7. april 2022.7. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OTVORENA IZLOŽBA DAJ MI REČ DA JE NASLIKAM

Jednaki u činjenici da smo različiti

Povodom Međunarodnog dana dečje knjige i Svetskog dana osoba sa autizmom, u galeriji Biblioteke šabačke u ponedeljak je otvorena izložba radova sa drugog književno-likovnog konkursa Daj mi reč da je naslikam. Program je realizovan u saradnji sa OŠ Sveti Sava, a namenjen je deci i učenicima koji rade po IOP-u.

Na otvaranju izložbe govorila je Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke, Dejan Aleksić, jedan od najistaknutijih pesnika za decu i Jelena Đurđević v.d. direktora OŠ Sveti Sava.

- Moram da pohvalim inicijativu OŠ Sveti Sava, koja već drugu godinu zaredom, uz podršku Biblioteke šabačke, organizuje likovni konkurs na kojem deca slikaju inspirisana pričom određenog pisca.
Zadovoljstvo mi je i čast što sam ove godine ja bio taj izabrani pisac, rekao je pesnik Aleksić i dodao da je važna činjenica da pored inicijative, ovde postoji i dobra organizacija - U načelu uvek podržavamo dečje stvaralaštvo, ali često nedostaje supstancijalni element da to neko organizuje i priredi na ovako lep način.

SVET U BOJAMA
Relja Kalčov imao je dve godine i četiri meseca kada mu je dijagnostikovan autizam. Prvi pokazatelji bili su izostanak verbalne komunikacije i jaka uznemirenost u prisustvu dece i odraslih. Drvene bojice počeo je da koristi u petoj godini, kada je nacrtao prve konkretnije crteže sa motivima iz crtanih filmova. Boji jasno, sa izraženim celinama. Svoj svet iskazuje kroz boje.


Ove godine pristiglo je 255 radova iz 80 škola širom Srbije, od kojih je 49 radova podrške iz dve beogradske i škole Janko Veselinović iz Šapca. Pripreme za konkurs trajale su od decembra protekle godine.

- Ovaj jedinstveni konkurs naš je način da pomognemo da osobe sa smetnjama u razvoju i invalidetom postanu vidljivije i da pokušamo da senzibilizujemo našu društvenu zajednicu, da ukažemo na potrebe ove dece kako bismo poboljšali uslove njihovog života i školovanja. Ova izložba predstavlja nešto najlepše sa čime smo se susreli prethodnih godina, poručila je direktorka Đurđević.

Inicijativa za ovu autentičnu izložbu i prilika da se promoviše različitost potekla je od biblotekarke OŠ Sveti Sava, Aleksandre Vuković Gurdulić, predsednice Organizacionog odbora konkursa.

- Ponosna sam na svoju školu i organizaciju, pre svega na učesnike. Navešću reči jednog roditelja: „Hvala vam što se mom detetu poklonili trenutak čiste radosti“. Konačno smo stavili u istu ravan decu redovne populacije sa decom koja su rođena sa smetnjom u razvoju ili invaliditetom, koja takođe imaju svoje talente. Naša je odgovornost da ta deca budu viđena i nagrađena, rekla je Vuković Kurdulić.

Četvoročlani žiri iz Niša iz Specijalne škole sa domom učenika “Bubanj” u sastavu Milan Vidojković, nastavnik likovne kulture, Sava Mišić, nastavnik likovne kulture, Dragana Pavlović, defektolog i Goran Malović, defektolog, ocenjivao je radove u tri kategorije.
Najboljima su dodeljene nagrade, a svim učesnicima majice i zahvalnice.

Nagrađeni učenici iz A kategorije su: Kristina Martinović iz ŠOSO “Jelena Majstorović” iz Zaječara, Suzana Radu iz OŠ “Žarko Zrenjanin”, Jovan Virić iz OŠ “Milivoje Borović” iz Čajetine, Jovan Čenić iz OŠ “Miodrag Matić” iz Beograda i Almira Limoni iz OŠ “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina.
Najbolji u B kategoriji: Radovan Jovanović učenik OŠ “Miloje Čiplić” iz Novog Bečeja, Ilija Milosavljević iz OŠ “Dušan Jerković, Užice, Miroslava Sedlak, Školski centar sa domom učenika “Dositej Obradović” Subotica, Tamara Ristić iz OŠ “Kadinjača” Loznica.
Najbolji u C kategoriji: Danica Luković, Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Ivo Lola Ribar”, Marija Rafailović, Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Ivo Lola Ribar” i Svetlana Nikolić, Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Jelena Majstorović”.
Specijalna nagrada dodeljena je Milošu Staniću iz škole za slepe i slabovide „Veljko Ramadanović“ iz Zemuna.


Pored izložbe dečjih radova u galeriji Biblioteke, u Aneksu su izloženi crteži Relje Kalčova, šesnaestogodišnjaka iz Beograda, jednog od nagrađenih učesnika prošlogodišnjeg konkursa Daj mi reč da je naslikam.

Postavka koja svedoči da smo „jednaki u činjenici da smo svi različiti“ otvorena je do 15. aprila.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa