21. april 2022.21. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Promocija knjige u Šabačkom pozorištu o Aleksandru Đorđeviću

Uvek ispočetka

„Đorđević nije samo hroničar jednog vremena. On je svojim delovanjem i radom uspostavio standarde u igranom programu i televizijskih serija, kao i pozorišnih predstava“, rekla je teatrološkinja Dragana Bošković
Autobiografija i monografija “Aleksandar Đorđević: Uvek ispočetka” donosi sećanja reditelja kultnih domaćih ostvarenja koje je sumirala teatrološkinja Dragana Bošković apostrofirajući rad u pozorištu kao posebno vredan. Otpisani, Vruć vetar, Balkan ekspres 2, Bolji život samo su neka od dela Đorđevića i predstavljaju svojevrsnu istoriju televizije, kulture i društva jednog vremena.
-Đorđević nije samo hroničar jednog vremena. On je svojim delovanjem i radom uspostavio standarde u igranom programu i televizijskih serija, kao i pozorišnih predstava. U Šapcu režirao ih je trinaest, te je on za sve nas koji se bavimo dramskom umetnošću kao univerzitet - istakla je teatrološkinja Dragana Bošković naglasivši da je Đorđević bio reditelj posebnog kova.

-On je bio jedan od mojih duhovnih očeva i sve što znam o pozorištu sam naučila od njega. Pisala sam o osobi sa kojom sam intenzivno sarađivala 30 godina. Dogovor je bio da njegova sećanja u vidu audio materijala snimim i pretočim u knjigu. Više od 14 sati materijala u kom je sabran fantastičan život Aleksandra Đorđevića čine srž dela.

Od jugoslovenskog pozorišta 50-ih, Televizije Beograd 60-ih godina, jugoslovenske kulturne scene, anegdota o tome šta se dešavalo na prvoj Gitarijadi, Čivijadi, dolasku Sare Von u Beograd, Zvezdinom porazu, kamenovanju autobusa i plakanju igrača u avionu posle fudbalske utakmice Panatanaikos - Crvena zvezda 1971. godine, kakav je osećaj pobediti Kirka i Majkla Daglasa u tenisu i brojne druge storije iz života i karijere poznatog reditelja, navode recenzeti knjige.

- Veoma smo ponosni na pozorišne predstave koje su deo monografije sa imenima autorskih timova koji su učestvovali u stvaranju predstava. Ti dragoceni podaci će ostati kao vredna svedočanstva. Koliko su Beograd i Niš gradovi Aleksandra Đorđevića toliko je i Šabac. Knjiga hronološki prati radi od Niša, preko rada u Radio-televizije Beograd - rekla je urednica izdanja Biljana Bošnjak Draganović.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa