21. april 2022.21. apr 2022.
Rutava buba-Tropinota hirta
Reč stručnjaka

Rutava buba-Tropinota hirta

Polifagna je štetočina i hrani se cvetovima voćnih vrsta, cvetovima na povrću i korovima. Može naneti velike štete na gajenim biljkama u fazi cvetanja.

Odrasli insekt je tvrdokrilac crne boje obrastao sa mnoštvo dlačica, dok na pokriocima ima 12-15 belo-žutih nepravilnih pega i po tome se razlikuje od drugih tvrdokrilaca. Larva je bela sa žutom glavom, hrani se biljnim ostacima u zemlji i ne nanosi štete gajenim biljkama. Štete pričinjava odrasli insekt hraneći se cvetnim pupoljcima kao i samim cvetovima, uništavajući tučkove i prašnike pa takvi cvetovi ostaju sterilni, tj. na njima nema roda. Odličan je letač i lako preleće sa parcele na parcelu u potrazi za hranom, što čini da štete bivaju veće i značajnije. Ovaj insekt ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava odrasli insekt u zemlji na dubini oko 10 cm. U proleće čim odrasli insekt izleti iz zemlje, kreće u potragu za hranom i to prvo ide na korove pa na prvo cvetajuće voće, a potom se seli sa vrste na vrstu kako kreće koja da cveta. U našim uslovima to se poklapa kraj marta početkom aprila, ali to može biti i ranije ako su povoljne spoljne temperature i to oko 15°S.

Najveća joj je aktivnost u najtoplijem delu dana. Nakon završetka ishrane–cvetanja, ženka polaže jaja u zemlju i za 7-14 dana iz njih se pile larve, koje se hrane na već pomenuti način. U avgustu se pojavljuju odrasli koji ne izleću već prezimljavaju, takođe na već pomenuti način.

U zaštiti bilja od ove štetne insekatske vrste treba izbegavati maksimalno upotrebu hemijskih sredstava zbog toga što se period ishrane ovog insekta poklapa sa delovanjem pčela u službi oprašivača, te se tako sprečava pomor pčelinjih društava. Zato opravdanost u merama borbe treba tražiti u mehaničkim merama i to, pošto odrasli insekt prezimljava u površinskom sloju zemljišta a i larva je u površinskom sloju obrada tog sloja je važna i sprovoditi tanjiranje, kultiviranje jer tom merom izbacujemo larve na površinu, a one usled dejstva visokih temperatura tokom leta uginjavaju.

Međutim veoma je važno postavljati lovne klopke u zasadima voća, i to plave boje u vidu posuda u koje se nalije voda a u vodu se stave NEGRO bombone ili neki miris koji omamljuje insekta, anis, cimet...Omamljen mirisom insekt upada u posudu sa vodom i tu ostaje zarobljen te na taj način možemo značajno smanjiti brojnost ovog veoma štetnog insekta, a ne naneti štetu pčelama koje će nam oprašiti voće u cvetu. Važno je napomenuti da se veći broj posuda postavlja po obodu parcela, a manje u unutrašnjosti. Ne suzbijati korove u voćnjaku, jer rutava buba napada prvenstveno cvetove maslačka, bele rade i drugih cvetajućih korova, pa tako smanjujemo štete na cvetovima voća.
PSSS Šabac, Slavica Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa