14. april 2022.14. apr 2022.
Bura otvorila Festival
Pozorišno proleće u Šapcu

Bura otvorila Festival

Spremni ulazimo u Pozorišno proleće, sa radošću i elanom, nakon godinu dana pauze. Selekcija predstava je poznata ljubiteljima teatra i uveren sam da će publika uživati u najboljim ostvarenjima iz Srbije - rekao je direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić
Nakon godinu dana pauze poleće se vratilo u grad. Teatarski festival u nastavlja tradiciju aprilskog izdanja sa izvedbama najboljih predstava iz zemlje prema oceni selektora Zorana Karajića. Najbolje od najboljih u nekoliko kategorija odabraće i nagraditi žiri u sastavu: glumac i reditelj Zijah Sokolović, rediteljka Slađana Kilibarda i glumac, reditelj i pedagog Irfan Mensur.

-Spremni ulazimo u Pozorišno proleće, sa radošću i elanom, nakon godinu dana pauze. Selekcija predstava je poznata ljubiteljima teatra i uveren sam da će publika uživati u najboljim ostvarenjima iz Srbije - rekao je direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić.

14. april, 20:00
Vedrana Rudan
DABOGDA TE MAJKA RODILA
režija: Tatjana Mandić Rigonat
Atelje 212
15. april, 20:00
Milan Ramšak Marković
Inspirisano dramom Hajnera Milera
CEMENT BEOGRAD
režija: Sebastijan Horvat
Beogradsko dramsko pozorište
16. april, 20:00
Slobodan Skerlić i Milena Depolo
TRPELE
režija: Aleksandra Kovačević
Kraljevačko pozorište i Šabačko pozorište
Predstava u čast nagrađenih
17. april, 20:00
Henrik Ibsen
KAD SE MI MRTVI PROBUDIMO
režija: Stevan Bodroža
Šabačko pozorište


Šesto izdanje Festivala Pozorišno proleće u Šapcu otvorila je predstava „Bura“ u režiji Kokana Mladenovića.

Direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić


-Povratak u Šabac za mene je kao povratak kući. Volim šabački teatar i sjajno smo sarađivali. Povratak Proleća u proleće je znak da se stvari vraćaju u normalu. Izuzetna selekcija i verujem da će publika imati priliku da pogleda odlične predstave - rekao je reditelj Kokan Mladenović o Festivalu osvrnuvši se na komad „Bura“.

Jedan od poslednjih Šekspirovih komada Mladenović je adaptirao prilagodivši klasični dramski tekst sadašnjem trenutku. Uz iskusne glumce Srpskog narodnog pozorišta na sceni su i studenti Akademije. Posebnost je što jednog od glavnih protagonista Bure igra Marko Šelić Marčelo, te su i songovi u predstavi autorsko delo Marčela.

Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić


-Bura je napisana kao komad o pomirenju, praštanju. Vojvoda Prospero je prognan na ostrvo, gde usled okolnosti izazvanih burom njegovi neprijatelji se nađu na istom mestu, a posle svega dolazi do pomirenja. Za nas, koji živimo na ovim prostorima, gde decu ne učimo pomirenju, to nije komad o praštanju, već o mržnji koju prenostimo na decu učeći ih da ne vole druge. Predstava je o pogubnosti mržnje po sve. Moram da istaknem da je plejada odličnih glumaca u Buri, kao i Marčelo koji svojim stihovima, javnim pojavljivanjima istupa protiv mržnje.

Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić u obraćanju sa Velike scene gradskog teatra podsetio je na velikane šabačke kulture i naglasio da će sedam dana grad biti prestonica pozorišnog života.

Reditelj Kokan Mladenović


-Sasvim je prirodno da Šabac ima festival kao što je Pozorišno proleće. Grad je poznat kao pozorišni centar, a poznato je ne samo u zemlji, nego i regionu. Podvig je kada osnujete festival u smutnim vremenima urušavanja sistema vrednosti na globalnom nivou, a još veći kada održite kontinuitet. Trajanje je na radost publike, glumaca, ali i svih nas koji dolazimo svake godine. Nadam se da će dugo trajati i biti blizu Sterijinom pozorju koje je od početka uz Pozorišno proleće kao partner - naglasio je Radonjić.

Glumac Irfan Mensur deo je ovogodišnjeg žirija koji će odlučivati o nagradama, a prvi dolazak u grad bio je pre nekoliko decenija kao reditelj dobio priznanje na Festivalu „Joakim Vujić“. Smatra da pozorište oduvek živi i izvan velikih gradova.

Glumac, reditelj i pedagog Irfan Mensur


-Kao neko ko konstantno nastupa izvan prestonice mogu da kažem da kultura nije centralizovana i da je opšta za sve. Ipak, ona zahteva malo više pažnje. Našoj zemlji je potrebno više ovakvih festivala. Uvek se radujem pozorištu i živim pozorište- dodao je Mensur.
M. Ž.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa