28. april 2022.28. apr 2022.
Planinari iz Bogatića i Šapca - Đerdapska klisura

Tamo gde je Dunav najlepši

Planinari iz Bogatića i Šapca, vikend koji je za nama, proveli su na planini Miroč i uživali u lepoti i draži Đerdapske klisure, sa predivnih vidikovaca na planini Miroč, gde Dunav svojom bojom, svetlošću i odsjajem hipnotiše, a zalasci sunca daju celom okruženju nestvaran izgled.
Na desnoj obali Dunava od Golubačke tvrđave do Antičkog utvrđenja Diana, nalaze se klisure, kanjoni, rečne doline i preko 1.000 pećina nesvakidašnje lepote koje zadivljuju svakog planinara namernika. U njoj je Dunav najuži i najdublji, poznata je i kao “Železna vrata” zbog svoje moći i ćudljivosti. Usecanje Dunava u planinski masiv Karpata, ostavilo je za sobom strme i mestimično vertikalne strane planine, koje se izdižu iznad rečnog nivoa i do 800 metara.

Đerdapska klisura je najlepši deo nacionalnog parka “Đerdap” koji zauzima 64.000 ha i pruža se uz desnu obalu Dunava. Dunav u celom svom toku, najveću dubinu doseže upravo ovde i ona iznosi 96 m, što je ujedno i najveća rečna dubina u Evropi i jedna od najvećih rečnih dubina u svetu. Takođe, na celom svom toku u Đerdapskoj klisuri Dunav je najuži, u delu Kazan samo 160 m.

I upravo odatle, sa Đerdapske magistrale, na mestu zvanom Pecka bara, na 89 m nadmorske visine grupa planinara iz Bogatića i Šapca, krenula je put vrha Veliki Štrbac 768m. Staza koja je prosečnog nagiba 20%, u dužine od 7,6km u jednom pravcu, grupa planianra je prepešačila za nepunih tri sata.
Prolazeći kroz naučno najinteresatniji i turistički najaktraktivniji deo NP Đerdap, koji sjedinjuje veliki broj prirodnih retkosti i vrednosti. Nakon sto su uspon završili na vidikovcu Veliki Štrbac na 768m, najvišem vrhu planine Miroč, otvorio se nestvaran prizor , lepote i čari Dunava, parče raja koje objedinjuje nadmoćnu lepotu prirode i tragove istorije. Najveća klisura u Evropi iznedrila je najlepše lice Dunava i oivičila njegovu lepotu planinama sa srpske i rumunske strane.

Nakon povratka na početak staze, nastavili smo druženje veselo časkanje i uživanje u ribljim specijalitetima, vinu i uvek zanimljivoj priči, već tradicionalno, kod naše i vaše Žikice u Novom Sipovu, tik uz Dunav. U povratku na kratko je ovaj vikend upotpunjen i novim saznanjima o Lepenskom Viru, ergeli Karađorđevo i manastiru-crkvi Sestroljin kod Požarevca.

Do novih vrhova i sledeće destinacije Gvozdačke stene. Vedro.
Hadži Vojislav Živanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa