14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

IN MEMORIAM:

Profesorka Milena Popović Drenovac

Milena Popović Drenovac rođena je u Šapcu, 19. maja 1934. godine, kao četvrto dete vrsnog šabačkog intelektualca Živorada Žike Popovića. Još kao devojčicu, zbog izuzetne lepote i gracioznosti, prozvali su je Širlika po ugledu na tada poznatu holivudsku zvezdu, glumicu Širli Templ.

Imala je samo sedam godina kada je, sa majkom Vukom, sestrama Dragom i Lolom i bratom Mikicom boravila u ćeliji smrti u zloglasnom logoru Banjica. Sigurne smrti spasla ih je majka Vuka koja je mudro iskoristila posetu međunarodnog Crvenog krsta. Lekarima, koji su bili iznenađeni što zatiču decu u logoru, na nemačkom je rekla: “Ako je moj muž radio ono što mu pripisujete, on neka odgovara, a ne nedužna deca i ja”. Zahvaljujući njenoj upornosti i odlučnosti, premešteni su u ćelije koje su kontrolisali folksdojčeri, odakle je bilo moguće, uz pomoć novca koji su prikupili građani Šapca, izaći na slobodu. Samo što su se vratili, Vuka je ponovo uhapšena, a deca su osam meseci provela kod rodbine.

Milenino rano detinjstvo obeleženo je ratnim traumama, pogibijom oca, najstarijeg brata i strica. Mladost u Ženskoj gimnaziji i Muzičkoj školi, koju je pamtila po lepom, završena je ranom udajom za novinara Nikolu Cvetića. U braku je rodila sina Gorana, ali nije zapostavila obrazovanje.

Kada smo pisali o ovoj, po svemu izuzetnoj, ženi u tekstu pod nazivom „Miris duvana na očevim prstima“, poverila nam je da je medicina bila njena ljubav. Kad je trebalo da upiše fakultet, dvoumeći se između medicine i francuskog jezika, sanjala je oca, koji je bio centralna figura njenog života, kako izlazi iz Gimnazije u belom mantilu, skida ga i odlazi sa dnevnikom niz ulicu. Poslušala ga je i krenula njegovim stopama, upisala francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu i završila ga u roku.

Profesionalnu karijeru započela je u Osnovnoj školi “Pero Popović Aga”, u kojoj je radila devetnaest godina, najpre kao nastavnica francuskog i engleskog jezika, a potom kao direktor. Volela je da radi sa mladima, bila je brižna, ali pravična. Volela je da uvodi novine u školski rad, to joj je bio „štimung“. Takođe, bavila se pedagoškim radom kao mentor studentima francuskog jezika, sarađivala sa Institutom za strane jezike i bila recenzent udžbenika iz francuskog jezika. Radila je kao autor adaptiranih lekcija za radio emisije “Učimo francuski”.

Verovatno bi ostala u školi do penzije da joj se, sedamdeset i sedme godine, nije ukazala prilika da, kao savetnik za školstvo Ambasade SFRJ, ode u Pariz. Tamo je sarađivala sa visokim intelektualcima širom sveta u radnoj grupi za interkulturizam, ali je mandat prekinula nakon tri godine zbog majčine bolesti. Kada se vratila, zaposlila se kao šef odseka za stipendiranje u Saveznom zavodu za međunarodnu naučnu, prosvetno-kulturnu i tehničku saradnju,. U tom periodu objavljivala je članke u publikacijama u zemlji i inostranstvu i učestvovala u jugoslovenskom projektu “Moja domovina SFRJ”, kao koautor priručnika za treću knjigu udžbenika.

Za Borislava Boru Drenovca udala se devedeset šeste godine i proživela sa njim 20 godina srećnog braka. Poznatog lingvistu, neprikosnovenog eruditu posvećenom nauci o jeziku, neki su doživljavali kao osobenjaka, a ona kao blagoslov. Podsećao ju je na oca. Živeli su u svom intelektualnom svetu, „izmeštenom od politike i trivijalnosti, učili jedno od drugog i nadopunjavali se“.

Još tada, u oktobru 2017. godine, kada smo vodili razgovor za pomenuti tekst u Glasu Podrinja, rekla nam je da je sve ovozemaljske zadatke pozavršavala, da je opravdala mesto u porodici i da nema nikog na savesti: „Moji unuci, Vukašin i Tamara, odrasli su i krenuli svojim putem. Mirno čekam odlazak“.

Otišla je šest godina posle svog Bore ostavljajući trag na svima koji su je poznavali kao primer otmenosti i retkog spoja lepote, intelektualnosti i dobrote.
Sahranjena je 31. marta na Novom groblju u Beogradu. Večni spomen.
M.Filipović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa