanja i bola, a takva ploča nalazi se i na ulasku zgrade Doma vojske Srbije u Beogradu. Osim pominjanih Vitezovićevih reči na ploči u Mačvanskom Pričinoviću je još upisano da je podižu žitelji Mačvanskog Pričinovića uz nesebičnu pomoć potomaka rasutih po svetu. Postavljena je 2020. godine. Time je ulepšan plato ispred crkve u centru Mačvanskog Pričinovića
Na spomen ploči, koja se nalazi ispred crkve posvećene Svetom Georgiju (Đurđevdan) u Mačvanskom Pričinoviću, uklesane su reči nedavno preminulog Milovana Vitezovića „ Bdijući nad kolevkama, bdele ste nad sudbinom naroda“!

-To je svojevrstan Milovanov beleg našem narodu, za sva vremena. Ove njegove istorijske reči duboko su urezane u sudbinu svih nas. Neobično nam je drago što ih je poklonio baš našem selu za koje ga veže još jedna lepa uspomena, kaže Slobodan Lolić iz Mačvanskog Pričinovića, koji bez obzira što je radni vek proveo u Beogradu, nikad nije zaboravio rodno selo i uvek mu se vraća.

A kada je još jedna Pričinovačka lepa uspomena na Vitezovića u pitanju, radi se o njegovoj poseti Mačvanskom Pričinoviću, sredinom prošlog veka, kada je bio u društvu, danas takođe počivšeg pesnika Ivana Lolića iz ovog sela, njegovog druga iz studentskih dana. Tada su značajno razmenjivali iskustva, priseća se Slobodan i organizovali nezaboravno pesničko veče.

-Sve nas je rastužila vest o Milovanovom odlasku na onaj svet. Nema sumnje da je ostavio značajan trag u istoriji Srbije, zbog čega svi treba da mu budu zahvalni. I naš mačvanski trag u tom bogatom Vitezovićevom stvaralaštvu(mozaiku), sasvim je vidljiv, dodaje protojerej Radovan Simeunović, starešina crkve u Mačvanskom Pričinoviću.

Slobodan je nedavno prezentirao svoju knjigu o 150. godišnjici crkve u svom selu, a tu je centralni lik Soke Lolić njegove zemljakinje čiji je sin, potporučnik Živadin Lolić, nosilac dve Karađorđeve zvezde i drugih priznanja, seljak iz Mačvanskog Pričinovića, poginuo na Kajmakčalanu. Kameno zdanje ispred crkve, rad je vajara Mirka Ostroškog, zašta je jedan od glavnih inicijatora bio upravo Milovan Vitezović.

U plitkom reljefu na ploči ispred crkve uklesani su likovi srpskih majki tuge, nadanja i bola, a takva ploča nalazi se i na ulasku zgrade Doma vojske Srbije u Beogradu. Osim pominjanih Vitezovićevih reči na ploči u Mačvanskom Pričinoviću je još upisano da je podižu žitelji Mačvanskog Pričinovića uz nesebičnu pomoć potomaka rasutih po svetu. Postavljena je 2020. godine.

Time je ulepšan plato ispred crkve u centru Mačvanskog Pričinovića.
Cela slika poprima još lepši izgled početkom proleća ove godine, a ostalo je još da ispred obližnjih velikih stabala platana posade mlade sadnice ovog drveta.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa