21. april 2022.21. apr 2022.
Uskrs

Uskrs

Uskrs se uvek slavio u drugoj polovini aprila izazivajući u nama neizmernu radost i cpećy. Čak su i stariji bili manje ljuti i sve češće su nas milovali po glavi, a mi smo se trudili da nestašluka bude što manje. Osećalo se prazničko raspoloženje.

Najviše sam voleo da gledam šaranje uskršnjih jaja. Uz plamen sveće, majka je nanosila vosak na jaja, koja smo mi odabrali, i deljenje je već tada započinjalo. Pero nije bilo dobro učvršćeno, pa iscrtani cvetići nisu bili baš najpravilniji. Izborio sam se da jaje sa predivnim đurđevkom pripadne meni. U žaru deobe razbili smo dva jajeta i bili odstranjeni od stola, ali posle silnih molbi dozvoljeno nam je da se približimo.

Na Veliki petak doručkovali smo sardinu, što i nije bilo tako loše, a u podne je serviran pasulj bez ukusa, zbog čega smo burno reagovali. Najteže nam je bilo da posmatramo kotaricu punu jaja, gde su na vrhu bila najlepše išarana, ispod kojih su se nalazila samo ofarbana, a negde u sredini dva mala morčija jajeta. Činilo mi se da sam ih mogao pojesti najmanje pet, ali do Uskrsa ni jedno jaje nije smelo biti razbijeno.

Probudili smo se sa prvim petlovima i, pored pretnji da ne ustajemo tako rano, skočili smo iz kreveta i jurnuli prema jajima. Dugo smo probali njihovu jačinu na zubima, koji su zbog toga dobijali crvenkastu boju. Bio sam povređen jer mi je brat razbio prvo, pa drugo, pa treće, a suze su same navirale na oči. Crven u licu hteo sam da idem do kraja, što majka nije dozvolila. Brat je našao pravi tučak. Uzeo sam u ruku jaje sa nacrtanim đurđevkom, a šapatom sam priželjkivao pobedu. Ja sam bio na redu da udaram i to sam činio polako, pojačavajući zamah. Bratovljevo jaje nije izdržalo i za mene je soba postala mala. Istrčao sam napolje sa jajetom u ruci i trčao sve dok mi srce pod vrat nije došlo i, umoran, a beskrajno srećan vratio sam se u kuću. Doručkovali smo na brzinu jer se na ulici čula dečja graja.

Sva deca su bila svečano obučena i u desnoj ruci držala jaje, duboko uverena da je njihovo najjače. Moje su odmah razbili na nepošten način, udarajući ga sa strane, ali nisam dugo tugovao, jer me povukla želja za daljim nadmetanjem. Ulazio sam u kyćy i uzimao čitava jaja, tako da su do podne sva bila razbijena, što je majku veoma razljutilo.

Tog dana pojeo sam ih deset, a na kraju sam mogao pojesti samo belance, dok sam žumance krišom bacao. Uveče sam ocećao muku, ali sam zaspao zadovoljan jer sam prvi put brata pobedio.
Bane Janković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa