21. april 2022.21. apr 2022.
700 naslova za bogatiju biblioteku
KNjIGA SOLIDARNOSTI U KOCELjEVAČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

700 naslova za bogatiju biblioteku

U okviru akcije RTS “Knjiga solidarnosti” prošlog petka u koceljevačku osnovnu školu stiglo je 700 knjiga, od školske lektire do beletristike, koje će obogatiti ne samo biblioteku u matičnoj školi već i u izdvojenim odeljenjima.

Poklone je rukovodstvu i đacima škole uručio urednik programske akcije Mihajlo Šćepanović koji je tom prilikom istakao da je za pola veka na ovaj način upotpunjen veliki broj biblioteka te da je ove godine na red došla i OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi.

-Ovaj kraj ima dugu i bogatu tradiciju, 175 godina kako su počele da rade škole, da se opismenjuje narod, da dečica vole knjigu. Ovoga puta doneli smo prelepe knjige za one od 7-77 godina, za vaš uzrast, za vaše nastavnike, roditelje i sve one koji vole knjigu. Do vaše škole doneli smo 700 knjiga. Poštovana deco, kako bi rekao Duško Radović, nastojte da iskoristite ove knjige, da ih čitate, jer što više čitate to više vredite- poručio je Šćepanović koceljevačkim osnovcima i dodao da su impresije izuzetno pozitivne, posebno kada se ima u vidu da je ova škola poznata po jednoj izuzetnoj pesničkoj tradiciji.

I upravo su se đaci, članovi literarne sekcije, stihovima svojih pesama zahvalili gostima na vrednom poklonu, dok je direktorka ove obrazovne ustanove Sonja Popović istakla da su u školi počastvovani što su od strane RTS odabrani da dobiju donaciju od 700 knjiga.

-Zaista imamo veliki broj dece pesnika i nadamo se da ćemo uskoro mi štampati knjigu sa poezijom naših učenika, što nam je već neko vreme ideja. Svi ovi naslovi su nam dobro došli i sve knjige će završiti u svim školama, a ima ih pet osmorazrednih i osam četvororazrednih. Ukupno imamo oko 780 učenika, tako da je gotovo svako od njih danas dobio knjigu na dar- rekla je Popović.

U školi su veoma ponosni na rad literarne sekcije u koju je uključen veliki broj učenika zahvaljujući profesorki srpskog jezika i književnosti Tatjani Jeremić. Osnovci su osvajali mnogobrojne nagrade na smotrama i konkursima i, kako kažu, ponos su škole gde god se pojave.

KNjIGA JE NEZAMENLjIVA - “GUTENBERGOVA GALAKSIJA” ŽIVI
Akcija “Knjiga solidarnosti” ove godine obeležava značajan jubilej, pola veka postojanja. Prvu akciju je daleke 1972.godine vodila naša pesnikinja Desanka Maksimović i od tog 6.oktobra “Knjiga solidarnosti” obilazi tadašnju Jugoslaviju ali i inostranstvo.

-I pre toga je “Radio Beograd” kroz niz aktivnosti poput “Selo veselo” ili “Selu u pohode” poklanjao knjige pre više od 50-60 godina, kada je bila velika potreba i glad za knjigom. Mnoge škole i biblioteke po Srbiji su bile izuzetno siromašne što se tiče školske lektire, ali i knjižnog fonda uopšte. Ali, prva akcija koju beležimo kao početak vezana je za Desanku Maksimović koja je tu akciju vodila sa Božom Timotijevićem u Lukovdolu, rodnom selu Ivana Gorana Kovačića, autora jedne od najpotresnijih poema srpskog naroda “Jama”- podsetio je urednik programske akcije.

Šćepanović je dodao da je od tada do danas podeljeno blizu tri miliona knjiga na prostoru nekadašnje Jugoslavije, čitaocima u inostranstvu, bibliotekama manastira i crkava.

-Slogan “Knjige solidarnosti” je da stigne svuda gde se piše, čita i govori na srpskom jeziku. Za tih 50 godina akcija je pobrala mnogo društvenih, značajnih nagrada i priznanja. Svakako krunu čini “Vukova nagrada”. Nadamo se da će akcija potrajati bez obzira na savremena čuda tehnologije- poručio je Šćepanović i dodao da će “Gutenbergova galaksija” sigurno da preživi jer knjiga je ipak knjiga i kao takva je nezamenljiva.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa