28. april 2022.28. apr 2022.
Sport, strast, kreacija
Međunarodno takmičenje u aviomodelovanju u Šapcu

Sport, strast, kreacija

Svima dostupna disciplina. Objedinjuje nadmetanje i kreaciju. Povoljan za škole. Ideja za pokretanjem kluba u Šapcu
Aviomodelovanje, pravljenje minijaturnih letelica objedinjuje kreaciju, veštinu, zabavu i edukaciju, a kako izgleda jedno takmičenje modelara u zatvorenom Šapčani su mogli nedavno da vide na međuklupskom i međunarodnom takmičenju Sava indoor u hali Zorka, zvaničnom iz kalendara Saveza. Nadmetalo se više od 30 modelara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a ideja je da takmičenje koje je imalo premijeru nedavno u Šapcu postane i tradicionalno.
-Reč je o tzv. sobnom modelarstvu. Vrlo je rasprostranjena u regionu, državama bivše Jugolsavije, ali veliki broj modelara postoji i u Češkoj, Poljskoj, Holandiji, Nemačkoj. Modelari obezbeđuju materijal, sklapaju letelice i naravno „nateraju“ ih da lete – predstavio je Boško Laćimić, modelar i član Aero kluba Beograd.
Borbu su vodili modelari različitih uzrasta projektujući avione koji se ispaljuju na praćku. Cilj je da avion leti što duže. Svako je imao po devet pokušaja, od kojih se računaju tri najbolja i prosečno vreme je vreme pojedinca kojim se rangira u konačnom poretku.
Organizator ovog takmičenja bio je Aero klub Beograd, jer u Šapcu ne postoji klub, no ideja je bila i popularizacija sporta kako bi uskoro nastao klub u našem gradu.
- Nikola jeste naš član, ali želi da pokrene i u Šapcu klub i mi mu pružamo maksimalnu podršku. Ovaj grad ima i dobar geografski položaj da dođu gosti iz susednih država. Istovremeno je reč o pristupačnoj kategoriji povoljoj za škole, jer je svaka sala dovoljna za takmičenje – dodaje Boško.
Nikola Popović je u modelarstvo zakoračio kroz sekciju u OŠ Mileva Kosovac, ostao u njemu i želi da prenese to zadovoljstvo na mlađe sugrađane.
-Reč je o aktivnosti koja podstiče kreativnost, traganje za rešenjima, a nije skupa i zahtevna disciplina. Avioni na takmičenju su nastali od balze, laganog drveta, tanke karbonske cevi i izofora, suštinski gušći stiropor, povoljan za laku obradu. Sve su to dostupni materijali, povoljnih cena. Materijal košta nekoliko stotina dinara za sobno modeliranje - rekao je Nikola Popović, naš sugrađanin, član AK Beograd.
Sobno modelarstvo je uvod u viši nivo modeliranja za čije pokretanje je potrebna sajla ili još viši nivo letelice na daljinsko upravljanje. Stevan Jovanović je osvojio prvo mesto u neizvesnom duelu sa Ivanom Đorđijevskim.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa