24. novembar 2011.24. nov 2011.
VESTI IZ REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE VALjEVO

SVE TEŽE POSLOVANjE U SEKTORU GRAĐEVINARSTVA

Na konstitutivnoj sednici Odbora udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala, nemetale i putnu privredu Regionalne privredne komore Valjevo, prošlog utorka razmatrana je aktuelna problematika poslovanja, koje je sve teže u ovom sektoru.
Kako je navedeno na zvaničnoj internet prezentaciji RPKV, najveći broj problema je uočen u postupku javnih nabavki gde se postavljaju eliminacioni uslovi za veliki broj domaćih građevinskih preduzeća. Na ovakav način, mala i srednja preduzeća ovog sektora trpe velike štete i nemaju elementarne uslove za konkurentno poslovanje.
Rokovi plaćanja i učestalost kompenzacionih poslova umesto novčanih transakcija, predstavljaju osnov problema sa likvidnošću, koji je stalno prisutan i onemogućava ozbiljan pristup ovih preduzeća izvorima finansiranja. Rast cena građevinskog materijala i prevoza značajno podiže cenu gradnje, a samim tim i promet, obzirom na pad kupovne moći.
Takođe, neophodno je i delovanje u pravcu unapređenja efikasnosti lokalnih samouprava u procedurama izdavanja građevinskih i upotrebnih dozvola za izgrađene objekte. Ovo je samo deo krupnih problema sa kojima će novoformirani Odbor udruženja izaći pred Privrednu komoru Srbije i nadležna ministarstva u Vladi u pokušaju njihovog ublažavanja u što većoj meri.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa