21. april 2022.21. apr 2022.
Foto: MUO

Foto: MUO

Izveštaj sa četvrte sednice kolegijuma načelnika MUO i načelnika i šefova inspekcijskih službi

Zahvalnost za požrtvovan rad tokom pandemije

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u ponedeljak, 11.aprila 2022.godine održao četvrtu sednicu kolegijuma u ovoj godini u prisustvu načelnika inspekcija i šefova inspekcijskih službi
Izveštaj o radu za mesec mart su dostavili svi učesnici sednice kolegijuma. S obzirom da su se od početka pandemije Korona virusa sednice kolegijuma održavale u elektronskoj formi, ovo je bila prilika da se načelnik Mačvanskog upravnog okruga zahvali svim inspekcijama za predan i požrtvovan rad u proteklom periodu, kao i Gradu Šapcu i Komunalnoj policiji. Zahvalio se na elektronskim izveštajima koji su slati a s obzirom da je situacija tako zahtevala i samim inspektorima je bio lakši i praktičniji takav vid rada. Načelnik se posebno zahvaljuje i ističe rad republičkog sanitarnog inspektora Vladana Rašića jer je podneo veliki teret, obaveze i zaduženja za vreme pandemije.

Republički šumarski i lovni inspektor Aleksandra Đurković sa sedištem Šapcu izvršila je u martu mesecu ukupno 20 pregleda. Ona ističe da se dosta tekućeg posla nagomilalo tokom pandemije, te da je bilo dosta problema oko šuma kao što je npr. nelegalne seče šuma i drugo.

Inspektor za zaštitu životne sredine Dragan Đurić iznosi da se radi po planu i po prijavama preko aplikacije za inspektore.Izvršeno je 11 redovnih i 9 vanrednih nadzor. U toku meseca marta radilo je 3 inspektora. Za april su prema planu dobili nove nadzore.

Načelnik Odeljenja republičke tržišne inspekcije Miladinka Jovanović, navodi da se prijave prosleđuju preko aplikacije E- inspektor, te prezentira na kolegijumu šta je sve urađeno tokom marta meseca: izvršeno ukupno 67 nadzora, od toga 62 redovna, 2 vanrednih i 3 mešovit nadzora. Doneto je ukupno 7 rešenja, 6 rešenja su iz redovnog nadzora i 1 rešenja iz vanrednog nadzora.

Koordinator republičke poljoprivrdne inspekcije Goran Bošković je dostavio izveštaj i navodi da je izvršen ukupno 41 nadzor, redovnih 30 i vanrednih 11. Inspektor Bošković navodi da je za bezbednost hrane zadužena koleginica Vesna Velović iz Odeljenja za bezbednost hrane sa sedištem u Malom Zvorniku, i da naročito treba obratiti pažnju za sprovođenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500,te navodi da je on u Odeljenju za vino, rakiju i alkoholna pića ali da te proizvodnje još uvek nema na veliko.

Republički vodni inspektor Dragan Tadić iznosi da je u martu 2022 godine izvršio 21 inspekcijski nadzor, od toga 17 redovnih i 4 vanredna inspekcijska nadzora, doneto je 7 rešenja i podneta 2 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima u Šapcu i Loznici.

Šef odseka veterinarske inspekcije Mačvanskog okruga Jasmina Kojičić Stefanović iznosi da je izvršeno ukupno 514 nadzora, od toga 10 redovnih(terenskih i kancelarijskih), 412 vanredna terenska i kancelarijska), doneto je veliki broj prekršajnih prijava, kao i rešenja iz redovnog i vanrednog nadzora.

Navodi, da smo područje sa velikim rizikom od Afričke kuge , da trenuto rade na eliminaciji 14 svinja od bruceloze i td. U Bogatiću postoji prihvatilište za pse.Takođe postoji problem sa nevladinim organizacijama oko udomljavanja pasa, te da su dobijali neprijatne pretnje od istih koje su dale dalje na procesuiranje od strane tužilaštva i sudova.Zabranjeno je udomljavanje i prodaja pasa jer se sa tim manipuliše u smislu prodaje pasa u inostranstvu , od strane pojedinaca i nevladinih organizacija.

Načelnik Odeljenja inspektorata Odeljenja za rad Milica Filipović je dostavila redovan izveštaj sa preduzetim aktivnostima za prethodni period. Inspekcijske poslove obavljalo je 8 inspektora.U mesecu martu izvršeno je 262 inspekcijskih nadzora prema nadziranim subjektima, 24 redovnih i 219 vanrednih, 20 na osnovu predstavke pravnog ili fizičkog lica, 24 najavljena nadzora, 238 nenajavnjena, 235 sa nalogom, 27 bez naloga i 36 kontrolnih. Izrečeno je 18 inspekcijskih upravnih mera registrovanim privrednim subjektima i 4 upravne mere su izrečene neregistrovanom subjektu. Naložene su 44 mere za otklanjanja nepravilnosti. Naloženo je 4 upisa u registar. Inspektori su prilkom kontrole zatekli ukupno 14 neprijavljenih radnika ,,na crno“, i to kod registrovanih privrednih subjekata.

Republički turistički inspektor Živadin Bošković je dostavio redovan mesečni izveštaj prema nadziranim subjektima. Izvršeno je ukupno 26 inspekcijskih nadzora prema subjektima, svi nenajavljeni, od toga 14 redovnih i 6 vanrednih. Inspektor zajedno sa policijom išao u kontrole, puno je neregistrovanih objekata, računi se u mnogim objektima ne izdaju, a što se tiče radnog vremena nije se poštovala odluka o radnom vremenu, pogotovu za vreme pandemije kada je trebala biti striktno poštovana. Komunalna policija nije poštovala postupak rada o zatvaranju lokala koji je prekoračio radno vreme u jednom zajedničkom postupanju.

Šef odseka za sanitarni nadzor Vladan Rašić dostavio redovan izveštaj i navodi da je tokom epidemije virusom COVID-19 izvršen veliki broj inspekcijskih nadzora.Sada posle dve godine se može nastaviti sa tekućim radom, s obzirom da je došlo do velikog smanjenja broja obolelih. Zahvaljuje se kolegama za saradnju.Bilo je problema sa E-inspektor ali se to rešilo. Počelo je da se radi tkz,,sistem samokontrola,, firmi u okviru redovnih kontrola. Inspektor se osvrnuo na problematiku korišćenja solarijuma, zatim tu su kontrole ustanova socijalne zaštite- domovi za stare i domovi za decu sa posebnim potrebama, kao i problem sa pojavom prometa ,,farbi za tkaninu,, pred Uskrs, koja se u prodavnicama pojavljuje kod kasa gde su prehrambeni proizvodi. Inspektor se zahvaljuje svima koji su mu pomogli za vreme pandemije oko kancelarijskih potreba, kolegama, opštini, okrugu. Republički fitosanitarni inspektor Miroslav Aleksić je opravdao svoj izostanak i dostavio svoj izveštaj elektronskim putem. U prethodnom periodu izvršio ukupno 61 inspekcijsku kontrolu.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa