21. april 2022.21. apr 2022.
Foto: Dejan Rafailović

Foto: Dejan Rafailović

Nikita Milivojević: „Ja ovde silazim“

Trenuci radosti zabeleženi za večnost

„Sa godinama shvatite da ostaju trenuci radosti koje ste delili ljudima. Pomalo odustanete od ideje velikih poruka i posvetite se malim stvarima koje vas ispunjavaju. Osećanje da smo bili srećni dok smo stvarali je dragoceno i ono ostaje dugo u sećanju“, ističe pozorišni reditelj Nikita Milivojević
-U Šabac uvek dolazim kao u svoj grad. Prvi susret sa Šabačkim pozorištem bio je baš u proleće. Bašta ispred teatra bila je prepuna ljudi, kao i danas. Ta slika me vratila u period od pre 30 godina, iako uvek kažem da se ne treba konstantno vraćati stvarima koje su protekle. Ipak, ne možete da se ne setite - rekao je reditelj Nikita Milivojević o prvim impresijama o gradu tokom predstavljanja knjige „Ja ovde silazim“ koja sublimira njegov dosadašnji rad i život. Jedno od poglavlja monografije „Šabačka avantura (fantastika apsurda)“ posvećeno je šabačkim predstavama.

-Došao sam na poziv tadašnje upravnice Pozorišta Zlatice. Do dolaska u Šabac uradio sam možda dve, tri predstave. Prvi zajednički poduhvat bila je „Ćelava pevačica“ koja živi pune tri decenije. Sve naredne predstave pratile su jake emocije i smatram da mi se u Šapcu posrećilo. Verujem da uvek treba da radite podjednako dobro i posvećeno, bez obzira o kom pozorištu je reč. Nikada nisam pravio razliku - dodaje Milivojević.

-Kada ste mladi, radite na predstavama imate ideju da nosite velike poruke na scenu i prenosite ih publici. Sa godinama shvatite da ostaju trenuci radosti koje ste delili ljudima. Pomalo odustanete od ideje velikih poruka i posvetite se malim stvarima koje vas ispunjavaju. Osećanje da smo bili srećni dok smo stvarali je dragoceno i ono ostaje dugo u sećanju- kaže Milivojević.


Poznati reditelj ističe da između njega i Šabačkog pozorišta od prvog susreta postoji alhemija, te da je baš ovdašnji teatar uvek bio posebna stanica. Knjiga „Ja ovde silazim“ (ne)običnog naslova ukazuje na brojna Milivojevićeva putovanja, ne samo sa geografskim odrednicama, već i onim koje vode ka samospoznaji.

-Iako naslov upućuje na odustajanje i pesimizam, umor, rečenica „Ja ovde silazim“ je anegdota u kojoj je glavni akter moj sin. Ukoliko bismo dublje posmatrali naslov je vezan za životne stanice. Neke od njih prepoznamo sami, neke prepoznaju nas, ne znate uvek zbog čega silazite. Tokom putovanja od grada do grada, kao da nisam ni primećivao sve ono što se dešavalo tokom tri decenije, te sam beskrajno zahvalan Olji koja je sve sabrala u jednu fantastičnu celinu. Verujem da ni sam ne bih mogao na taj način da to učinim - zaključio je reditelj.

Autorka dela, novinarka Olivera Milošević navodi da je dugogodišnja saradnja prerasla u prijateljstvo i prepoznavanje. „Ja ovde silazim“ plod ozbiljnog i posvećenog rada.

-U vreme kada je Nikita počeo da režira u pozorištu, započela je i moja karijera novinara koji prati dešavanja u teatru. Kada pogledamo vreme koje je iza nas ispostavilo se da sam odgledala sve predstave koje je režirao, kako u zemlji, tako i inostranstvu. Bila sam svedok njegovih izuzetnih uspeha. Epidaurus u Grčkoj, Glob teatar u Londonu i Delfi su mitska mesta za pozorište gde je Nikita radio predstave, a ja sam imala tu privilegiju da budem prisutna - istakla je autorka monografije Olivera Milošević naglasivši da je posebnost knjige što Milivojević promišlja o sebi, svetu, vremenu u kom stvara, te da donosi i filozofsku notu uz obilje podataka i fotografija.
-Nikita je jedan od naših najvećih reditelja koji je radio i izvan granica zemlje. Ova knjiga je svedočanstvo o jednoj velikoj, značajnoj karijeri, ali i o vremenu u kom je nastala.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa