21. april 2022.21. apr 2022.
Ostvaren uspeh iznad svih očekivanja – VK SavaOstvaren uspeh iznad svih očekivanja – VK Sava

Ostvaren uspeh iznad svih očekivanja – VK SavaOstvaren uspeh iznad svih očekivanja – VK Sava

VATERPOLO: NIKOLA CER, TRENER VK SAVA

Nema straha od A lige

Sava plasmanom u Prvu A ligu napravila senzaciju. Nema straha, samo optimizam. Nema promene principa da igraju samo igrači iz šabačke škole vaterpola. Uspeh tima trenera i ekipe igrača
VK Šabac je imao uspešnu sezonu, čak malo i iznad očekivanja, to je jasno bez obzira na ishod polufinalne serije, ali VK Sava je prevazišla ne samo očekivanja, već i snove igrača. Izborila je plasman u Prvu A ligu iako najmlađi tim u mečevima protiv mnogo iskusnijih ekipa.

-Znali smo od početka da iskustvo nije naš adut, ali da jeste fizička sprema. Bilo je tako u većem delu sezone, tako smo pristupili i u baraž duelima. Očekivao sam da počnu oni bolje, posebno u Kruševcu. Imaju izvanrednog Tomaševića koji je odličan šuter i kada je odmoran njeogovi udarci su žabice koje završe u gornjoj mreži. U drugom duelu smo bili malo stegnuti, vrlo mladi igrači i važnost meča su učinili svoje, mnogo neiskorišćenih prilika je bilo, ali smo ostali u igri i onda kada je umor sustigao rivala, preuzeli smo kontrolu i strpljivo gradili pobedu – ističe na početku razgovora šef stručnog štaba Nikola Car.

Ovo je apsolutno timski uspeh. Sava nije samo prvi tim i jedan trener, već nekoliko generacija i šest trenera koji rade sa ovim momcima


Velika imena očekuju šabačku mladost u višem rangu, nekadašnji evro, regionalni timovi, šampioni Evrope...

-Nemam strah od Prve A lige. Svakako je kvalitetnija od Prve B, međutim Rasina, koju smo mi eliminisali, odigrala je mnogo egal utakmica gde su poraženi u finišu. Videćemo u kojim sastavima će igrati Nais, Zemun, kao po imenu najjače ekipe, ali mi dolazimo sa sastavom iskusnijim za jednu sezonu, osokeljenim uspehom i siguran sam spremnim na najvšem nivou za sve izazove.

Seniori su završili sezonu, ali za svakog igrača ona traje još uvek.

-Momci nastavljaju rad za prvenstva mlađih kategorija. Već je 2005 otvorilo ciklus regionalnim turnirom, potom slede 2006. 2008. godište. Radićemo još intenzivnije tokom leta i ulazimo u sezonu sa ambicijom da opstanemo i upoznamo ligu. Nema razloga da ne budem optimista.

N. Car – trener VK Sava (foto: VK Šabac)


Sava je sazdana na principu nastupa isključivo igrača iz šabačke škole vaterpola i to neće menjati bez obzira ko su rival.

-Apsolutno, Mi smo klub isključivo orijentisan na igrače iz svoje škole. Sigurno nećemo nikoga dovoditi. To je princip od kojeg ne odustajemo. Najpre ćemo videti ko ostaje u Savi, da li će neko da se pridruži prvom timu Šapca i to je to. Već sada smo imali četiri igrača iz 2008. godišta, očekujem da ih naredne sezone bude više, sa većom minutažom. Nije cilj samo dobar rezultat, već građenje kvalitetnih igrača spremnih za velike izazove.

Ukoliko sve bude po planu aktuelni uspesi su samo uvod u nove podvige.

-Sava će biti na vrhuncu kroz dve ili tri godine, odnosno onda očekujemo mnogo kada stasaju igrači iz generacija koje su se već u Srbiji nametnule, poput 2007,2008. i 2009. godišta i svake naredne sezone stižu novi igrači potekli iz šabačke škole vaterpola.

Moguć gradski derbi?
Sava će sledeće sezone debitovati u Kupu Srbije i moguće je da prisustvujemo i prvom gradskom derbiju u istoriji šabačkog vaterpola ukoliko kuglice spoje Šabac i Savu.
-U Srbiji je kup takmičenje specifično. Svi učesnici koji žele, oni se i prijave. Obećao sam momcima da ću ih prijaviti za kup. Gradski derbi bi bio nešto posebno i dobro, ali ko god da bude rival i to će biti veliko iskustvo za nas.


Velike uspehe ne postiže jedan čovek i mali broj igrača, već iz kvantiteta gradi kvalitet.

-Ovo je apsolutno timski uspeh. Sava nije samo prvi tim i jedan trener, već nekoliko generacija i šest trenera koji rade sa ovim momcima. Svaki je zadužen za određenu grupu po poziciji (Bojan Bogićević, Miroslav Mandić, Milivoj Branković, Nemanja Ličanin, Emil Nikolić), ja sam pripremao tektička rešenja, no svako je imao svoju ulogu i samo da je neko zakazao, ne bi bilo ovog postignuća. Nismo “one man show”, već tim vrednih igrača i posvećenih trenera koji žele da napreduju i čine jedni druge boljima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa