7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: Jelena Dragićević

Foto: Jelena Dragićević

JELENA DRAGIĆEVIĆ IZ BOGATIĆA POBEDILA NA REPUBLIČKOM TAKMIČENjU KUVARA U KRAGUJEVCU

Preporučila je petica

Zlatna medalja za „pileći file sa sosom od kajmaka i badema na pireu od brokolija“. Nagrade nisu neuobičajena pojava za učenike kuvarstva Mačvanske srednje škole u Bogatiću
Znatiželja uz predani rad i upornost, oduvek su bili odlika učenika kuvarskog smera Mačvanske srednje škole u Bogatiću, koji postoji od 2010. godine. Najnoviji primer za to je Jelena Dragićević iz Bogatića, učenica završnog razreda ove škole, koja je na nedavnom Republičkom takmičenju kuvara održanom u Kragujevcu u kategoriji po izboru od ponuđenih namirnica za dve osobe, pripremila pileći file sa sosom od kajmaka i badema na pireu od brokolija. Jelena je osvojila zlatnu medalju i diplomu u konkurenciji 25 srednjih škola iz cele Srbije.

KUVARI SA ODLIČNIM „PEDIGREOM“
Ova vest nije mnogo iznenadila ni Jelenine kolege ni nastavnike, jedine srednje škole u Bogatiću, znajući koliko je ova učenica vredna i pažljiva na svakom školskom času, a posebno onim iz kuvarstva, koje vrsni prosvetari izvode u posebnom, dobro opremljenom kabinetu.

Mačvanska srednja škola je 2013. godine osvojila treće mesto u kategoriji jela po meniju na takmičenju u Sokobanji. Slično je bilo i u Novom Sadu 2016. godine, kada su se takmičili u kategoriji jela po izboru. Drugo mesto nije izostalo 2015. godine (jela po meniju) u Kragujevcu. Naravno, najsvetlija priznanja su iz 2017. godine, ponovo u kategoriji jela po meniju sa takmičenja u Smederevu i ovo najnovije, jela po izboru( Kragujevac ).

O svemu ovome najbolje svedoče uramljene diplome i okačene na zid pred kabinetom za kuvarstvo.

-Imamo ponovo zaista sjajnu generaciju kuvara. Pre odlaska u Kragujevac organizovali smo takmičenje u našoj školi i izabrali najbolje. Konkurencija je bila zaista jaka, a pobednici Jelena Dragićević i Luka Vuković, imali su tek jedan ili pola poena više od ostalih. Jelena je i u Kragujevcu pokazala najviše, bez obzira na vrhunske znalce u ovom poslu, koji su spremali druge učenike, a oni bili samouvereni da će pobediti. Imali smo malo vremena za pripremu, a najviše smo radili na spretnosti, higijeni, ukusu i izgledu jela, što je na kraju i presudilo pobednika. Drugarstvo između učenika nije izostalo, kaže izuzetno obrazovana Anđelka Popović, Jelenina mentorka koja u školi radi od 2015. godine.

Anđelka Popović (levo), Foto: Anđelka Popović


Od prvog dolaska u školu Jelena je dala sve od sebe da bi uspela. Bila je uporna, radna po ugledu na oca, Vladana koji je uspešan preduzetnik, priznat kuvar, a nisu joj bili strani ni specijaliteti majčine kuhinje, koja je kozmetičarka.

-Imam mlađeg brata Lazara. Njemu je tek šesta godina. Prvo sam želela da se bavim medicinom, ali je prevagnuo tatin uticaj. Krenula sam njegovim stopama, a kao mala volela sam da asistiram mami u kuhinji.

Za takmičenje u Kragujevcu me preporučila petica iz naše škole. Taj test sam uradila jako dobro i na takmičenju sam se trudila da opravdam poverenje. Iz svega toga i vrsnih saveta moje mentorke, proizašla je zlatna medalja i diploma u Kragujevcu, kaže zadovoljno Jelena.

GENERACIJE USPEŠNIH
Vest o Jeleninom uspehu posebno je obradovala njenog razrednog starešinu Alberta Panića, čijom zaslugom je 2010. godine uveden kuvasrski smer u ovu školu. Rezultati govore da je to bio pun pogodak.

-Za moje vreme „proizveli“ smo u zvanje kuvara 12 generacija ili oko 350 učenika. U nastavi posebnu pažnju posvećujemo baš stručnim predmetima, poštujući sve standarde u zaštiti na radu, rukovanju životnim namirnicama, njihovoj termičkoj obradi, pripremanju specijaliteta i serviranju. Učenike školujemo po novom planu i programu Ministarstva prosvete Srbije. To je nemački model škole, gde se insistira na 80 orsto stručnom usavršavanju, kaže Panić.

Jelena Dragićević i Albert Panić, Foto: Jelena Dragićević


On posebno ističe podršku i pomoć lokalne zajednice koju imaju u kontinuitetu, posebno prilikom obezbeđenja namirnica za vežbe.

Veliki vroj učenika ove obrazovne institucije nastavio je usavršavanje na visokoškolskim ustanovama, gde su stekli izuzetno znanje i danas rade u elitnim ustanovama širom sveta. Kuvarske veštine su jako popularne i tražene.

Upravo dvojica bivših učenika Mačvanske škole pripremaju ekipe za rad u elitnim ugostiteljskim objektima u Rovinju i Zadru.

Jelenin plan je da nastavi dalje usavršavanje. Osvojeno prvo mesto u Kragujevcu i znanje koje je stekla u Bogatiću, omogućavaju joj lagodniji upis i dalje školovanje. Uverena je da će i ovu priliku iskoristiti, na najveću radost njene porodice koja joj je velika podrška.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa