14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Otkrivena spomen ploča Milovanu Stepandiću

U čast košarkaškog velikana

Spomen ploča na terenu koji nosi njegovo ime. Šabačka košarka praktično rođena na terenima Koš kluba. Svečanost u prisustvu prijatelja i saradnika. Uzor za košarkašku budućnost
Koš klub nije samo sportski teren oživljen 2016. godine, već i mesto odakle je praktično šabačka košarka započela najslavniji period. Teren od nedavno nosi ime Milovana Stepandića, čoveka najzaslužnijeg za uspon i uspehe naše košarke, a na njegov lik i delo će sve one koji zakorače na ovaj teren podsećati i spomen ploča njemu u čast, delo vajara Đorđa Zečevića, na ulazu na teren.

Početkom 2020. godine popularni Stepi je napustio ovaj svet, no lik i delo harizmatičnog i energičnog trenera ostaje zauvek da živi.

- Veliko hvala svima koji su bili uz nas u teško vreme i svima koji na ovaj način čuvaju uspomenu na tatin lik i delo. Gledam novu šabačku košarkašku mladost na terenu gde je i on počeo i znam da bi im poručio da budu vredni, istrajni u svemu što rade i budu dobri ljudi pre svega, a onda i sportisti, ukoliko to bude njihov izbor - rekao je Miloš Stepandić, sin pokojnog Milovana.

Foto: "Glas Podrinja"


Stepi nije samo bio legenda šabačke košarke, on je svojim radom zadužio i srpsku košarku, istakao je aktuelni generalni sekretar KSS Zlatko Bolić.

-Imao sam privilegiju da budem njegov igrač. Pamtim ga po znanju, energiji, ljudskom, očinskom odnosu prema nama. Nadam se da će nošeni Stepijevim likom i delom mladi i najmlađi vratiti šabačku košarku gde je bila u Stepijevo vreme - naglasio je generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Zlatko Bolić.

Milovan Stepandić je bio šarmantan, druželjubiv čovek koji je jasno pravio granicu između profesije i privatnog života.

Stepi nije samo bio legenda šabačke košarke, on je svojim radom zadužio i srpsku košarku


-Igrali smo zajedno, potom mi je postao trener. Bio nam je mnogo više od stratega, iskreni prijatelj van parketa i uzor koji je naglašavao da svako od nas ima ulogu i zadatak u timu koji mora da uradi, a druženje ostaje posle – ističe nekadašnji košarkaš Ive Zoran Negovanović.

Inicijativu da teren ponese ime Milovana Stepandića, trenera koji je košarkaški strateg bio gotovo četiri decenije, a svoj život posvetio ovom sportu, podržala je Skupština grada. Ploču su otkrili Milovanov sin Đorđe i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Svi koji dolaze na teren pogledom na tablu će se setiti velikog šabačkog sportiste, trenera koji je vodio šabačke timove u zlatno vreme naše košarke i učinio je poznatom širom države i Evrope. Na ovaj način negujemo kulturu sećanja na naše velikane, a Stepi je sportski velikan našeg grada - rekao je gradonačelnik Šapca.

Stepandić, rođen 1954. godine u Šapcu, tokom trenerske karijere vodio je mlađe kategorije Mačve i OKK Šapca, da bi početkom 80-ih preuzeo seniore Zorke koje je iz treće doveo do najjače lige Evrope, Prve savezne SFRJ, Ivu sa kojom je bio u vrhu SRJ i učesnik Kupa Radivoja Koraća, Osijek, Vojvodinu (mušku i žensku ekipu), Budućnost, Borac Čačak, Metalac, Lavove, Hemofarm, Svislajon, FMP, OKK Beograd, OKK Šabac. Pogoršano zdravstveno stanje ga je primoralo da 2015. završi trenersku karijeru.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa