21. april 2022.21. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PETODENVNA MANIFESTACIJA U ODSEKU ZA MEDICINSKE I POSLOVNO-TEHNOLOŠKE STUDIJE AKADEMIJE STRUKOVNIH STUDIJA

“Karijerni dani” približili studente praksi

”Karijerni dani” su jedna u nizu manifestacija koje se organizuju u aprilu, koji ceo posvećujemo studentima, zbog toga što je 4. april studentski dan. Ovo je jedinstven način da se oni informišu o mogućnosti za realizaciju stručne prakse. Potrudili smo se da u ovih pet dana dovedemo goste koji će odgovoriti na pitanja svih studenata, sa osam studijskih programa
Petodnevna manifestacija “Karijerni dani” održana je prošle sedmice u Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije Akademije strukovnih studija Šabac. Obuhvaćeno je svih osam studijskih programa, a cilj je da se studenti bolje upoznaju sa zanimanjem za koje se školuju i to iz iskustva ljudi ostvarenih na tom polju.

Manifestacija je prvi put organizovana na ovaj način, a namera je da postane tradicionalna.

-”Karijerni dani” su jedna u nizu manifestacija koje se organizuju u aprilu, koji ceo posvećujemo studentima, zbog toga što je 4. april studentski dan. Ovo je jedinstven način da se oni informišu o mogućnosti za realizaciju stručne prakse. Potrudili smo se da u ovih pet dana dovedemo goste koji će odgovoriti na pitanja svih studenata, sa osam studijskih programa. Imali smo prestavnike apotekarskih ustanova, lokalnih kompanija, IT kompanije iz Novog Sada, hotel i restoran sa Divčibara, kao i profesorku sa Univerziteta u Novom Sadu. Imali smo i ranije ovako nešto, ali je trajalo samo jedan dan i zvalo se “Korak do posla”. Nadamo se da će ovako organizovana manifestacija svake godine biti sve veća, rekla je dr Jelena Jevtić koordinator “Karijernih dana”.

Studenti na ovaj način mogu da steknu dodatno praktično znanje i bolje spoznaju šta ih čeka nakon završenih studija. Neki od njih imaće priliku i da se zaposle.

-Neka firme se javljaju da bi se predstavile i ponudile im neku vrstu posla ili plaćenu stručnu praksu, ili da bi jednostavno predstavili firmu u kojoj studenti mogu da rade određeni studijski program. Do sada smo preko programa stručne prakse imali organizovane posete firmi, a sada je to nešto intenzivnije. Studenti su zadovoljni predavanjima i veoma su zainteresovani. Prijavio se veći broj studenata od očekivanog, navela je dr Mirjana Antonijević Nikolić rukovodilac Odseka za medicinske i poslovno-tehnološke studije.

Studenti studijskog programa farmacija i zdravstvena nega imali priliku da čuju iskustva četiri uspešna farmaceuta bogatih karijera: spec. farm. Julijane Stanojević, direktora Apotekarske ustanove “Apoteka Julifarm”; spec. farm. Miloša Marjanovića, specijaliste bioloških lekova; spec. farm. Nenada Radovića, direktora Apotekarske ustanove “Melisa” i spec. farm. Milice Đukanović, šefa apoteke “Melem”. Tema predavanja je bilo “Put leka od kliničkih studija do pacijenta.

spec. farm. Roland Antonić, Foto: "Glas Podrinja"


-Studenti su prvo imali predstavljanje “Karitasa” i njihovih usluga. Kasnije je stručni deo bio posvećen budućim farmaceutima. Gostujući farmaceuti su im predstavili kako izgleda put leka od kliničkih studija, preko registracije i proizvodnje do pacijenta, odnosno izdavanja kroz apoteku. Studenti se na ovaj način upoznaju sa tim kako se može graditi karijera, koja su sve njihova buduća potencijalna mesta zaposlenja i da upoznaju ljude koji su uspeli zahvaljujući svom znanju, radu i trudu, naveo je spec. farm. Roland Antonić, rukovodilac studijskog programa farmacija.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa